Blog


„- Necrofilia ! Cultul eroului gata să moară oricând pentru o cauză în care doar visele au dreptul să trăiască ! Singura deosebire e că naziştii vorbesc de eroul-solitar, iar comuniştii de eroul-turmă.”
Este din romanul lui Oleg Serebrian. Istoricul, geopoliticianul, politicianul și actualul ambasador al Republicii Moldova la Paris, după cărțile „Politică și geopolitică”, „Politosfera”, „Despre geopolitică”, debutează ca romancier.
Romanul a fost început la 17 februarie 2008 în Vijnicioara, încheiat la 17 iunie 2011 la Paris.
A apărut în colecția „Rotonda”. Este plin de date și cifre istorice. Autorul a studiat până și timpul meteo din acea perioadă. Este o enciclopedie istorică și socială a acelor vremi.
Era timpul când primar al Cernăuților era Traian Popovici. Dar cernăuțenii din romanul lui Serebrian erau în altă parte.
Romanul  are o dedicație: „Dedic această carte sutelor de mii de bucovineni şi basarabeni care au trecut prin calvarul exodului din anii 1940 şi-n mod special, amintirii bunelului meu, Petru, fost secretar al primăriei din Hădărăuţi, Guvernământul Bucovinei, refugiat în Banat şi străbuneilor mei, Alexandra şi Dumitru, deportaţi în Siberia.”
Cine a fost Traian Popovici și ce are Dustin Hoffman, actorul hollywoodian, care provine din evrei români? În 2012 Dustin Hoffman va fi primar de Cernăuți. Într-un film.
Romanul „Cântecul mării” de Oleg Serebrian este în librăriile bune.
Pentru iubitorii de tablete și cărți electronice din alte părți ale lumii decât Basarabia: romanul este în ediție digitală pe iBookStore.
Iar astăzi, 3 august, la ora 18.15, romanul va fi lansat la Chișinău. La Librăria din Centru. Alături de autor vor vorbi jurnalistul Vasile Botnaru (Europa Liberă) și scriitorul Mircea V.Ciobanu. Gazdă: scriitorul Em.Galaicu-Păun, redactor-șef al editurii Cartier.
Romanul a mai fost lansat la Paris și Cernăuți.

Comentarii(14)

    • talex

    • 12 ani în urmă

    Felicitari, Cartier!

    1. @talex: Mulțumim.

    • catalin codru

    • 12 ani în urmă

    pai asta e poza de la ambasada,cu spatele domnului manolescu,ati fost si acolo?

    1. @catalin codru: Exact. Am fost și pe acolo.

    • catalin codru

    • 12 ani în urmă

    CAND SCRII CEVA CAT DE CAT LIZIBIL,RAMANE SA CAUTI UN PROTECTOR CARIUIA SA-I PROMITI CAZARE INTRO TARA INDEPARTATA,IN CAZUL IN CARE VINE,/DA ORICUM CAM TOTI SE TRAG IN EVROPA/SAU CEVA FACILITATI CU VREO EDITARE CEVA MAI EFTINA.DA TREBUIE SA FIE BATRINI.IATA O RECETA PENTRU O LANSARE DE CARTE.EU NAIVUL DE MINE CREDEAM CA SCRIITORII S ARTISTI,UN FEL DE VAGABONZI ,PICTORI IN ALE CUVINTULUI DE MESERIE CARE NU TINJESC SPRE SLAVA.SCRISUL E RESPIRATIA LOR OBLIGATORIE SI NU PREA SE INTERESAZA DE ARANJAMENTE.CRE CA EXAGEREZ DAR NU SI BAT CAMPII.POATE E O MODA.TIMPURI NOI.LITERATURA NOUA.CITITORII NU SE SCHIMBA AU MEREU ACELAS MOD DE APRECIERE-LE PLACE SAU NU LE PLACE!

    1. @catalin codru: Ar trebui să constat următoarele: Oleg Serebrian a fost autor Cartier înainte de ambasade și lupte politice; Iulian Fruntașu a fost autor Cartier înainte de ambasade și lupte politice; Igor Munteanu a fost autor Cartier înainte de ambasade; Alexandru Tănase a fost coordonator proiecte Cartier înainte de ministere și curți constituționale; Oleg Efrim a fost coordonator colecție Cartier înainte de ministere. Și mai este o listă lungă.
      Carte lui Serebrian poate fi procurată și în format digital. După lectură putem discuta. Fără insinuări.

    • catalin codru

    • 12 ani în urmă

    cartea a fost citita cu atentie.chiar vreau sa spun ca e o carte buna.unele idei care tot apar pe la suprafata in privinta basarabenilor ,,periculosi,, sint aproape discriminatorii.basarabenii ca si bucovinenii au suferit mult.cred ca de asta mi s-a pus pata.cartierul n-are nimic cu cele expuse mai sus.va respect munca si apreciez mult cea ce faceti.

    1. @catalin codru: Îmi plac lucrurile clare. Dar, pe de altă parte, nu văd o problemă când un basarabean scrie în mod „discriminatoriu” despre basarabeni. „Tenis cu moldoveni” nu e un imn închinat basarabenilor. Și e scris de un englez. Nu merită să ne încrâncenăm ca șelin sau garbuz. Totuși, parcă am mai citit câte ceva.

    • catalin codru

    • 12 ani în urmă

    acolo e ceva mai mult legat de ironie,sa nu confundam!plus autorul priveste printr-o prisma aparte,insulara si se refera la alte realitati.multi autori implementeaza in naratiunea propriu zisa si ceva idei proprii care nu au nimic cu subiectul,un fel de observatii subiective sau niste convingeri camuflate…cred ca aici despre asta e vorba.

  1. ce surpriza! nu as fi spus ca Alexandru Tanase si Oleg Efrim au avut tangente cu Editura Cartier in vreun fel anume.

    1. @talex: Nu trebuie să vă mire. Cărturarii și cititorii au tangențe cu editura Cartier.

    • Raul

    • 12 ani în urmă

    Sunt de acord cu Catalin. Am citit si eu cartea. Am fost chiar si la lansare la Paris. Nu e prima carte a lui Serebrean pe care o citesc si nu e prima oara cand se exprima neglijent fata de basarabeni. Daca imi aduc aminte intr-o carte mai veche a fost chiar foarte insultator. Dar asta e alta. In orice caz, de acord si cu faptul ca aceasta e o carte buna si ca poate fi interesanta si pentru cineva care nu e de la noi, adica merita tradusa.

    1. @Raul, @ Catalin Codru: Probabil, va apărea în franceză și germană.

    • catalin codru

    • 12 ani în urmă

    RAUL-cred ca a vrut sa se detaseze fata de basarabeni in fata lui manolescu)))stii chestia aia cu lista basarabeana…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt