Blog

Nu văd.
Citesc Nota informativă a ministrului Focșa, care însoțește Proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii nr.939-XIV din 20 aprilie 2000 Cu privire la activitatea editorială: „ținând cont de necesitatea creării unor condiții favorabile activității editoriale, Ministerul Culturii de comun acord cu Uniunea Editorilor din Moldova”. Nu văd ce are comun acest proiect cu Proiectul propus de Uniunea Editorilor.
Probabil, că depozitul legal se mărește cu încă trei exemplare. Editorii moldoveni au hotărât să ofere gratuit câte 10 exemplare din fiecare titlu. În Franța depozitul legal constituie 5 exemplare. Actualmente în Republica Moldova depozitul legal constituie 7 exemplare. Și tot așa mai departe. Articol cu articol. Totul este „de comun acord”. Dar nu știu unde au dispărut articolele editorilor. Probabil, ele au rămas pe acest blog. Pe un post din toamna lui 2009.
Această lege îmi aduce aminte de o seară frumoasă.
Încercam să pun ață în ac. Asta-i ața. Ăsta-i acul. Aceasta e gaura acului. Și parcă ața intră în ac. Și ești fericit. Dar e o iluzie. Ea tot timpul e pe dinafara acului.
Cu excepția perioadei comuniste (2001-2009) editorii tot au participat la elaborarea și modificarea acestei legi. Dar articolele lor erau ca ața mea. Din seara ceea frumoasă. Parcă era în ac. Dar ea era de fiecare dată alături.
Atunci am descoperit farmecul discret al ochelarilor.

Comentarii(6)

    • catalin codru

    • 14 ani în urmă

    e ca in bancul ala cu itik si ochelarii-domnu doctor cred ca am nevoe de ochelari.-nu itik, testele imi arata ca aveti o vedere perfecta.-straniu domnu doctor atunci de ce nu vad banii.

    1. @Catalin Codru: Am o capacitate rară. Nu țin minte nicun banc. E foarte frumos. Nu-l țin minte.

    • doru

    • 14 ani în urmă

    Gheorghe, dar bancul cela cu Iosif Visarionîci şi Jeleznîi Felix, îl ţii minte? Nici eu… Măgari, cei de la Ministerul Culturii.

    1. @doru: Mulțumesc. Iată și un om drag sufletului meu. Deja e mai bine.

  1. Camerei Nationale a Cartii actualmente le platesti pentru fiecare titlul cite 40 lei si le mai dai si 7 exemplare gratis ca principalele biblioteci din RM sa poata lua bani de la cititori dar editorii nu au nici 1% din aceste venituri.

  2. deci: toate-s vechi şi noi sunt toate la ministerul culturii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt