Blog

Au fost publicate datele parțiale ale recensământului din 2024. Din Republica Moldova, fără raioanele de est. Suntem 2,4 milioane. Ca în 1953. Atunci eram după război, foamete și trei valuri de deportări.

Cei care fac statistici zic că în 2050 vom fi un milion.

Estimativ, în 1808, după studiul lui Dinu Poștarencu, eram 250 de mii.

Dintre cei 2,4 milioane 85,1% s-au declarat români/moldoveni. Cea mai mare minoritate națională sunt ucrainenii – 4,9%, urmată de găgăuzi – 4,2%, ruși – 3,2%, bulgari – 1,6 și romi – 0,4%.

Doar 79,2% dintre cei 85,1% de români/moldoveni din Republica Moldova consideră materna română. 5,9% dintre moldoveni/români consideră materna rusa. Situația este și mai gravă în cazul ucrainenilor, bulgarilor și găgăuzilor. Chiar dacă rușii sunt doar 3,2% din populația RM, 15,3% din populația RM sunt vorbitori de rusă.

După reforma bașcanului Formuzal, când grădinițele din zona Comratului, au abandonat limba găgăuză și au trecut la rusă, astăzi am ajuns în situația când bunicul găgăuz nu se înțelege și nu mai poate vorbi cu propriul nepot. Bunicul vorbește găgăuza și româna, iar nepotul cunoaște doar rusa. În interbelicul românesc Găgăuzia s-a integrat în cultura română și a dat scriitori, profesori, istorici, care predau la București sau Iași. Astăzi ne bucurăm dacă vorbim cu un găgăuz într-o română precară.

Programul de învățare a limbii române, inițiat acu doi sau trei ani de președintele Sandu, dă roade. Dar el a întârziat 30 de ani. Sper să continue. În anii 90 a mai fost un proiect asemănător. Dar s-a încheiat foarte repede. (Atunci am predat română inginerilor de la Hidromaș. După două cicluri s-au terminat finanțările. Apoi interesul. Apoi a dispărut și Hidromașul.)

Poate mult mai repede decât credem noi vom avea nevoie de imigranți. Mult mai mulți decât avem acum din Asia de sud-est. Dacă limba română nu va domina piața limbilor, atunci ne vom trezi că imigranții vor prefera și ei să învețe rusa.

Colegii din București îmi zic că acum, la Chișinău, este auzită mult mai mult rusa decât româna. O explicație: refugiații ucraineni vorbesc rusa. Adevărat, în primele luni, ucrainenii începeau discuția cu „Buna ziua” și o încheiau cu „Mulțumesc”. Între aceste două cuvinte românești era o scuză pentru rusă și o întrebare în rusă.

Minoritățile naționale trebuie stimulate să-și învețe limba. Cu ajutorul Ucrainei pentru ucrainenii din Republica Moldova, cu ajutorul Turciei pentru găgăuzi, cu ajutorul Bulgariei pentru bulgari.

Pep Guardiola doar învață uzbeca. Pentru Abdukodîr Husanov, singurul uzbec din lotul celor de la Manchester City.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt