
Fantoma blondă (jurnale trăite), de Boris Cremene (Rotonda). Broșată, 152 pag. Preț: 39 RON/169 MDL
„A stat în Brazilia, Irlanda, China, Statele Unite ale Americii, Norvegia, Franța, Anglia, Spania, Portugalia și de fiecare dată a luat cu el câte ceva de prin lumile astea. O iubire, o situație, un peisaj, un dialog, o aromă, o privire fugară, un gust, o adiere a dorului de ducă. Boris Cremene e un soi pur de călător. E ca un mozaic imens, alcătuit dintr-o mulțime de cioburi în care trăiesc tot atâtea lumi. E un prieten de mare preț, un aventurier dotat cu simțul măsurii și un visător nepotolit. Dincolo de orice descriere, Boris Cremene e un actor născut, nu făcut. Un povestitor care își expune propriile istorii de viață, mutând scena într-o carte.” (Cătălin Ștefănescu)
Dicționar de la A la Z, de Vsevolod Ciornei (Cartier dicționar). Legată, 204 pag. Preț: 49 RON/199 MDL
„În cazul peregrinării noastre prin dicționare, la început au fost lecturile din diferite surse avizate, realizarea emisiunilor TV «Povestea vorbei», DESC și «Să vorbim despre vorbe», și a rubricii «De la A la Z» în revista Săptămîna, și fără prea mare succes pe YouTube. Sursele de documentare sunt foarte multe și variate, astfel încât această culegere de incursiuni lexicologice și lejer enciclopedice nu e decât o mega compilație de cunoștințe generale despre care au scris și au vorbit mulți alții, autorul acesteia limitându-se la obiectivul de a le prezenta în mod repetat, dar îmbinând aspectul instructiv cu cel distractiv. Mai pe scurt, nu trageți în pianist – el cântă cum poate și încearcă să se deplaseze mai ușor cu pianul pe scări…” (Vsevolod Ciornei)
Raw Moldova. Fotografie documentară colectivă 2012-2023, ediția a II-a (Art). Supracopertă, legată, 128 pag. Preț: 69 RON/299 MDL
„VIAȚA FĂRĂ… MACHIAJ!
Deocamdată nu e un manifest, dar e convingerea tinerilor fotografi care și-au adunat cele mai reprezentative imagini realizate în ultimii 10 ani într-un volum colectiv întitulat RAW MOLDOVA.
Sunt 19 tineri din stânga și din dreapta Nistrului care își propun să înfrunte realitatea așa cum este, iar Gheorghe Erizanu le-a oferit șansa de a-și face publică această ambiție și de a ne convinge că nu doar fotografia „poetică” poate exprima realitățile în care trăim.
Am înțeles că grupul de inițiativă care a pornit acest proiect și a avut curajul să treacă pragul Editurii CARTIER a întrunit trei tineri cineaști, absolvenți ai AMTAP: Lucia Lupu, Andrei Moraru și Lucian Spătaru. Ei au fost și cei care și-au asumat misiunea de a prezenta publicului peripețiile prin care au trecut până au ajuns la ziua lansării.
Iar nouă, celor cărunți (subsemnatul, Vlad Druc și Lică Sainciuc) ne-a revenit doar misiunea de a le spune: „Într-un ceas bun, dragi… COLEGI!” (Mihai Poiată)
Sesizarea Curții Europene a Drepturilor Omului, de Gheorghe Reniță (Cartier juridic). Legată, 128 pag. Preț: 59 RON/249 MDL
„Pentru mulți cetățeni ai Republicii Moldova, Curtea Europeană a Drepturilor Omului este unica speranță sau lumina în capătul tunelului pe nume „justiție”. Iar cartea elaborată de Gheorghe Reniță are o încărcătură bogată de cunoștințe, de materiale și de îndrumări care pot servi drept răspunsuri la necesitățile potențialilor reclamanți, dar și a altor persoane în căutare de standarde înalte în materia drepturilor și libertăților fundamentale.” (Vladimir Grosu, doctor în drept, conferențiar universitar)
Cărțile Cartier pot fi procurate în toate librăriile bune din România și Republica Moldova, de asemenea, și online, pe cartier.ro (cu livrare din București) sau cartier.md (livrare din Chișinău).