Blog

Dumnezeu l-a avut în cătare. O carieră excelentă. Un destin fericit. Îi avea pe cei mai buni generali. Avea o armată de 13 mii de soldați. Și o iubea pe Josephine. Era 9 februarie 1799. Începea expediția lui Napoleon Bonaparte în Siria. Avea planuri mari.
Mergea în fruntea armatei. Alături de bunul său prieten, generalul Andoche Junot. Acesta i-a spus că Josephine, soția sa iubitoare, îl înșală la Paris.
De atunci nimic n-a mai mers pentru Bonaparte. Nici victoriile. Nici funcțiile. Nici guvernările. Nici iubirile. Iar cel mai bun prieten al său, generalul Andoche Junot, niciodată n-a ajuns mareșal printre numeroșii mareșali bonapartiști.
Așa spun cărțile. „Napoleon Bonaparte” de Albert Manfred. Editura Vita Nova.

Comentarii(14)

  1. ce să faci cu 13mii de soldaţi şi o Europă cucerită, dacă eşti singur…

    1. @Pasha Morozov: O cauți pe Sfânta Elena.

    • Mircea

    • 15 ani în urmă

    ..cum un cuvant pote schimba roata istoriei; ori Napoleon intre deceptie si ideal.

    1. @Mircea: N-au mai fost idealuri. A fost un fel de a pierde timpul. A mai obținut niște victorii impresionante. A creat sistemul birocratic, care funcționează și astăzi. A creat sistemul juridic. Care mai funcționează și astăzi. A schimbat complet istoria. Ca să piardă oarecum timpul.

    • Mircea

    • 15 ani în urmă

    da, am uitat de iubire; o fi ea poate chear o nebunie

    • Mutilatul

    • 15 ani în urmă

    e curios cum femeile nu dau vina pe barbati pentru esecurile lor, iar barbatii intotdeauna isi gasesc vinovati in jur. vinovate

    1. @Mutilatul: E din epoca vânatului. Bărbatul vâna pentru iubirea care-l aștepta în peșteră.

    • Ioana T

    • 15 ani în urmă

    Multa iubire o fi avut Napoleon in inima cind s-a dus sa cucereasca lumea cu sabia in mina. Oare esecul n-a urmat calea fireasca a unei invataturi de minte? Pare ca argumentul cartii nu-i complet daca porneste de la momentul T-n in loc de T-zero.

    1. @Ioana T.: Orgoliile au nevoie de apreciere. A dispărut reperul.

  2. din cate stiu opusul lui Manfred nu a fost tradus in romana, nici cel al predecesorului sau, Evghenii Tarle, buni specialisti, relativ calmi si cu capul “limpede” in relatarea vietii corsicanului…

    1. @Vitalie: N-a fost tradus.

    • Mircea

    • 15 ani în urmă

    am vrut sa spun ca Napoleon a idealizat-o pe Josephina, si cand idealul s-a prabusit, nu a putut sa faca altfel (cum Sarkozy de exemplu), ci a deprimat, probabil. In rest Rendez à César ce qui appartient à César…

  3. o idee buna de traducere pentru Editura Cartier…

    1. @Vitalie: Prefer să citesc biografii scoase de alții. După excelenta biografie a lui Stendhal, editată de Cartier, am roșu la biografii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt