Aceste ziare sunt din 2014. În 2023 mai apar Ziarul de Gardă, Săptămâna și Literatura și arta. Ceilalți au trecut în Imperiul Netului. Luna noiembrie este cea mai fierbinte lună pentru administratorii presei. Are loc campania de abonare. Noiembrie 2023 a fost pierdut pentru abonare. „Poșta Moldovei”, unicul distribuitor de presă rămas pe piața, și-a anunțat, printr-o scrisoare, tarifele pentru anul 2024 abia pe 30 noiembrie.
„Poșta Moldovei” și-a ajustat tarifele: de la 1,71 lei pentru distribuirea unui ziar plus 25% pentru sortare la 5,80 lei din ianuarie 2024. Economic, „Poșta Moldovei” poate veni cu cifre confirmative și înțeleg raționamentul. Distribuitorul cheltuia câte 4 lei pentru a susține presa scrisă. Costurile cele mai mari „Poșta Moldovei” le suporta pentru presa „lumii ruse” de la noi (presa rusă din RM are tiraje mari). Era un raționament pentru guvernările pro-Kremlin ale Chișinăului de pe timpuri. Astăzi este, eufemistic vorbind, anacronic.
Eu credeam că doar piața cărții din Republica Moldova e în știoalnă. Dar situația presei scrise pare și mai dramatică. Ziarele se tem să mărească și să-și ajusteze prețul abonamentului: majoritatea abonaților sunt de la țară și oameni în etate, actualii pensionari, obișnuiți cu cititul ziarelor încă din perioada sovietică.
Cărțile și-au majorat prețurile, reacționând la piața. Ziarele și-au conservat prețul pentru abonament, reacționând la pensiile din Republica Moldova. Un număr de ziar costă 5 lei, dintre care 1,71 (plus 25%) rămâneau la distribuitor. La 5,80 lei ai distribuitorului nu ai cum să pui prețul de 5 lei pentru abonament. Pe de altă parte „Poșta Moldovei” nu poate subvenționa presa „lumii ruse” cu 4 lei pentru fiecare ziar dintre cele de peste 10 mii de exemplare.
Presa scrisă e într-o piață cu bani foarte puțini. Cu romantici care încearcă să salveze meseria de ziarist și cu cinici care și-au vândut textele puterilor, pe rând. Toți se numesc ziariști. Și sunt pe aceeași piață. Care e într-o stare embrionară. Dar ea nu poate fi crescută doar cu o scrisoare întârziată al naibii de mult, care a venit de la unicul distribuitor (care e monopolist), mai degrabă ca un necrolog decât ca o propunere de noi tarife, nici cu eventualele subvenții etatiste pentru media care respectă deontologia meseriei.
Astăzi avem în Piața Marii Adunări Naționale tractoarele agricultorilor. Care au subvenții de la stat peste 2 miliarde de lei anual. Pentru presă, traduceri și achiziție carte (nu subvenție) sunt 7 milioane de lei în bugetul pentru anul viitor. Pare să fie 0,35 la sută din subvenția pentru agricultură?
La 0,35% mor toți romanticii.
Astăzi avem tractoare în piață. Mâine vom avea piața plină de șori. Iar ostalepii vor fi marii intelectuali ai Republicii Moldova. Tractoarele Lamborghini și John Deere vor brăzda lanurile mănoase ale patriei. Fără niciun bob ucrainean.
Dar nu va fi niciun ziar care să descrie idilica patrie a tractoarelor. Și al bobului moldovenesc.