Blog

Val Butnaru, Vasile Romanciuc, Aureliu Busuioc, Dumitru Matcovschi la Librăria din Centru

Marele caractere nu pot fi mari poeți. Vorba e directă, tranșantă. Ancorarea în realitate e mai aproape de mesajul tribunului decât de metafora poetului. Viciile publice și viciile ascunse ar fi o șansă pentru un mare caracter să devină un mare poet sau scriitor. (Curajosul Hemingway era un mare lăudăros și un alcoolic notoriu).
În 1969 era dat la topit volumul de versuri Descântece în alb și negru. Dumitru Matcovschi avea 30 de ani. Era în fața unei cariere compromise. A reușit să reziste. Să-și mențină verticalitatea.
Înaintea Descântecelor văzuse tiparul volumele Sunt verb de Liviu Damian,  Numele tău de Grigore Vieru, Piatra de citire de Anatol Codru.  Săgețile lui Cărare aveau să fie interzise peste trei ani.
Dumitru Matcovschi a fost un mare caracter. Dumitru Matcovschi n-a avut vicii (fumatul e un viciu public). Familia a respectat doleanța poetului de a fi înmormântat în satul natal.
Dumitru Matcovschi a fost un om drept. Și spunea că Aleea clasicilor trebuia să se oprească la Lucian Blaga. Să așteptăm, cel puțin, 50 de ani. Să vedem pe cine mai punem pe Alee. Ca să fie Aleea clasicilor.
Nu putem pune busturi în regim stahanovist. Aleea clasicilor nu este a primarilor și guvernanților. Este nedrept. Pentru memoria unui om drept. Vă puteți bate joc de poeți. Dar lăsați în pace marele caractere. Altfel, cu ce rămânem?

Comentarii(12)

  1. Mi-a plăcut f. mult acest necrolog al lui Pavel Păduraru:
    http://www.timpul.md/articol/piatra-pe-care-am-aruncat-o-in-capul-lui-matcovschi%E2%80%A6-45246.html
    Discreţia cu care şi-a trăit toţi aceşti ani, alături de noi, departe de noi, rămîne exemplară! Cred că e de învăţat de la acest exemplu, cum e mai bine să taci, să suferi în surdină, să stai deoparte decît să te baţi de sute de ori în piept, perorînd că ai dreptate…
    Matcovschi a ezitat să iasă în faţă, să fluture pe sub nasul altora “adevăruri eterne”, căci le-a căutat pe cele autentice.
    Să-i fie ţărna puf, păzit de îngeri.

    1. @vladimir b.: Bun. Poate aici îl vor vedea și alții.

  2. POate, dar asta ţine de o anumită maturitate. Şi la ea nu ajungi peste noapte. Doar zăpada cade pe neaşteptate, pe acoperişuri!

  3. Arta pentru artă și poporul pentru popor?!

    1. @Max Ciudin: Nu. Respect pentru Matcovschi. Și respect pentru Aleea clasicilor. Atât. Nu putem face populism pe trecerea în neființă a omului. E amoral.

    • Ungureanu

    • 11 ani în urmă

    M-a mirat graba cu care a reactionat primarul Chirtoaca – ba de a numi o strada, un centru, de a pune bustul lui D.Matcovschi pe Aleea clasicilor. Nu ca-mi displace, dar nu de la el – ca primar si politician – trebuia sa vina aceasta idee.

    1. @Ungureanu: Denumirea străzii nu mă deranjează. Mă deranjează Aleea clasicilor. Și pe Matcovschi tot asta îl deranja.

  4. Aveți un link cu propunerile lui Chirtoacă, legate de omagierea lui Matcovschi?! Sunt curios, care-i sunt motivații.

  5. Mulțumesc, Gheorghe, dar nu am văzut în acea notiță motivații, ci zvîcnete imperioase:
    – va fi instalat
    – se dorește
    – a indicat
    – va autoriza
    – a insistat
    …în memoria lui Dumitru Matcovschi.
    Deci, numai tîmpenii! Sentimentalisme ieftine, grabă, inițitive neîntemeiate…ca toate pe care le fac moldovenii, jalnici moștenitori ai lui Cantemir!

  6. Nici nu vreau să îmi imaginez ce valoare artistică va avea acel bust, și ce flămînd de sculptor se va avînta să-l facă!!! Își mai pune cineva astfel de întrebări, cînd e cu mațu chiorăind, și există un primar care are chef să-l hrănească? Copios, uneori. Dar șăgile-s incluse…

    1. @vladimir b.: Ai văzut motivațiile. Și eu le-am văzut. Eu nu știu cum conduc ei în celelalte domenii – nu sunt specialist în ele -, dar în cultură argumentele și motivațiile sunt tari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt