Blog

Am început Serile Poetice cu bunul simț. Cu Marcela Benea. Am auzit vocea poetului. Excelent recital. A fost o seara unde binele s-a simțit acasă. Am alungat pentru o oră și ceva politicul și cotidianul împovărat de nevoi. În jurul tău doar oameni frumoși. Poeții arată tineri. Fiică-mea a crezut că Teo Chiriac este un poet de 30 de ani. Se miră că nu l-a văzut pe la cenacluri. Multă prospețime. Chiar dacă poezia a fost scrisă în anii 70 ai secolului trecut.

Comentarii(23)

  1. D. Gheorghe, de ce nu înregistraţi pe video şi puneţi pe blog or o parte din cei plecaţi peste hotare ar fi probabil interesaţi să privească video. Ce spuneţi?

    1. Multumim de idee. Vom încerca.

  2. E si normal ca poezia sa arate si sa sune proaspat, caci poezia nu are varsta. Iar Marcela benea este una din poetele cele mai importante pe care le-a dat limba romana din ultimele decenii. Dar poezia ei nu suna a la anii’70, ci anume — atemporal!

    1. @vladimir: poezia are vârstă. Vezi limbajul anilor 50, vezi anii 80, vezi anii 2000. E frumos să spunem că nu are vârstă, dar nu e corect. Totul are o vârstă. Doar unii reușesc să ascundă pentru o perioadă de timp mai lungă vârsta. Lor li se spune genii.

  3. Vrea sa cred ca persoana de care facuram vorbire se inscrie in aceasta categorie a “atemporalitatii”??? sau….

  4. mi/au spus de la clipa despre aceste seri poetice. mare lucru.felicitari! emil e vulcanic, sclipitor, molipsitor. daca se decide el sa jertfeasca din timpul sau si sa ghideze nava cu adevarat, va aduna in jurul sau tinerii mai ceva ca unii prin 2002. si toti vor germina literatura!

    1. @eugenia: Îl puteți citi pe Emil pe http://galaicu.cartier.md. De asemenea, puteți vedea ce face, cum face și care e procesul de elaborare al designului Cartier pe http://coroban.cartier.md.

    • Ludmila

    • 15 ani în urmă

    Gheorghe, ai un scris proaspat ca placintele bunicii! E geniala ideea blog-ului!

  5. @ludmila: Plăcintele, bănuiesc, aveau mărar.

  6. Nu mai departe decat ieri, un important editor roman, imi facea morala ca imi irosesc energiile si timpul scriind pe bloguri! In loc sa scriu carti, macar pe cele contactate deja:)))
    Iata ca un alt editor, tot roman, dar de dincolo de “garla” porneste un blog, si porneste “Serile Poetice”.
    Vreau sa cred ca amandoua vor avea o viata lunga!

    1. @vladimir: Noi vom încerca. Parcă de ce m-am apucat până acu am dus la un bun sfârșit. Viața editorului de dincolo e mai plăcută decât viața editorului de aici. Probabil, dacă eram ”de dincolo” făceam același lucru. De aici altfel se văd viețile (cele on-line și off-line).

  7. Sa incercati mai abitir cu “Serile poetice”, si sa reusiti; e mai necesar decat blogurile, blogging-ul, retelele virtuale etc. Poezia e de-asupra acestor adjuvante ale comunicarii. Poezia e chiar comunicare. Reala. Vie, fata catre fata!

    1. @vladimir: Vrei să-l vezi pe Busuioc într-un recital? Fă un drum până la Chișinău peste o săptămână.

  8. Brrr, Busuioc nu e target-ul meui!

    1. @Vladimir: Vrem să aducem domnișoare în librării. Să vadă și ele cum un bărbat bine mai poate face și poezie bună.

    • rozalia

    • 15 ani în urmă

    Un articol bun despre Benea:
    http://garda.com.md/oameni/seri-poetice-cu-marcela-benea#more-4958

    1. @rozalia: Dacă o seară poetică a reușit mai mult decât apariția cărții, atunci e bine pentru Serile Poetice. Dar stă prost editura care i-a scos cartea. Încep să cred că lumea, totuși, are nevoie de un lucru bine făcut. Și sistemul de valori poate reveni la firesc.

  9. Uh, intradevar, cartea arata groaznic din punct de vedere al tinutei grafice…i-am si spus in repetate ori Marcelei asta, de parca ea nu-si da seama si singura:-(( Dar ce sa-i faci, daca sistemul nostru editorial nu are prioritati, ci doar pescuieste oportunitati?!

    1. @Vladimir: Are priorități. Nu suntem tipografii. Suntem edituri. Ceea ce se include în politica editorială și ceea ce poate fi vândut noi am scos. Asta nu se numește ”oportunități”. Este un lucru firesc. Dar autorii trebuie să fie conștienți că apariția unei cărți nu este încununarea unui lucru. Cartea trebuie promovată. Este în interesul editurii și în interesul autorului. Despre subvențiile statului nostru în domeniul editorial. Ar fi mai bine să nu le dea deloc, decât cum le dă acu. Doar editorilor de stat și enciclopediștilor, care scot enciclopedii proletkultiste, autori proletkultiști, altoind printre ei câte un Suceveanu sau Benea. Pentru diluarea tâmpeniei. E și o problemă a autorilor care au acceptat acest joc. Poate aici e vorba de ”oportunități”. Dar ale altor personaje.

  10. Acum nu ar trebui sa invinuim autorii de “oportunism”! Ar fi chiar culmea, care sa fie solutia? Sa nu manince, sa puna banuti la tescherea, sa-si editeze opera minunata in regie proprie? Nu cred ca e corect…iata, “cartea moldoveneasca” chiar daca isi bate joc cu totul de valori, de cum arata o carte, strecoara, uite, precum bine spui, si cate un autor de talia Marcelei Benea. Astfel, multa lume care mai e preocupata de valoarea cuvantului, a auzit de Marcela…Nu e minunat? Ca daca nu ar fi fost “oportunitatea” asta, si acum i-am fi pescuit poemele prin “President”, Contrafort etc.
    “oportunitatile” autorilor nu sunt altele decat cele ale editorilor, eu asa cred, iar ratiunea de a scoate carti — pentru unii cel putin — este vitala! Caci tacerea e mortala…Vorbesc de cei care conteaza. Evident.

  11. @Vladimir: N-am văzut nicio carte în ”regie proprie” scoasă bine. Vorbesc despre un sistem editorial deformat. Despre o politică culturală proletkultistă. În cazul ”micilor compromisuri” înseamnă că acceptăm o situație de lungă durată. Ca în răspunsul Ypsilonului cu ”trăim în rÎmÎ și asta ne ocupă toată viața (sau tot timpul)”. Micile compromisuri ale oamenilor mari prelungesc regimurile. Nu condamn pe nimeni. Am spus-o și eu, așa, virtual.

    • Nic Arsa

    • 11 ani în urmă

    Marcela Benea, Teo Chiriac, … nume pe care v-a trebui să le studiez. Adică să citesc cât mai mult din ceea ce au scris. Înainte de orice altceva.

    1. @Nic Arsa: Oricum, va trebui de ținut cont de timpul apariției textelor. Marcela Benea face parte din generația Dabija, Romanciuc, Filip, Valeria Grosu, Hadârcă, Lari. Teo Chiriac e mai aproape de Em.Galaicu-Păun, Nicolae Popa, Irina Nechit, Vasile Gârneț sau Grig Chiper.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt