Blog

Azi a fost licitația de manuale.
Anul trecut, din cauza reformei lui Stepaniuc, elevii din R.Moldova au rămas fără manuale. Fondul Extrabugetar de Manuale n-a reușit să încaseze 6 milioane lei din arenda manualelor. Acești bani lipsesc acum pentru repunerea în funcție a sistemului de editare al manualelor. Editorii au fost afectați direct. Librarii au fost afectați indirect. Tipografii au fost afectați direct. Furnizorii de hârtie au fost afectați direct. Copilul din clasa a V-a a consilierului prim-ministrului a fost afectat direct. A învățat dintr-un manual utilizat în al cincelea an. Uzat. Fără pagini. Fără coperți.
De la implementarea în 1998 a reformei învățământului preuniversitar tirajul manualelor a scăzut de la 87 de mii de exemplar până la 40 000 de exemplare astăzi. Numărul elevilor ar putea fi și mai mic. Unele școli prezintă în borderourile lor și copii care au plecat în străinătate. Ca să păstreze un număr mai mare de elevi. Altfel școlile riscă să fie închise.
Statistic în Republica Moldova sunt mai puțini elevi decât în județul Iași.
Oferta cea mai mică a fost pentru manualul de „Fizica”, clasa a IX-a, a Editurii Cartier. Pentru 112 pagini color, la un tiraj de 47 000 exemplare, la un format de 16,5 x 23 cm, editorul a solicitat 13,47 lei.
Cea mai mare ofertă a fost la manualul de „Limbă și literatură română pentru școala alolingvă” pentru clasa a XII-a a Tipografiei Centrale. Pentru 224 de pagini, format 16,5 x 23 cm, pentru un tiraj de 7000 exemplare, editorul a solicitat 59 de lei.
Cel mai voluminos manual a fost ofertat de Vector. Pentru „Limba și literatura rusă”, clasa a IX-a, școala rusă, autorii propun 408 pagini.
Au fost acoperite toate cele 22 de loturi scoase la licitație. Documentele de licitație au fost procurate de 15 editori.
Cea mai mare concurență a fost pentru următoarele loturi:
1. „Educația plastică”, clasa a VII-a – 4 oferte (Litera Internațional, Litera AVN, Știința, Epigraf).
2. „Limba și literatura rusă”, școala națională, clasa a IX-a – 4 oferte (Lumina, Vector, Prut Internațional, Cartier).
3. „Limba și literatura română”, clasa a IX-a – 3 oferte (Litera AVN, Știința, Cartier).

Comentarii(2)

    • Mariana

    • 14 ani în urmă

    Corect: De la implementarea, nu “de la implimentarea” ….
    Sper ca nu editati si manualele cu asemenea greseli.

    1. @Mariana: Scuzați. Am corectat. Nu vă inirvați. Dacă voi avea timp, va trebui să mă uit pe ceea ce scriu. Și să fac exerciții cu „i/e”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt