Blog


Alegerile locale de duminică, 20 octombrie crt., din Republica Moldova sunt importante. Mai importante decât simpla alegere al unui primar din Pererita Bricenilor. De felul cum va fi colorată Republica Moldova luni dimineața va depinde reforma stringentă a justiției, alegerea procurorului general, investigarea furtului miliardului, investigarea privatizărilor și parteneriatelor publice-private din 2014-2019, intrarea fluxurilor financiare în economia RM, cotația leului moldovenesc față de euro sau dolar american. Va depinde dacă RM va continua reformele, dacă spațiul eliberat de Plahotniuc va fi ocupat de lege și dreptate sau de oamenii lui Dodon.

Analiștii politici care vorbesc despre tandemul alegerilor locale ACUM-PSRM (dacă votezi Năstase, atunci votezi Ceban/Dodon) ori sunt încă în simbria fostei guvernări, ori sunt teribiliști și iresponsabili, ori sunt cinici. Și atunci le înțeleg pe toate. Ori sunt idioți utili. Și atunci doar îi compătimesc.

Dacă socialiștii vor domina harta, atunci nefireasca coaliție dintre ACUM și PSRM ar putea deveni o coaliție nouă, firească, logică dintre socialiști și ce va mai rămâne printre democrați și șori. Cu un consilier prezidențial care așteaptă să ajungă premier, care nu are probleme de gender, economist cu valențe alese de scriitor proletkultist.

Un echilibru firav al localelor ar putea prelungi alianța actuală și reformele pentru apariția elementelor statului de drept. Chinuite, lente, cu obstrucționări, dar ele vor continua. Atunci va apărea obosit și mic un viitor pentru oamenii acestui pământ.

Cu discursuri explozive, pentru public, cu metafore flamboiante, pentru lustruire de sine, vom ajunge în nicăieri. Poate vom sălta un pic în sondaje. Pentru eu, supremul. Și vom fi eroul conspiraționiștilor români de pretutindeni.

De aia la Chișinău suntem obligați să votăm Andrei Năstase. Și consilierii ACUM. Pentru o speranță. Mică. Îndepărtată. Chinuită. Dar, oricum, o speranță.

Fără crucifix. Fără trimișii lui dumnezeu. Doar pentru un viitor un pic mai suportabil al chinuiților de aici.

Comentarii(2)

    • Catalin

    • 5 ani în urmă

    George, Mă uimești ! Toate bune și frumoase , dar atenție mare. MARE DE TOT ! ”CHESTIA ” ce se joacă acum in REPUBLICA MOLOTOVA este extrem de subtilă ca joc politic. AȘA ESTE și în ROMÂNIA ! Nu DODON este desteptul si puternicul , cum n-a fost ,nici nu este PLAHOTNIUC . Sunt alții, de o anvergură covârșitoare.
    ”Mică. Îndepărtată. Chinuita” speranță are șansa să nu existe deloc. CU ANDREI NASTASE CU TOT .

    1. @Catalin: Are șanse să nu existe. Sunt om. Vreau să sper.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt