Blog

A fost deschisă la 16 decembrie 2008. Se află pe strada Pușkin nr.9. Într-o clădire care intră în patrimoniul arhitectural al Chișinăului. E mai la vale de Facultatea de Litere a USM-ului. Vizavi de Liceul Invizibil. Mai la deal de Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”.
Găzduiește ședințele Forum-ului Plural. Ne gândim la o variantă echivalentă cu Serile Poetice pentru prozatori. „Povestașii la 9”. Ca proiect de lucru. Vom vedea.
Membrii Forum-ului Plural sunt încântați de librară. Sunt tineri. Sunt intelectuali. Sunt școliți prin europe. Sunt citiți. Sunt plini de planuri. Și unii dintre ei sunt optimiști. Forumiștii.
La Librăria 9 au fost parcate pe parcursul timpului lângă scări bicicleta artistului plastic Ghenadie Popescu, scriitorului  Dumitru Crudu, sociologului Petru Negură. Și troleibuzul istoricului Igor Cașu. Bicicleta lui Petru Negură arată ca un Ferrari. Iar troleibuzul nr.24 al lui Igor Cașu ca un zeppelin. Ambele sunt ecologice.
Librăria lucrează de la 10.00 la 18.00. Până vineri.
Telefon: 22 37 83.
E-mail: libraria9@cartier.md
Directorul librăriei 9: Ana Oboroc.
Mascota Librăriei 9 este scriitorul Dumitru Crudu (prietenul de companie e un berbec pitic), care, mai nou, îi dă cu tifla lui Gigi Becali: își formează două echipe de fotbal. Două. Doar din intelectuali. Vedeți anunțul din „Stare de Urgență” de azi.
DSC_4013
DSC_4043

Fotografii de Igor Schimbător
Fotografii de Igor Schimbător

Comentarii(11)

  • dandy

  • 15 ani în urmă

  Chiar am ris. Dupa o saptamina de lucru proasta-proasta. Cu “experti”/”colaboratori” analfabeti-analfabeti. Si aroganti-aroganti. Iar acum ma amuza propria confuzie. Initial intelesesem ca berbecul ii face concurenta lui Becali. Si face doua echipe de fotbalisti-intelectuali. Scuzati eroarea (iar saptamina proasta-proasta imi “trage clapa”) – de intelectuali-fotbalisti. Apoi m-a amuzat paralela Crudu-Becali. E prea haioasa. Nu cred ca l-ar flata pe Dumitru. Da Becali poate si sa se revolte. Si sa dea “globul” Erizanu in judecata. Pentru ponosirea imaginii de sine.
  P.S. Da parcare pentru papuci-trotineta aveti?

  1. @Dandy: Puteți lăsa papucii-trotinetă lângă covor. O singură condiție: ciorapii să fie proaspeți încălțați.
   Probabil, Bergodi nu l-a acceptat în vestiar pe Becali din cauza ciorapilor. După prima repriză cu moldovenii din Tiraspol. De aia Becali s-a supărat și l-a demis pe antrenorul italian al Stelei.
   Deoarece Becali nu are nicio șansă să intre în Librăria 9, atunci nu văd niciun motiv pentru supărări sau șicane între noi.

 1. Dle Erezanu, aşi vrea să aflu de când Dumitru Crudu a prins gust pentru “însoţiri” foto cu politicienii?

  1. @Zenon: De când a citit Ferma animalelor de Orwell.
   Dumitru nu are nimic. Jean, șoferul Cartier, a încărcat în februarie trecut o mașină de viețuitoare. Le-a adus la Chișinău. Le-a plimbat prin librăriile Cartier. Le-am fotografiat. Le-am dat biscuiți. Și le-am întors în mediul lor firesc. Orice paralelă cu realitățile moldovenești este ocrotită de Legea dreptului de autor.

  • dandy

  • 15 ani în urmă

  Papucii-trotineta se poarta peste alti papuci. care vor calca covorul
  Chiar a fost de genul sciens-fiction pe de-a-ntoarselea sa admit ca Becali ar mai citi si altceva decit conturile bancare. Mea culpa. Dar a fost superamuzant, zau. Crudu si Becali – concurenti. Sau berbecul si Becali. Avem oare un Becali de Bic?

  1. @Dandy: Să recapitulez: Chișinăul este atât de murdar încât e nevoie de papuci-trotinetă sau fiecare centrimentru din Chișinău e muzeu și doar Librăria 9 e spațiu public liber de povara istoriei? Putem face panou și pentru măștile antigaz. La intrarea în librărie le agăți de poartă. Este și o poartă acolo.
   Avem Becali de Bâc. Dar n-avem oi, n-avem fotbaliști, n-avem canal tv exclusiv sportiv, n-avem Ghencea și nu-l avem pe Bănel. Becalii noștri umblă încă pe toloacă.

  • dandy

  • 15 ani în urmă

  Prea sofisticat. Dar poate adevarat. Depinde de perspectiva de abordare. Papucii-trotineta sint la fel de ecologici ca si bicicleta lui N si troleibusul lui Z. Asigura o viteza de deplasare minimum dubla fata de mersul pe jos. Si-ti ofera si iluzia desprinderii de o anumita realitate. Care uneori e ciar murdara. Sumbra. Anchilozanta. Paralizanta. Dar in care sint posibile si-atitea lucruri absolut normale. (Care par si mai normale datorita contrastului cu realitatea.) Cum ar fi librariile Cartier. Sau o cafea buna. Sau un proiect de carte “de milioane”. S.a.m.d. Dar intrebarea “de recapitulare” mi-a adus aminte de starea trotuarelor capitalei “de la Primarie -n sus/-in jos/ pe diagonala etc.” si am renuntat deja la ideea cu papucii-trotineta. Si astfel la concurenta cu P.Negura sau I.Casu. La capitolul “mijloc de transport ecologic”.
  Pentru a evita dubiile: Librarille Cartier sint un spatiu de normalitate. Si ar fi bine sa ramina in continuare. Chestia cu povara istoriei ma depaseste.
  Perfect si sanatos ar fi ca Becalii de Bic sa ramina pe toloaca. Altfel riscam sa avem cite o toloaca oriunde s-ar deplasa Becalii nostri (sau cei de pe urlati). Dar poate imi doresc prea mult(e).

  1. @Dandy: Îmi pare rău că normalitatea e ca un fluture din Cartea Roșie a Moldovei.
   Noi vrem puțin. Pur și simplu, alții au vrut prea mult. Și ei au reușit. Iar cei cu puținul au fost marginalizați. Sine qua non.

  • dumitru crudu

  • 15 ani în urmă

  Vom juca fotbal si duminica viitoare, la ora cinci, si sper sa vina si dandy si Gheorghe.

  1. @Dumitru Crudu: Sunt stranier sub contract la șapte dimineața. Nu cost scump. Dar nu sunt pus încă pe lista de transferuri. Poate în intersezon ajung pe la voi. Dacă ajungeți și voi până atunci.

  • dandy

  • 15 ani în urmă

  @Dumitru Crudu: Din motive absolut obiective, voi lipsi de la meci. Din motive subiective, deja va invidiez. Si va doresc o zi cu soare. Poate ajung la alte meciuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt