Blog

Un june care vrea o carieră politică printr-un partid de la Chișinău mi-a zis, la lansarea Legăturii de chei de Teodor Baconschi, că sunt prea mulți reprezentanți ai unui anume partid la această lansare.

Teodor Baconschi, Vlad Filat, Andrei Strâmbeanu, Em.Galaicu-Păun. Foto de Vasile Botnaru

Constantin Tănase. Foto de Vasile Botnaru

I-am zis să-și schimbe partidul. Sau, pur și simplu, să accepte că Librăria din Centru este un spațiu cultural liber de roze, ghinde, cei doi copii albaștri, seceri și ciocane, săgeți galbene sau alte animale și viețuitoare de pe stemele partidelor din România, Republica Moldova, Polonia, Rusia, Franța, Cehia, Anglia sau Germania.
Politica evenimentelor culturale la Librăria din Centru e simplă.  Promovăm cărți. Promovăm valori. Și ele se numesc Emil Brumaru, Alex Ștefănescu, Ion Mureșan, Ion Vianu, Eugen Negrici, Varujan Vosganian, Zahar Prilepin, Ana Blandiana, Matei Vișniec, Vasile Ernu, Aureliu Busuioc, Vladimir Beșleagă, Arcadie Suceveanu, Andrzej Stasiuk, Dumitru Crudu,  Ileana Mălăncioiu, Claudiu Komartin, Dan Lungu, Valeria Grosu, Vitalie Ciobanu, Jonathan Powell și lista poate fi continuată.
Oamenii vin de bună voie și nesiliți de nimeni. Intrarea este liberă. Anunțul este public.
Probabil, în unele partide se umblă cu alaiuri preoțești. Probabil, în unele partide se umblă cu bărboși de granit în brațe. Probabil, în unele partide se umblă cu acțiuni financiare.
În Librăria din Centru intră oamenii de cuvânt. Probabil.

Comentarii(5)

    • Mircea

    • 11 ani în urmă

    Principalul sa nu sa se ia la bataie (în librarie).

    1. @Mircea: Suntem oameni civilizați.

    • Catalin

    • 11 ani în urmă

    George,
    Nu a fost bine. A fost foarte bine. A fost excelent. Asta e cultura .Indiferent unde.
    Cunosc familia Baconschi din 1957 !! Revista “Steaua” de la Cluj era locul binecuvantat al miciilor libertati de sub protectoratul lui Anatol Baconschi si Petru Dumitriu !!
    Cand aparea pe bulvardul “GH.Doja” din Cluj magnifica birja ce plimba familia Baconschi spre redactia revistei, studentimea filoloaga era in extaz!! Doamne, ce famile de tineri frumosi si distinsi mai erau intre sepcile cele proletare ostentativ inghesuite pe frunti.
    Lucian Blaga, marele si taciturnul Blaga traia si el, ca si Agarbiceanu, ca si acad. Helmegeanu si Grigore Benetatto,Vasile Vatasianu, sorbonardul,Tudor Bugnariu marxistul(sic!) si inca vreo cativa alti ilustri. Se respira atunci cultura la Cluj prin toti porii in ciuda vremilor insangerate, gata , gata sa ne inece pe toti.”Mirabila samanta ” a incoltit in cele din urma in solul romanesc cel imburuienat , si a invins. L-a invins”Pe muchie de cutit”, a invins “proletcultul moscovit” si jdanovist si Novicov.
    Leon Baconschi, fratele lui Anatol reusise sa-mi deschida ochii si sa-mi dilate pupilele…Doamne, cu cata ardoare retinuta imi/ne vorbea de Cernautii sai natali…
    Baiatul ,Teodor,Teo, sa fi tot avut pe vremea aceea zece ani oare?
    O ,tempora, o mores !!!

    1. Catalin: Frumoasă completare. Am aflat mai târziu că printre cei prezenți era și un domn tatăl căruia era mare prieten în copilăria basarabeană a lui Baconschi.

  1. Probabil, în unele partide se umblă cu alaiuri preoțești. Probabil, în unele partide se umblă cu bărboși de granit în brațe. Probabil, în unele partide se umblă cu acțiuni financiare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt