Blog

Am întrebat un scriitor și un actor:
– Care sunt profesiile liberale, după voi, în Republica Moldova?
– Scriitorii, actorii, pictorii, arhitecții… S-au completat reciproc actorul și scriitorul.
Profesiile liberale ale Republicii Moldova sunt: notarii, mediatorii, executorii judecătorești, avocații. Codul Fiscal evită noțiunea „profesii liberale” sau „profesii libere”. Nu cred că e din cauza DEX-ului. Au mers pe varianta sovietică, pe cea impersonală. Ele se numesc „activități profesionale”.
DEX-ul nu vorbește de „profesie liberală”. Preferă noțiunea de  „profesiunea liberă” ca fiind profesiunea exercitată de o persoană pe cont propriu (fără să fie angajată permanent într-o instituție sau întreprindere).
Lingvistica și fiscul, după mine, se întâlnesc fericit în „profesia liberală este o ocupație intelectuală, exercitată de o persoană pe cont propriu (liber-profesionist) care face parte, în mod obligatoriu, dintr-un ordin profesional.”
De ce scriitorii, actorii & Ko nu intră în profesiile liberale ale Basarabiei? Pentru că nu pot produce bunuri care să fie vândute. Pentru că intrăm într-un cerc vicios în care scriitorii & Ko cred că statul este obligat să-i întrețină. Nu vrem un cadru legal pe câmpul căruia să intrăm în competiție.
Ca să ajungem la liber-profesioniști va trebui să susținem încă 10 ani Bac-ul, cel puțin, după modelul din 2013. Ca elevii să depună efort și să afle ce e aia lectura. Profesorii vor fi nevoiți să se pregătească de lecții nu doar din manual. Studenții să se lupte pentru note, care le vor aduce burse. Profesioniștii să se lupte pentru calificare. Ca să rămână în câmpul muncii.
În această toamnă nici merele din livada de lângă fosta fermă de porci nu mai are cine le fura. Au plecat și hoții din Basarabia. Adevărații liber-profesioniști.
 

Comentarii(7)

    • E.R Bellu

    • 11 ani în urmă

    Ah, de-sovietizarea! Una din cele mai lungi, dificile și anevoioase munci pe care le avem de făcut. De aceea, lucrurile se mișcă cu “viteza melcului turbat.” Sau, doar furios.

    1. @E.R.Bellu: Bolșevicii au făcut „o revoluție” ca să fure niște bani. Și au lăsat lumea, această parte de lume, într-o beznă aproape ca „mileniul pierdut”. Noroc că nu voi trăi un mileniu.

    • E.R Bellu

    • 11 ani în urmă

    Domnule Gheorghe Erizanu,
    Apropo de liber-profesioniști și finanțări …
    Vitalie Ciobanu scrie un articol numit “Dispariția revistelor de cultură din Basarabia finanțate de ICR.”
    A se vedea conexiunea de mai jos:
    http://www.contrafort.md/categorii/dispari-ia-revistelor-de-cultur-din-basarabia-finan-ate-de-icr
    (Articol publicat în „Observator cultural” nr. 680, 4 iulie 2013, Bucureşti) – conform web site-ului ContraFort.MD
    Ați putea face un scurt comentariu?
    Multumesc.

    1. @E.R.Bellu: Sunt de acord cu Vitalie Ciobanu. Mai cred că articolul e prea cuminte. Mai cred că Ministerul Culturii din RM ar trebui să se implice. Nu putem lăsa costurile culturale ale Basarabiei doar pe seama Bucureștilor. Mai cred că (of) cultura nu trebuie să cerșească. Mai cred multe…

    • E.R Bellu

    • 11 ani în urmă

    Mulțumesc. Relevant și corect. De altfel, am considerat eu însumi articolul lui Vitalie Ciobanu prea “elegant.” Trebuia lovit mult mai tare. De acord și cu afirmaiția “cultura nu trebuie să cerșească.”
    “Mai cred multe … ” Pentru asta, o vizită la Chișinău, din partea-mi, se impune. Nimic nu poate substitui experiența nemediată.

    1. @E.R.Bellu: Chișinăul e frumos doar înfrunzit. Aveți grijă cum alegeți timpul. Sau când e proaspăt nins. Altfel, e un oraș urât. În care locuiesc nebuni frumoși.

    • E.R. Bellu

    • 11 ani în urmă

    Nebunii sunt întotdeauna și frumuși, dacă sunt (și) ai marilor orașe. Vorba aceea, “Așa spun cărțile.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt