Blog

În colecția Cartier istoric a apărut cartea lui Traian Sandu (în traducerea Simonei Modreanu) Istoria Gărzii de Fier. Un fascism românesc.

Istoria Gărzii de Fier are o bibliografie imensă. Mai ales după 1989.
De ce încă o carte?
1. Pentru că cea mai bună carte a apărut în 1986. În germană. Dar Armin Heinen, autorul, nu a avut acces la arhivele românești, blocate de regimul Ceaușescu. Ediția română a apărut în 1999 la Editura Humanitas: Legiunea „Arhanghelul Mihai”. Mișcare socială și organizație politică. O contribuție la problema fascismului internațional.
2. Pentru că depășește imaginea din timpul Războiului Rece, cea a unui totalitarism „impus de un stat omnipotent și indiferent, pentru a se încărca cu o valoare populistă pozitivă”.
3. Pentru că nu e o carte în care fascismul e privit doar ca un element anticomunist și ca un terorist al marelui capital, după teoriile marxiste.
4. Pentru că nu e o carte în care fascismul e privit doar ca o „paranteză delirantă în istoria europeană”, după liberali.
5. Pentru că privește fascismul, inclusiv cel românesc, ca o „revoluție globală, ideologic articulată, mobilizând masele prin practici de religie politică și promițând o naștere a nației”.
6. Pentru că guvernanții noștri de azi, carismatici sau fără carismă, așa cum ne conduc, ar trebui să știe, că undeva, într-un târg sau într-un sat periferic, dintr-un  profesor de germană, venit din Bucovina, Iohan Ziezlinski, și o mamă bavareză, Eliza Brauner, poate să apară un Corneliu Zelea Codreanu, căpitanul. Și el poate fi român, polonez sau maghiar. Și poate lua puterea în mod democratic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt