Blog

Sâmbătă a fost prima ședință a Congresului Uniunilor de Creație (CUC). La Chișinău. Urmează încă două: la Cahul și la Bălți. Cu sloganul: „Un vot pentru cultură”.
Cum a fost? Așa cum va fi. Cultura cerșește. Sau unii oameni din cultură continuă să cerșească. Lipsa de valoare a culturii din perioada comunismului sovietic și din perioada comuniștilor oligarhi era suplimentată ideologic. Plusvaloarea, parcă așa spunea Marx, culturii era ideologică. Statul plătea diferența dintre valoare și ideologie. Discursurile pe care le-am auzit sâmbătă, cu unele excepții, vor revenirea la acea plată pentru ideologie. De această dată alta. Liberală. Națională.
Editorii, scriitorii vrem tiraje de 10 000 exemplare. Tirajul cultural fiind de 160 – 340 exemplare. 9660 exemplare constituie tirajul ideologic. Vrem revenirea la „Luminițe”, librării în fiecare sat. Economic ele nu pot funcționa. Nu rezistă o librărie care vinde 30 de cărți pe lună. Vrem case de cultură construite în stil imperialist în satele noastre, uitând că întreținerea unui edificiu atât de mare înghite tot bugetul local. Vrem cărți de cinci lei. Uitând că prețul unei cărți este format din costuri editoriale, poligrafice, drepturi de autor, costuri de difuzare, costuri de raft, costuri de promovare. Și fiecare lanț va trebui să includă și un beneficiu. Vrem să umblăm în cap și cu nimbul lui Eminescu. Și cu nimbul Andreei Marin. Și cu giulgiul lui Hristos pe spate. Vrem o cultură unde ideologicul primează. Ne place să cerșim.

Comentarii(13)

    • Cassya

    • 14 ani în urmă

    Am avut și noi în orașel o librarie ”Luminița”, în locul ei acum este o alimentara.Era bună libraria.

    • Ψ

    • 14 ani în urmă

    Cît de adevărat. Trist. Nu trist, tragicomic!

    1. Ypsilon: Nu văd. Nu aud. Nu ascultă. Sunt în război.

  1. ceea ce inseamna ca unii oameni de cultura nu au reusit in toti acesti ani sa se adapteze raminind ancorati in ideologia de odinioara – wow, chiar eu ma mir de virajurile mele lingvistice facute spre a nu spune clar ceva ce toata lumea stie…
    de la unii oameni de cultura pute a naftalina

  2. La tribunele culturii e ca şi la tribunele politicii. Vorbesc nechemaşii, constipaţii şi…funcţionarii Uniunilor (dincolo preşedinţii partidelor). Îi lăsăm pe ultimii în plata domnului. Au interese. Dar ceilalşi… sunt veşnicii cerşetori. Dacă nu pot cerşi mila lui Dumnezeu să le dea ceva talent, cerşesc de haleală. E şi asta un fel de afirmare ca “oameni de creaţie”)vorbă să fie!):

  3. Satul a fost omorât și prin desființarea ”Luminiței”!
    Dar eu nu mai cred în re-apinderea ei. Sunt skeptik în acest sens…pentru că școala e pe moarte.

  4. Mircea Platon defineşte intelectualul de astăzi drep “sacerdot al nimicului”. Intelectualul moldovean-basarabean s-ar putea defini ca “DIAC AL MĂMĂLIGII”.

    • Igor

    • 14 ani în urmă

    Oricum, e bine ca a avut loc o astfel de sedinta. Mai devreme n-aveam nici din astea.

  5. in zorii economiei de piata in URSS, adica prin 1990-1991, cartile contineau, atasate la final, file cu publicitate: de la chibirituri, la articole de birou sau carti ale editurii in cauza…din acea traditie s-a mai pastrat, in Rusia, la unele carti, obiceiul de a prezenta noi aparitii, carti in pregatire…
    mi se pare un spatiu (si o oprtunitate) demn de a fi fertilizat: atat in calitate de autor, dar si ca cumparator/cititor de carte, nu m-as sfii/simti ofensat daca as gasi, in carti calupuri publicitare (am scris candva despre asta, era doar o idee, poate prinde – http://www.spranceana.com/idee-cu-carti-accesibile-caut-bani-199.html )
    asta ar reduce niste costuri…si niste bani editurilor…
    alta strategie de rentabilizare a pietei de carte ar fi utilizarea formatului electronic, asa-zisele e-books…
    strategia si formatul questia.com merita studiate: textele pot fi prezentate astfel incat copierea/distribuirea lor sa fie aproape imposibila…
    o taxa unica per exemplar ar fi ok..la fel de ok si un abonament anual pentru toata biblioteca digitala a editurii (100 $ pare o suma rezonabila)…
    e loc pentru inovatie…nu doar din aia guvernamentala (pomana)…
    p.s. daca tot vine vorba de Uniunile de Creatie de ce astea, in cei 20 ani de capitalism, nu au digitalizat nimic din patrimoniul cultural national – carti, muzica, filme, macar din alea care-s in domeniul public…sa nu fie bani la Cimpoi pentru un scanner?

    • Igor

    • 14 ani în urmă

    @ vitalie spranceana – Stai linistit ca si in Romania e la fel, Eugen Simion detine monopolul manuscriselor, iar Biblioteca Academiei Romane este cvasi-inaccesibila. Cartile din URSS-ul anilor ’90 nu voiau sa faca vinzare, voiau sa demonstreze occidentului ca URSS poseda instrumentele economiei de piata si, drept urmare, e safe sa-si investeasca banu’ in cea de-a sasea parte a lumii.

  6. Igor, traditia s-a mai pastrat in Rusia, de a pune publicitate in carti, cel putin pentru alte marfuri si servicii ale editurii…banuiesc ca putem provoca o mica revolutie/inovatie in domeniul editorial, cred ca ar fi multi agenti publicitari care ar plati…orange, industria farmaceutica etc…
    si mai cred in bibliotecile electronice…ca, din cate stiu, Cartier are .pdf-urile si .doc-urile cartilor…prezentarea lor pe site nu ar fi o problema…

    • Catalin

    • 14 ani în urmă

    Domnule Erizanu, mare drepatate zisesi!! Dupa ce tocmai am citit in “Timpul” tanguirile lui dom` Cheianu despre … mi-a venit inima la loc cu gandurile care ni le-ai impartasit!! Vezi cum suntem ?(Ceausesti suntem cu totii -zice fata aia inteleapta!!)
    Plec la Timisoara sa-l palpez din priviri pe Ernu!! Stiu despre el destule, vorba ceea , dar vreau sa-l vaz cu sapca lui leninista cum se desfasoara intre banateni. Cartea oricum o voi cumpara, dar nu voi sufla o vorba la inghesuiala(probabil) de la “autografuri”. Sunt curios s-o citesc!!
    PS. Am vazut ca ai respectat amendamentul…de price (expresia e din Petru Maior)dar nu v-a venit… invitatul! Am avut o premonitie. S-a adeverit. Nu-ş` daca in cazul dat nu ti-ai irosit in zadar respectul.Al amendamentului,bineinteles.

    • Catalin

    • 14 ani în urmă

    Pentru ZENON
    “Diac al mamaligii”? Hai ca-mi place.!! Pe bune. E faina de tot!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt