Blog

După 9 luni de război șeful SIS-ului moldovenesc a născut o declarație: Republica Moldova va fi atacată de către Rusia anul viitor, în 2023, în ianuarie sau martie. Blajinul spion nr.001 al Republicii Moldova poate fi angajat pentru defuncta emisiune „Povestea de seară”. Copiii ar adormi mai bine chiar și după o poveste a fraților Grimm sau după „Capra cu trei iezi”. Doar Marian Lupu mai poate concura la rotunjirea vocalelor românești cu mister Musteață.

Republica Moldova este într-un război cu Federația Rusă. Neconvențional. De 30 de ani. Rusia a avut grijă încă de la proclamarea independenței Chișinăului ca aici să fie un stat ciung: războiul ruso-moldovenesc din 1992; înființarea Transnsitriei; apariția Gagauz Yeri; planul Kozak; embargourile produselor moldovenești; șicanele cu livrarea gazului, propaganda „lumii ruse”; blocarea oricăror aspirații occidentale ale Chișinăului. O țară fără speranță. Cu o privire nostalgică în trecut.

Din 24 februarie 2022 războiul ne-a vizat direct. După Ucraina urma Republica Moldova. În martie 2022.

Pe 24 februarie Parlamentul Republicii Moldova a declarat stare excepțională, „legată de securitatea regională și pericolul la adresa securității naționale”. Starea excepțională a fost prelungită de 5 ori. Din cauza că războiul convențional continuă în Ucraina. Din cauza că războiul neconvențional, hibrid, continuă într-o nouă fază în Republica Moldova. Chișinăul a trecut în aceste nouă luni prin criza refugiaților, cel mai mare exod uman din istorie; sistarea spațiului aerian; criza carburanților; criza energetică; criza gazelor; survolarea cu rachete a spațiului aerian; rachete căzute în livada de mere de la Briceni; risc de inundație după bombardarea hidrocentralelor ucrainene de pe Nistru, în apropierea Naslavcei; încercarea de a destabiliza situația social-politică din Chișinău, atacuri cibernetice asupra structurilor de stat.

Republica Moldova a stat cuminte în bancă. N-a aderat la sancțiunile UE împotriva Rusiei. N-a introdus sancțiuni. A liniștit Tiraspolul. A fost cuminte. Sperând că, probabil, cumințenia pământului și liniștea întunericului ne protejează de agresor.

Republica Moldova a semnat și a ratificat Convenția Europeană a Televiziunilor Transfrontaliere. Federația Rusă nu a ratificat convenția. Canalele tv rusești au continuat și continuă să transmită și să domine imperial piața tv din Republica Moldova. Asta înseamnă: 1) peste 70% din piața de publicitate din RM se ducea la canalele rusești, retransmise în RM (prin agenții controlate de aceste canale și prin înțelegeri de cartel; 2) lipsa de bani nu permite canalelor autohtone să se dezvolte firesc, supraviețuind la limită, fără perspectivă de dezvoltare.

Canalele tv rusești (Pervîi, RTR și NTV sunt finanțate direct de statul rus) în toți acești ani, mai ales după 2003 (când propaganda a luat locul știrilor), au făcut parte din arsenalul războiului hibrid al Rusiei în Republica Moldova. Propaganda rusă este descrisă detaliat în volumele „Nimic nu este adevărat și totul este posibil. Aventuri în Rusia de azi” și „Aceasta nu e propagandă” de Peter Pomerantsev (ultimul în curs de apariție la Editura Cartier). Canalele tv rusești erau oferite de către Kremlin politicienilor din Chișinău, apropiați Moscovei sau agenți direcți ai Kremlinului, de cele mai multe ori prin interpuși (Lucinschi, Voronin, Plahotniuc, Dodon). Ultimul politician moldovean, îmbrățișat de Kremlin, după dezamăgirea Dodon, este Șor, „molodoi i perspectivnîi”, fugarul nostru de la Mediterană. Nu știu ce a promis Șor Kremlinului, dar în războiul hibrid din Republica Moldova, interpușii lui Șor au preluat canalele tv rusești transmisibile, cu toți soldații cuvântului și întreg frontul propagandistic.

La 16 decembrie 2022, Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova a dispus suspendarea licenței  de emisie a șase posturi de televiziune (Primul în Moldova, RTR Moldova, Accent TV, NTV Moldova, TV6, Orhei TV) pentru „lipsa unei informări corecte în reflectarea evenimentelor naționale, dar și a războiului din Ucraina”.

Cele trei criterii juridice, care justifică restrângerea libertății de exprimare, sunt:

  1. legal (să fie prevăzut de lege): Legea Stării de Urgență prevede restrângerea unor libertăți ale cetățenilor, articolul 54 din Constituție;
  2. legitim: Audiovizualul a sancționat posturile vizate de 84 de ori în anul 2022; o singură persoană deține personal sau prin interpuși mai multe canale tv decât permite legislația;
  3. proporțional: licențele au fost suspendate pe perioada stării de urgență, ca o amenințare directă la securitatea și existența statului.

Ziariștii, care până ieri au făcut propagandă, uitând obligația profesionistă de a informa, brusc și-au adus aminte de libertatea cuvântului. Politicienii din opoziție și-au adus aminte de democrație. Juriștii au început să interpreteze articolele din legislația națională de parcă suntem cetățeni ai Republicii Îngerilor. Codurile & legile noastre sunt interpretate ca teorema lui Fermat, unde discută cinci juriști cu trimiteri la articolul 234 din Codul Civil sau articolul 55 din Constituție, cu cinci păreri diferite, iar un judecător așteaptă oferta, ca să cadă și el de acord cu părerea ofertantului. Eu credeam că legea se interpretează în spiritul dreptății.

În a cincea zi în această odisee a licențelor televiziunilor rusești a venit și avocatul poporului, ultimul înger al libertății și democrației. Avocatul poporului nu a venit cu o sesizare atunci, când mii de cetățeni pe care îi apără, nu erau informați onest și corect de aceste tv. Vine în apărarea libertății cuvântului, când angajații acestor canale au golit ani la rând noțiunea de libertate.

Lenin și ceka-ul au fost și sunt cei mai aprigi legaliști ai lumii. După formula: legal „corect, dar în esenţă, batjocoritor”.

Suspendarea licențelor celor șase canale tv are cea mai simplă și banală explicație: Consiliul Audiovizualului a început să lucreze și să respecte legislația RM, așa cum este ea. Șmecherii nu mai pot fenta legislația. Atât. Vedeți ultima amendă, de 25 de mii de lei, aplicată canalului PRO TV Chișinău.

Cazul celor șase tv nu e despre libertatea presei. E despre adevăr & neadevăr, informare & manipulare, libertate & oprimare, bunul-simț & reaua-voință, război & pace, viitor & trecut.

P.S.: Comratul, parte a Republicii Moldova, transmite otova toate canalele-mamă rusești. Fără nicio restricție. E doar o constatare pentru avocatul poporului, pentru constituționalist, pentru juriști, jurnaliști, socialiști, maniști, șoriști, progresiști, civici, pasiști, dadaiști și Irina Vlah.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt