Blog

Primul pas. Dumnezeu l-a chemat pe Steve Jobs să-i aducă  un iPad. Stive, ca un bun creștin, s-a dus la Dumnezeu. A fost în octombrie 2011. The New Yorker l-a făcut public.

Al doilea pas. Cu un an în urmă, în octombrie 2010,  am făcut o lansare de carte prin orașele Europei: Frankfurt, Bruxelles, Paris, București. Mi-au fost foarte dragi românii din acele orașe. Atunci am zis că e bine și e de datoria noastră să avem grijă și de ei. Iar grija noastră e foarte simplă: cărțile Cartier trebuie să ajungă cât mai repede și în condiții cât mai bune la ei. Un an de zile (aproape un an) un om drag mie a învățat engleza, a studiat aplicațiile pentru eBook-uri, a creat eBook-uri de probă. Le-a testat. Le-a rebutat. A dezmierdat cifrele care se transformau în litere. Le-a iubit. Le-a urât. Le-a iubit iarăși. Le-a urât iarăși. Între timp unii editori români au devenit digi. Le-am văzut greșelile. Între timp, unele portaluri românești ne-au cerut ebook-uri. Am rezistat tentației. Atunci i-am înțeles pe scriitorii de la Târgoviște. Cei care au debutat ca scriitori formați. Abia la 40 de ani.
Un alt om drag mie, un guru al IT-ului din ch-ău, a văzut ceea ce a făcut primul om drag mie. Ne-a ajutat să omitem erorile. De atunci i-am rămas dator cu o bere.
Așa a apărut al treilea pas. Primul iBook Cartier a fost acceptat de iBookstore. La 16 octombrie 2011. Este a treia ediție a romanului „Sex & Perestroika” a lui Constantin Cheianu. După planurile noastre, ar fi trebuit să fie „Capcanele identității” de Tamara Cărăuș. Se vede că, totuși, „capcanele identității” apar după „sex” și „perestroikă”.

Al patrulea pas. Intră pe iBookstore.

Al cincilea pas. Ia-ți gratuit iTunes, dacă nu-l ai încă.

Al șaselea pas. Vei răsfoi primele 35 de pagini. Din Cheianu. Gratuit. De pe iBookstore. Dacă îți place cum e scris, cum e făcut, atunci o procuri. Cu 1,99 de dolari americani sau 1,49 de euro. De pe cardul tău.
Al șaptelea pas. Te faci comod. Îți deschizi iPad-ul, iPhonul sau iPod-ul. Și citești. Cum oamenii veneau în piață nimeni și „plecau eroi.” Era 1989.

Comentarii(18)

 1. mdaa…n-am nici un aparat care ar incepe cu i…un kindle doar…si un laptop…se prevede ceva pentru asemenea ustensile?

  1. @vitalie spranceana: Lucrăm și în curând, cred, că vom putea vinde și de pe Amazon. Pentru kindle-urile lor. Sper, că nu se va întâmpla ca în povestea cu librarul și cumpărătorul.
   – Vreau cartea lui X.
   – Iată cartea lui X.
   – Dar eu vreau cartea lui X în copertă tare.
   Peste două săptămâni librarul îi propune cartea lui X în copertă tare.
   – Dar eu vreau cartea lui X în variantă audio.
   Peste două săptămâni am adus cartea lui X în format audio.
   – Da, dar eu vreau cartea lui X în ebook.
   Apropo, procentul de vânzare al eBook-urilor în Europa e 1 (unu) procente din totalul de cărți vândute. În SUA e de 27 la sută. Dintre europeni britanicii sunt fruntași. Cu 7 la sută.

  • catalin codru

  • 12 ani în urmă

  pai vitalie va sugerat o idee,probabil.credeti ca poate sa inceapa o disctiminare in acest sens ,unii cu ustensile mai fitoase ,altii cu ce le permite buzunarul?

  1. @catalin codru: ePub-ul poate fi citit pe toate ustensilele nefițoase (computer, laptop) și cele fițoase (iPad, iPod, iPhone). Nu poate fi citit pe kindle de la Amazon. În curând vom fi găsiți și pe Amazon. Ca să închidem cercul. Rămâne doar să citiți, să citiți, să citiți.

 2. Grandios!

  1. @vladimir b.: Nu știm dacă e grandios. Dar facem primii pași. Și sper să fie corecți. Iar cititorii Cartier, oriunde s-ar afla, să poată întinde mâna și lua cărțile Cartier.

  • catalin codru

  • 12 ani în urmă

  mai n-am murit prost,mersi ma-ti salvat.

  1. @catalin codru: Vedeți soluția Vitalie Spanceana.

 3. hm, s-a rezolvat. a fost o confuzie a mea. iTunes imi cerea Ibooks sau ceva cu iOS si ma ingrozisem. am priceput pe urma ca iBooks e o aplicatie, facut download, cumparat cartea lui Cheianu, ca pe cea a Tamarei Caraus am procurat-o pe hartie vara. a venit in format epub. care poate fi citita pe calculator. si o citesc in Adobe Digital Editions. sau cu alt reader de .epub.
  cu Calibre am convertat-o in .mobi. o am deja pe kindle. functioneaza perfect. bravo, asteptam si urmatoarele aparitii…

  1. @vitalie spanceana: Felicitări. Sunteți primul cumpărător eBook Cartier. Mulțumim. La editură Vă așteaptă câteva printuri: Dicționar de simboluri literare de Ferber, ediția a II-a, Sankea de Zahar Prilepin, un CritiAtac. Antologie 2010-2011, Kafka instant de Zaza Burciuladze.
   Puteți ruga pe cineva să treacă să le ridice ca un gest al Cartierului față de primul cumpărător ebook. Sper să aveți mână ușoară.

 4. o! multumesc mult-mult! sper sa vina multi cumparatori la cartier. acus public si un mic biletel pe blogul personal. sa afle cat mai multa lume despre lucrurile bune.
  pot ridica premiul in iarna, cand vin, 17 decembrie e ziua aterizarii mele la Chisinau…

  1. @vitalie spranceana: Sigur. Le pun într-un loc dosit. Pentru ajunul Crăciunului.

  • Mircea

  • 12 ani în urmă

  Devenim interactivi si imprevizibili într-o lume interactiva si cred ca urmatoarea constatare va fi ca nu ne mai apartinem noua însine.

  • catalin codru

  • 12 ani în urmă

  mircea,totul a fost aranjat))))

 5. Felicitari Cartier!
  A aparut “Contrafortul”, sper ca s-a aflat.
  Si o remarca: Steve Jobs a fost… budist 🙂

  1. @vasgar: L-am văzut ieri. Contrafortul. Jobs a devenit budist după ce a fost dat afară din propria companie. Prin 90. Tot pe atunci a luat și cancerul.

  • Mircea

  • 12 ani în urmă

  @catalin codru:E si asta o solutie sa crezi ca totul poate sa fie aranjat, usureaza)))

  • catalin codru

  • 12 ani în urmă

  ERZINI NU DOARME,TENTACOLELE AU AJUNS SI IN RETEAUA GLOBALA!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt