Blog

Dumitru Crudu a studiat ziaristica la Chișinău, literatura și limba georgiană la Tbilisi și forțat să termine studiile la Universitatea din Brașov de către prozatorul Gheorghe Crăciun și poetul Alexandru Mușina. Ultimii fiind și profesori universitari, și mentori literari ai lui Dumitru Crudu.
În 1994 debutează cu același manuscris de poezie de două ori. Un debut apare cu titlul „Falsul Dimitrie” și altul cu „E închis vă rog nu insistați”.
Mai publică încă două cărți de poezie. Abandonează poezia pentru teatru. Este montat pe mai multe scene ale lumii: România, Republica Moldova, Camerun, Germania, Suedia, Haiti, Italia, Bulgaria. Volumul „Salvați Bostonul” apare cu doar câteva luni înainte de evenimentele tragice din 11 septembrie 2001 din New York. Titlul inițial era „Salvați America”.
În toamna lui 2008 debutează ca romancier cu „Măcel în Georgia”. Peste o iarnă avea să fie acel 7 aprilie 2009 din Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău.
Romanul are câteva scene memorabile care face trimitere directă la personaje reale din viața literară a Chișinăului. Scene care au scandalizat boema literară a urbei. Scandalul ar fi putut fi imens. Dar apatia și lenea lecturii la moldoveni l-au făcut să fie domol și într-un cerc foarte îngust de lectori. Descrierea evenimentelor și demonstrațiilor din anii perestroikăi din Chișinău nicidecum nu sunt în același registru cu poemele romantice din „Anul 1989” de Leonida Lari. Strigătele de revoltă, pietrele aruncate din toamna lui 89 în geamurile Ministerului de Interne, condus pe atunci de generalul Voronin, se suprapun peste strigătele de plăcere ale Georgianei. „Vroia să facă sex non-stop…” La balcon. Să vadă mulțimea. Să audă mulțimea.
Revoluțiile excită. Și sunt făcute de tineri.
Așa spun cărțile.
În Cartea zilei, 14 aprilie 2010

Comentarii(4)

  1. doar că „Falsul Dimitrie” și „E închis, vă rog nu insistați” sînt două cărţi cu totul diferite, ambele foarte, foarte faine. E adevărat că au apărut în acelaşi timp şi confuzia cu “care e – de fapt – debutul” e reală, apoi E ÎNCHIS e o dată cu NU INSISTAŢI, o dată cu NU DERANJAŢI, o dată pe copertă şi altă dată pe prima pagină…

    1. @M.vklvsk: Merci pentru concretizare.

    • Catalin

    • 14 ani în urmă

    Domnule Erizanu,
    Fiind ca tot adusesi vorba de Dumitru Crudu… Zau ca baietu ista iti ramane prin cevasi cotloane…( ale mintii, ale sufletului?) mult dupa ce-l citesti.Iaca-asa! Ma facusi sa umblu si eu la borcanul de…concretizare.Acuma ce sa fac? Sa ma dau vinovat?

    1. @Catalin: „Eu cred că omul trăiește ca, într-o bună zi, să mărturisească”. Dumitru Crudu, Măcel în Georgia, pagina 261.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt