Blog

Eugen Negrici este autorul volumului „Iluziile literaturii române”. Românii au întârziat cu această carte cu o jumătate de veac. Polonezul Czeslaw Milosz a apărut cu „Gândirea captivă” în anii 50 ai secolului trecut. De atunci literatura poloneză a luat câteva Nobel-uri, este tradusă și se apropie ca vizibilitate de marile literaturi mondiale.
Înscrierea literaturii într-un loc firesc al vieții pare o axiomă. Într-o lume firească. Dar nu și în literatura română. Românul este frustrat. În loc să tragem învățăminte noi ne supărăm pe autor. Eugen Negrici, conștient de supărările și frustrările care le-ar produce o astfel de carte, a scris-o. „Trebuie să ne eliberăm, indiferent cât ne costă”, spune autorul.
Azi Eugen Negrici a fost la Facultatea de Litere a Universității din Bălți. Mâine va ține o conferință în aula 511 a USM, Facultatea de Istorie și Filosofie, iar la 17.00 își va lansa cartea la Librăria din Centru.
Intrați în literatura română. Cu iluzii. Repede. Acum profesorul Negrici se odihnește. Peste o jumătate de oră va fi la dezbaterile de la Passepartout. Și nu vom avea dreptul la iluzii.
Liniște. Lăsați iluziile. Intră profesorul Negrici.

Comentarii(10)

  • Catalin

  • 14 ani în urmă

  Domnule Erizanu,
  Deci nu te hatarisi sa-l inviti la zilele astea de literatura romana pe Manolescu la Chisinau? Ai indraznit sa-l inviti pe D-l Eugen Negrici? Sa le vorbeasca basarabenilor despre…iluziile noastre cele de toate zilele?Mare curaj ai, zau!! Dar, stii ceva? Sunt curios sa vad pe unde scoti… camasa?

 1. Eugen Negrici e un super profesor şi unul dintre cei mai credibili şi profi critici literari români din toate timpurile. Duceţi-vă la conferinţele dumnealui cu încredere, aveţi doar de cîştigat! Ştiu ce vorbesc, pentru că am făcut 4 ani de doctorat la Universitatea Bucureşti, unde E.N. e profesor

  • Catalin

  • 14 ani în urmă

  Pentru dl. m.vklsvk,
  Subscriu la parerea dumitale, cu doctorat, fara doctorat sau cu ce-o mai fi prin casa dumitale. De aceea si ziceam d-lui Erizanu de curaj!! Pentru ca nu o sa ma combati acum , ca n-ar fi!! E foarte bine ca exista!! Stii ceva,stimate domn? Mie unul nu-mi plac miturile. Si dupa cate mi-au dat la cap ideile d-lui profesor, am impresia ca nici dansului!! De la Chisinau asa o provocare? Pai , asta-i lucru mare !! Mare de tot. Nici nu stiu daca nu cat toata Romania pe care ti-o las dumitale mai departe,sa ne-o spui care. Prietenii stiu de ce.

  1. @Catalin, @m.vklvsk: La Negrici, – care a fost cel mai încărcat, am recunoscut în fața lui și a Elenei Vlădăreanu, o recunosc și acum (o conferință la Bălți, la Facultatea de Litere cu Sala festivă a Universității plină, o conferință în aula 511 a Facultății de Istorie a Universității de Stat din Chișinău și o lansare a cărții „Iluziile literaturii române” la Librăria din Centru), – au fost prezenți generația tânără de scriitori, studenți, profesori, a vorbit excelent Mircea V.Ciobanu și Vladimir Beșleagă. Ceilalți scriitori ai Basarabiei au rămas cu iluziile lor.

  • cititordepoezie

  • 14 ani în urmă

  o,
  ce pacat ca n-am putut sa fiu :(.
  dar am urmarit pe privesc.eu, trebuie sa spun ca in prima seara am fost cam socat de pretentiile unor MARI scriitori de la ch-au. in rest insa a fost fain.
  nu-mi ramane decat sa sper sa-l intalnesc pe negrici pa profesor!.. cine stie, cine stie..

 2. Cătălin,
  tu scrii atît de… complicat, încît cine-ţi citeşte mesajele înţelege cu totul altceva decît “ai vrut tu să spui”. dar pînă la urmă am înţeles: tu nu erai ironic, ci… serios. OK

  • Catalin

  • 14 ani în urmă

  Pentru m.vklvsk
  Da, eram cat se poate de serios!! Am banuiala ca si dl Erizanu are suspiciunea asta!! Regret!! E… un defect, din moment ce asa ai receptat ce-am spus. Dincolo de asta, am citit destul de multi scriitori tineri sau mai putin tineri basarabeni si am despre ei pareri nu bune!! Foarte bune!! De ceea mi-am permis sa ma refer la… Manolescu. Care …
  PS- daca nu cumva imi joaca feste nik-nemurile astea, esti chiar unul din autorii care i-am citit si… etc. etc. !!! Ma bucur insa foarte mult pentru intalnirea voastra cu dl Eugen Negrici. E un semn admirabil de deschidere si fuziune de spirite atat de necesare culturii noastre!!Mai mult: imi doresc sa fie dus totul mai departe. Mult mai departe!!
  S-auzim , deci, de bine!!

  • Catalin

  • 14 ani în urmă

  Domnule Erizanu,
  Eugen Negrici este atat de controversat de snobi sau… “nobi”, incat nu se poate sa nu aiba sali pline!!Cel mai sigur sindrom al Mesterului Manole . Cat despre Mircea V. Ciobanu si Vladimir Besleaga nu prea sunt multi ca ei in Tara Romaneasca.Nucile sunt tari, nu? Dar au miezul bun,hranitor. As fi vrut sa-i aud.Dar Chisinaul asta , pana sa ajungi la el, ai de trecut o frontiera.Fie de apa, fie de sunet, fie de imagini.Bine ca avem cuvinte sa ne consolam:”asa ne-a fost dat”!

 3. Cătălin,
  mă bucur că în sfîrşit (ne-)am înţeles (amîndoi despre ce e vorba).
  Dap’ dacă apeşi pe “semnătură” ajungi la blogul meu, deci nu e un fals nume,
  nu mă ascund în umbra unui nume fals

  • Catalin

  • 14 ani în urmă

  Pentru m.vklvsk
  Da, domnule!! Am apasat , cum mi-ai spus si… mi-a iesit pasienta!! Banuiam eu ca asa si pe dincolo… Oricum ma bucur. Si inca mult!! Am trecut totul la Add to favorites.Asa ca semnez pentru luare la… constiinta. Multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt