Blog

„Aceasta nu s-a hotărât, deoarece nu avem… știți nu știu ce nu avem… dar era bine să fie, vă spun sincer. Nu s-a pus întrebarea înainte. Cu regret astăzi a apărut această idee, dar era frumos, era bine să fi fost…” (răspunsul președintelui Nicolae Timofti din 2 noiembrie 2015 despre un decret de doliu care nu a fost nici scris, nici semnat  în Republica Moldova după tragedia din clubul bucureștean Colectiv).
„Știți, nici nu știu ce nu avem…” Nici cap de gândit, nici ochi de văzut, nici inimă de simțit, nici țară peste care să dai decrete, nici oameni nu mai avem, nici președinte, nici bun-simț nu mai avem, nici politicieni, nici morți, nici vii, niciun sistem de valori, nici profesori, nici rândunele, nici jurnaliști, nici cocostârci, nici copii, nici guvern, nici primăvară, nici scriitori, nici mâini de făcut, nici câini, nici dragoste, nici iarbă, nici bătrâni, nici picioare de fugit, nici polițiști, nici dinți, nici țărani, nici buget, nici procurori, nici coaie, nici judecători, nici bani nu mai avem, nici căldură, nici codri, nici salcâmi, nici nucul nu mai are frunze și nucile au picat, nimic, nimic, nimic n-avem.
Tot nimicul ăsta trebuia să aibă un nume.  Și i s-a spus Republica Moldova.
„Era bine să fi fost.”
 

Comentarii(16)

    • talex

    • 8 ani în urmă

    Excelenta sinteza!

    1. @talex: Tristă.

    • catalin codru

    • 8 ani în urmă

    Gest incredibil al Bulgariei față de poporul român, după tragedia din clubul ,,colectiv ,, bulgarii au decretat doliu national……… Da Moldova (hule) ce face? Moldova se uita la porno cu Filea !

    1. @catalin codru: A fost o eroare promovată de mass-media. Nu a fost decretată zi de doliu.

    • Mircea

    • 8 ani în urmă

    Nicolae Timofte nu e presedinte, e un biet cetatean care s-a lasat prins într-o manipulare politica. Nu are nici aptitudini de om de stat (Voronin tot nu le a vea dar macar avea coae) si nici coae. Vai de tara aceasta si de locuitorii ei.

    1. @Mircea: Ar fi fost un președinte minunat într-o Elveție tihnită.

  1. Președintelui Nicolae Timofti i s-a cerut un act artistic. Președintele Timofti a demonstrat că nu se pricepe la acte artistice. Președintele Timofti este probozit cu verva cu care o fac activiștii de partid din Coreea de Nord în timpul ritualurilor de doliu, unde se cere să plângi cu răcnete și muci, să-ți smulgi părul din cap și să-ți rupi dinții de stâlpi. Mai mult, pentru că președintele Timofti nu a exteriorizat suficient de artistic omenia în momentul tragediei, în capul lui i se aruncă un șir nesfârșit de niciuri. Omul devine un nimeni. Într-o secundă. Într-o secundă în care mentalitatea noastră a scos la suprafață o rămășiță a nevoii de exaltare colectivă, suntem gata să nimicim, dă desființăm, să distrugem pe cel care nu răspunde acestei nevoi. Dar eu mă întreb, ce mentalitate și ce aspirații trebuie să ai ca să denumești un club – ”Colectiv” într-o țară în care acest cuvânt este bolnav? Dacă există o soartă, ea are un simț al umorului foarte sinistru. Exaltații nu vor rezista.
    P.S. Nimicul este anume al meu.

    1. @Anume: Eu nu-i cer președintelui Timofti nimic. Chiar am fost mulțumit de un președinte parlamentar într-o republică parlamentară. Unde nimic nu s-ar fi întâmplat. Sunt mâhnit. Dar anume aici se întâmplă prea multe lucruri urâte într-un timp extrem de concentrat. Și președintele este forțat de timp să reacționeze altfel.

  2. Și dacă se întâmplă lucruri urâte, prin faptul că ștergem cu buretele Nimicului acest spațiu, o să ne rezolve altcineva lucrurile noaste urâte? Eu când am citit concluzia gândului dvs, mi-am zis, d-l Erizanu se comportă de parcă nu a înțeles aceeași Revoltă a lui Atlas despre care vorbește deseori. Ar fi scris un Atlas ceea ce ați scris dvs? Dar eu nu cred că nu ați înțeles. Eu cred că legea turmei funcționează în spațiul virtual exact așa cum funcționează în realitate. Cât de cumpătat și perspicace nu ar fi individul aparte, dacă este afectat în spațiul informațional de o mulțime isterizată de durere, va arunca teribilisme pe umerii nu știu cărui alt Univers. Da, ne rostogolim într-o viteză nebună. Dar, timp pentru a spune, mă opresc din rostogolit, întotdeauna este. Această secundă o avem fiecare. Nu este nevoie de nici un președinte pentru a da startul unei alte reacții.

    1. @Anume: Problemele care sunt, puținele pe care le știu, sunt atât de grave, încât nu sunt în stare, nu am imaginație cum pot să fie soluționate. Și o fac anume cu numele meu. Nu mă ascund după gloată, după pseudonime, după tendințe. Am mai înțeles că am îmbătrânit și mi-am consumat sănătatea într-o Revoltă a lui Atlas. Așa credeam. E greșit. Suntem din Groapa lui Eugen Barbu.

  3. @ anume
    Ia-te de mana cu Pavelescu!

  4. @ talex
    Ați găsit bezna potrivită pentru gest? Unde este?

  5. Vreți să spuneți că Gheorghe Erizanu pur și simplu vinde cărți? Erizanu, care zilele trecute a afișat gramajul unei pagini?
    Refuz să cred asta.
    P.S. Mă numesc Rodica Balan. Dar voi continua să folosesc cuvântul Anume. Îl merit și este alegerea mea.

    1. @Anume: Fac cărți.

    • Florin O.Z.

    • 8 ani în urmă

    Excelent este eseul. Excelente sunt comentariile. Iar vârfurile sunt, precum Viștea Mare și Moldoveanu, intervențiile Rodicăi Bălan și ale lui Gheorghe Erizanu.
    A fi din Revolta lui Atlas sau a fi din Groapa lui Eugen Barbu este, de fapt, problema fundamentală.
    A fi sau a nu fi. Din nou.

    1. @Florin O.Z.: Rămâne Barbu. Cu mare regret. Și suferință.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt