Blog

În 2024 Editura Cartier a scos 109 titluri, niciun eBook. Cu un tiraj total de 212 720 exemplare. Tirajul mediu per titlu e de 1950 exemplare.

În 2023 Editura Cartier a scos 86 de titluri, niciun eBook. Cu un tiraj total de 88 740 exemplare. Tirajul mediu per titlu e de 1030 exemplare.

În 2022 Editura Cartier a scos 99 de titluri, dintre care 19 cărți digitale, 80 sunt cărți clasice. Cu un tiraj total de 125 650 exemplare. Tirajul mediu per titlu e de 1570 exemplare.

Colecția Rotonda, coordonată de Emilian Galaicu-Păun, a fost dominată de poezie: Tagliatelle allegro, de Mina Decu; Aproape nimic sigur, de Robert Șerban; Regatul disfuncției, de Sorina Rîndașu; în zori ca după un sfârșit de lume, de Emanuel Guralivu; Nu doare când dormi, debutul editorial al Alinei Țârcoman-Oachea; Un râs ca un zgomot de sticle sparte, de Cristina Drăghici; Cronici pe nisip, de Valeriu Loghin; politici de confidențialitate, de Sorin Despot; Nord, de Dan Sociu. Geografia poeziei e diversă. De la Timișoara până la Botoșani. Coerența labirintică, debutul din 2023 al lui Vasile Gribincea, a fost distins cu Premiul ARCCA.

Proza din Rotonda e marcată de primul roman al lui Doru Ciocanu Auzi cum cântă conestoga? Dacă Doru nu era stabilit în Canada, sunt sigur, că soarta cărților sale ar fi fost alta. Ochii care nu se văd, se uită. Nickel e primul roman și al Cristina Hermeziu. Am strigat în vis, de Dan Ciupureanu, este romanul recomandat de O.Nimigean, un fin și atent cunoscător al literaturii.

Non-ficțiunea e semnată de Vitalie Ciobanu cu Stat captiv”, mod de folosire: Republica Moldova, care cuprinde realitățile politice din Republica Moldova din ultimii 10 ani. Sorin Hadârcă a publicat jurnalul Lucrări de mentenanță pe Drumul Mătăsii.

În Cartier istoric, coordonat de Virgil Pâslariuc, au apărut: Pogromul. Chișinăul și înclinarea balanței istoriei, de Steven J. Zipperstein (traducere din engleză de Cristian Fulaș); Cum să câștigi un război informațional, de Peter Pomerantsev (traducere din engleză de Ioana Rotaru), astfel suntem la zi cu toate cele trei cărți ale lui Pomerantsev apărute inițial în engleză. Doar traducerile nu fac istorie. Dintre istoricii noștri avem excelentul volum al lui Victor Rizescu Doctrinele muncii și politica profesiunilor. Perioada interbelică a României poate fi interpretată și prin studiul sindicalismului și a corporațiilor de atunci.

În Cartier codobelc au apărut: Casa mică, a canonicului Lică Sainciuc, o carte despre ororile războiului din Ucraina și relațiile bune ale copiilor ucraineni, refugiați în Republica Moldova, cu semenii lor de la noi; Radu Vancu ne-a propus o poveste frumoasă și adevărată din muzeul Astra din Sibiu (devenită actuală cu furtul din muzeul Assen) Fratele fraților rătăcitori, ilustrațiile sunt semnate de Cristina Dan; Ionela Hadârcă, una dintre cele mai harnice și talentate autoare, a publicat Descântece de bune maniere, ilustrații de Veronica Neacșu. Am reușit să-l convingem pe autorul Speciilor și al lui Ioșca să scrie pentru copii: Goldie pleacă în vacanță, ilustrații minunate de Keszeg Agnes.

Volumul Anunțuri hazlii pentru maturi și copii de Ionela Hadârcă, ilustrații de Irina Dobrescu, apărut în 2023, a intra în calendarul 2025 al lui The White Ravens, Frankfurt, care anual face selecția celor mai frumoase 200 de cărți pentru copii ale lumii. Suntem la a treia carte intrată în catalogul The White Ravens și la prima intrată în calendar.

În Cartier de colecție a apărut și volumul șapte din În căutarea timpului pierdut de Marcel Proust în noua traducere a lui Cristian Fulaș (am reușit integrala capodoperei proustiene s-o edităm în trei ani, recunosc am avut complexul lui B.P.Hasdeu și a cuvântului „bărbat”), am scos într-o nouă traducere a lui Dan Sociu capodopera lui Lewis Carroll Alice în Țara Minunilor. Alice în Țara Oglinzilor. De la Cartier de colecție cu numărul 57 până la 61 au intrat poeme alese de Ion Caraion (antologie de Dorin Tudoran); Angela Marinescu (Ruxandra Cesereanu); Octavian Soviany (Claudiu Komartin); Răzvan Țupa și Ioan Es. Pop (antologie de Sorin Despot). Antologii cofinanțate de AFCN.

În colecția de artă au apărut albumele Prut și Nistru, râuri care leagă maluri. D’un fleuve moldave à l’autre, de Veronique Popinet, albumul lui Iurie Platon și RAW MOLDOVA, un album de fotografie documentară al tinerilor fotografi de pe ambele maluri ale Nistrului, album ajuns la a doua ediție.

Una dintre cele mai importante cărți ale anului editorial 2024, o carte care schimbă accentele și dezvoltă istoria limbii române: Istoria limbii române, de lingvistul timișorean Dan Ungureanu. În aceeași colecție de referință a apărut și dicționarul Critici literari și eseiști din Basarabia (1990-2020), de Margareta Curtescu.

În Cartier popular au apărut ultimele 4 volume din Opere de Ion Druță (o promisiune de-a mea înainte de moartea scriitorului) într-un singur an (primele 8 volume au apărut la edituri de stat în perioada 2008 – 2014); Romanul generației’ 80, de Maria Șleahtițchi; Times New. Roman 12/18, de Emilian Galaicu-Păun, în a doua ediție a apărut și volumul de poeme Scrâșnetul dinților, de Șerban Axinte.

Cine a spus că poezia nu se vinde?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt