Blog

În 2023 Editura Cartier a scos 86 de titluri, niciun eBook. Cu un tiraj total de 88 740 exemplare. Tirajul mediu per titlu e de 1030 exemplare.

În 2022 Editura Cartier a scos 99 de titluri, dintre care 19 cărți digitale, 80 sunt cărți clasice. Cu un tiraj total de 125 650 exemplare. Tirajul mediu per titlu e de 1570 exemplare.

În 2021 Editura Cartier a scos 94 titluri, dintre care 14 cărți digitale, 80 sunt cărți clasice. Cu un tiraj total de 127 250 exemplare. Tirajul mediu per titlu e de 1590 exemplare.

Rezervări la restaurantul Atypic din Chișinău

În colecția Rotonda au apărut romanele Kaulas de Gelu Diaconu și Alt continent de Ghenadie Postolache, cartea de proză scurtă Singurătatea unei femei frumoase de Adrian Marcu. În categoria jurnalelor intră cartea regretatului regizor Viorel Mardare (Posmotrel) Așa erau timpurile, Jurnal la sfârșitul lumii (vol. II) de Vasile Ernu și volumul Și-am să devin erou. Texte egoiste de Gheorghe Erizanu. După o lungă pauză Tiberiu Neacșu reintră în spațiul poetic cu volumul Sindromul Joubert, iar Nicolae Popa, refugiat în ultima vreme la Buda scoate volumul Înzecit. Avem două debuturi remarcabile: la poezie e Coerența labirintică. Volum Alternativ/Continuu de Vasile Gribincea (n-am reușit să-l convingem să schimbe titlul) și la proză, după o pauză de aproape trei decenii, poeta Lorina Bălteanu scoate romanul Legată cu funia de pământ, roman intrat în lista scurtă a premiilor Festival du premier roman de Chambéry (Franța), iar un fragment din romanul Lorinei Bălteanu intră în spectacolul lui Radu Afrim Antologia dispariției, Teatrul Național Iași.

În Cartier istoric au apărut: Asta nu e propagandă de Peter Pomerantsev, unul dintre cei mai buni experți în domeniu, (traducere din engleză de Adrian Ciubotaru), Sârbii de Sima Cirkovic (traducere din sârbă de Octavia Nedelcu), o privire europeană asupra sârbilor al unui istoric canonic, două volume din Basarabia și nobilimea ei de Vladimir Morozan, care a avut acces la arhivele rusești (traducere din rusă de Vsevolod Ciornei) și una dintre cele mai vizibile cărți de istorie de pe piața românească Eutopia. Concepte, identități și istorii românești de Liviu Neagoe. Cartea foametei de Larisa Turea a obținut Premiul Academiei Române, iar Slava Sambriș a montat la Teatrul „Luceafărul” excelentul spectacol 1946 după volumul Larisei Turea.

Cartier de colecție a continuat cu În căutarea timpului pierdut de Marcel Proust, în noua traducere a lui Cristian Fulaș (în doi ani am reușit să scoatem primele 6 volume, pentru anul viitor rămâne volumul VII), iar traducătorul Cristian Fulaș este distins cu medalia Academiei Franceze. În Cartier de colecție au intrat poeme alese de O.Nimigean (de Bogdan Crețu), Dorin Tudoran (de Vasile Gribincea), Ruxandra Cesereanu (de Giovanni Magliocco și Ilona Duță), Ștefan Manasia și Negoț cu îngeri, poeme inedite de Emil Brumaru & icoane de Zamfira Zamfirescu.

În colecția de artă a Editurii Cartier au apărut: Moldova, țara vinului și florii-soarelui a japonezului Miya Kosei, Fotografii de Igor Vieru (fotografii de epocă din anii 50 ai secolului trecut); albumele Eleonorei Romanescu, al lui Dimităr Peicev și Tamara Grecu, ediția franceză și engleză a volumului Moldova: oameni, locuri, bucătărie și vin de Angela Brașoveanu & Roman Rybaleov (traducerea franceză a lui Veronique North-Minca a fost cea mai bună traducere la Gourmand World Cookbook Awards) și Constantin Stere. O biografie de Iurie Colesnic.

În Cartier codobelc au apărut: Anunțuri hazlii pentru maturi și copii de Ionela Hadârcă, ilustrații de Irina Dobrescu, volumul va intra în calendarul 2025 al lui The White Ravens, Frankfurt, care anual fac selecția celor mai frumoase 200 de cărți pentru copii ale lumii; Cofetăria de Lavinia Braniște, ilustrații de Mihaela Paraschivu (Melcușorul Laviniei Braniște a fost montat ca spectacol radiofonic la Radio Moldova); Nemaipomenita întâmplare a pripitei Ena de Robert Șerban, ilustrații de Bajko Attila și o nouă ediție din Regele Piticuț de Radu Vancu & Irina Dobrescu, cartea intrată și ea în The White Ravens 2018.

Biblioteca deschisă s-a completat cu Morții de Christian Kracht (în traducerea lui Andrei Anastasescu) și o nouă ediție din cunoscutul deja 1979; excelentul debut al canadianului Paul Kawczak Tenebre (traducere din franceză de Claudiu Constantinescu), primul roman al scriitorului ucrainean Serhii Jadan Depeche Mode (traducere din ucraineană de Maria Hoșciuc), care completează seria de autor Jadan și fabulosul roman Complexul lui Jonas de Thomas Glavinic (traducere din germană de Victor Scoradeț). Dramaturgul Ivan Vîrîpaev, unul dintre cei mai montați dramaturgi ai momentului, condamnat în Rusia la 8 ani de închisoare pentru poziția sa antirăzboi, a apărut cu volumul de teatru O îmbrățișare insuportabil de lungă, traducere din rusă și note de Raluca Rădulescu.

În Cartier popular au apărut ediții noi din volumele Tatianei Țîbuleac, Oleg Serebrian, Ion Druță, Aureliu Busuioc, Dumitru Crudu, Ovidiu Moceanu. Volumul de poeme Tot mai multă splendoare de Alina Purcaru a apărut în ediția a II-a la niciun an de la prima ediție, volumul a fost premiat cu Cartea de Poezie a anului 2022, Premiul Leibniz, Observator Universitas. Iar Nicolae Leahu, autorul antologiei Autorul, personajul și alesele, a obținut Premiul Național al Republicii Moldova.

.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt