Blog

Primul dușman. Carii.
Metode de luptă:
1. Se ia gaz Zyklon, utilizat la masacrarea evreilor în lagărele de exterminare. După Eco gazul mai este încă în vânzare. Dar nu este moral să-l utilizezi. Și atunci se trece la metoda a doua.
2. Un deșteptător mare. Obligatoiu zgomotos. Care bate fiecare secundă. „Noaptea, când carii sunt pregătiți să iasă la atac, ceasul deșteptător face să vibreze biblioteca pe care este așezat, iar carii, speriați, nu își mai fac apariția”. Nici această metodă nu e ecologică. Carii mor deoarece nu reușesc să mănânce. 
Ambele variante sunt luate din lagărele de concentrare. Primul face trimitere directă la cele naziste. Iar a doua varinată, prin metaforă, ne trimite la gulagurile komuniste.
Umberto Eco a ales a doua variantă. Mie îmi pare deosebit de inumană. De ce lumea e tentată să aleagă metodele komuniste? Sunt ecologice?

Comentarii(4)

  • Ariel

  • 14 ani în urmă

  Care este sursa acestui fragment?

  1. @Ariel: Memoria vegetală de Umberto Eco.

  • dandy

  • 14 ani în urmă

  Si cea nazista iti pare mai umana?
  Dreptul de a alege prevede, teoretic, si refuzul de a alege. In realitate, lucurile sint intotdeauna mai triste. Exact ca in relatia dintre fizica teoretica si fizica aplicata.

  1. @Dandy: Nu e mai umana. Mi s-a parut mai soft. Am senzatia ca cineva si-a pus desteptatorul bunicai in fata ascunzisului meu. Tic-tac. Tic-tac. Si ma ucide incet. Lent. Si cu placere. Merci ca mai intri pe blog. Oricine ai fi, ma-nclin pentru ca opresti ticaitul. Pentru cateva tic-tacuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt