Blog

Al doilea dușman al cărților. Timpul.
Cărțile îmbătrânesc. Unele frumos. Altele urât. Ca și oamenii.
De la Biblia cu 42 de rânduri pe pagină a lui Gutenberg și până la cărțile din prima jumătate a secolului XIX tiparul se făcea pe hârtie din fâșii textile. Aceste cărți sunt ca domurile și catedralele creștine. Sunt superbe și după sute de ani.
În a doua jumătate a secolului XIX s-a obținut hârtia din lemn. Viața cărții s-a scurtat până la 70 de ani. Hârtia se transformă în praf la atingere. Dacă ulterior nu a fost prelucrată. Iar cărțile tipărite în colecțiile de buzunar au o viață de până la 20 de ani.
Cele mai frumoase cărți germane mai sunt expuse la Librăria din Centru până joi. Mâine e ultima zi. Printre ele sunt cărți care vor trăi sute de ani. Biblia cu 42 de rânduri a lui Gutenberg a avut un preț de vânzare acu zece ani de 7 milioane de euro. Produsul intern brut al Republicii Moldova în 2009 a fost de 60 milioane lei. Asta înseamnă o jumătate din prețul Bibliei de 42 de rânduri a lui Gutenberg. Lui Gutenberg nu-i este mai ușor. El a murit falit.

Comentarii(3)

 1. rectificare: Produsul Intern brut al Moldovei pe 2009 a fost de 60 mii milioane lei, adica 60 miliarde lei…de aia comparatia cu Gutenberg trebuie revizuita

  1. @Vitalie: Informație luată de pe http://www.jurnal.md/ro/news/economia-moldoveneasca-s-a-contractat-cu-6-5-la-suta-in-2009-182834/. Câinii turbați au scăpat zerourile și eu ca un țânc i-am crezut. Pe de altă parte, îmi pare și așa cam mult pentru ceea ce produce Republica Moldova.

  • Zenu

  • 14 ani în urmă

  Exact.
  Deși am descoperit în propria mea bibliotecă o carte de povești chinezești – The Man Who Sold a Ghost, din 1958. Foreign Language Press. Când mă gândesc că R.P. Chineză avea doar 9 ani la momentul ediției mă trec fiorii. Cartea are 52 de ani și nici gând să iasă la pensie. Filele se țin bine una de alta și supercoperta e încă intactă…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt