Blog

Viitorul ministru al Educației, Culturii și Cercetării din RM va avea un 1 septembrie fără manuale. Nu vor fi nici manuale bune, nici manuale rele. Elevii vor învăța după manualele vechi, chiar dacă în 2018 și 2019 curricula a fost modificată.

Ministra Pogolșa a avut grijă de războiul personal cu fostul ministru Șarov, mai degrabă, decât grija pentru cei 500 de mii de elevi.

În 2020-21 MECC s-a făcut că elaborează noul Regulament de editare al manualelor. Au fost implicați experți, editori. Au fost discuții. S-au făcut zoom-uri. Pentru bifă. Modificările esențiale ale regulamentului, adoptat/anulat/adoptat în mai 2020, vizau mai degrabă posibilitatea funcționarilor ministerului de a interveni în munca editorială decât în eliminarea posibilelor fraude în cadrul concursului. S-a insistat pe scoaterea de pe copertă a numelor autorilor, numele editurii, numărul ediției, scoaterea datelor editoriale din pagina tehnică, introducerea imnului de stat și a drapelului de stat la deschiderea fiecărui manual. Pentru promovarea patriotismului. Au fost găsite argumente și pentru celelalte schimbări. În rest, au fost mici intervenții în Regulamentul vechi.

Editorii de manuale au avut un an pandemic 2020 cu scrisori, chemare la bunul simț pentru funcționarii MECC, pentru ANSP, care voia să instituie un control sanitar, care era mai apropiat de o cenzură sau o cerșire ascunsă de comisioane decât o grijă pentru sănătatea elevilor (scandalul cu falsul plumb din manualele școlare și tăcerea cu încălcarea crasă a condițiilor contractuale de editare ale unui editor național și internațional).

Regulamentul nou de editare a manualelor a rămas sau nu a rămas cel din mai 2020, care nu a eliminat recomandările CNA. Neclaritatea a apărut la o nouă discuție zoom cu editorii, unde funcționar MECC, cu nonșalanță, a făcut trimitere la un Regulament adoptat în ianuarie 2021, pe care nu l-am putut găsi pe siteul ministerului. Și nimeni nu știe de existența lui. Pentru anunțarea concursului de manuale se recomandă un termen de elaborare de până la 18 luni. Termen care n-a fost respectat niciodată. În anii precedenți, concursul se anunța în august-septembrie pentru februarie-martie viitor.

Orice ianuarie de an are și un septembrie. Concursul pentru editarea manualelor n-a fost anunțat până în iulie (paranteza zice că nu înțelege de ce nu s-a făcut nimic în primele 7 luni ale anului), ci doar când au rămas două luni și un pic până la 1 septembrie. Primul concurs a fost anunțat pe 7 iulie. Ofertele vor fi prezentate la început de octombrie. Asta înseamnă elaborarea și scrierea de către autori, ilustrarea, machetarea, redactarea manualelor în trei luni. Probabil, ideea MECC e ca aceste manuale să fie aprobate, tipărite și traduse, livrate în școli până la 31 decembrie. La o jumătate de an școlar. Niciun editor și funcționar MECC responsabil nu se pot încadra în acest timp. Aventurierii, și editori și funcționari, se pot aventura în asemenea termene.

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a avut o explozie de activități și decizii în ajunul și după ziua de 11 iulie. Pe 7 iulie primul concurs de manuale. Pe 9 iulie este anulat Ordinul vechiului ministru pentru instituirea Comisiei Programului Național de Editare. Vechea comisie a prezentat datele complete și finale în decembrie trecut. După șapte luni ministra decide să anuleze munca comisiei de atunci, anulând rezultatele, și instituie o nouă comisie. De obicei, în august, se anunța deja concurs pentru anul viitor. În fiecare an, din 2013 de când există programul, în 200-300 de biblioteci ajungeau peste o sută de titluri. În 2021 n-a ajuns niciunul. La 17 iulie MECC mai anunță un concurs de manuale. Pentru alte loturi. Cu deschidere în februarie viitor.

Nu știu bine pe cât de activ a fost MECC-ul în celelalte domenii. Dar viitorul ministru va avea câțiva cartofi fierbinți în proaspetele mâini ministeriale: elevii nu vor avea manuale noi la 1 septembrie, Programul Național de Editare este parțial compromis (a mers prea bine în cei opt ani ca să nu fie deturnat, iar ministra Pogolșa nu face deosebire dintre Programul Național de Editare și achiziția de carte pentru biblioteci: Regulamentul Programului Național de Editare a fost elaborat de Uniunea Editorilor în 1998 pentru dinamizarea pieței editoriale și asigurarea cu carte mai ieftină decât cea de pe piață a bibliotecilor; Regulamentul a trecut avizul pozitiv al CNA-ului și tot lanțul de aprobări și piedici ministeriale, am încercat 15 ani să demonstrăm guvernanților că e bun și pentru bibliotecile publice și pentru piața de carte, cititor-librar-editor-autor-tipografie). Orice lucru care a funcționat bine trebuie distrus. Obstrucționat. Pentru demonstrare de putere, pentru ranchiune personale, pentru creare de haos, pentru a fi marchiza de Pompadour măcar o zi. „După mine potopul!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt