Blog

Au fost treisprezece texte. De literatură polițistă. Scrise în trei zile în Vila Verde de la Trebujeni. Inițiatori și coordonatori ai proiectului: Dumitru Crudu și Aurelia Borzin.
Textele au fost citite în ultima duminică, după amiază. După ce a fost găsită Camelia Vasilov. Una dintre autoare.
Mircea V.Ciobanu, criticul vehement al „prozei noi” și al lui Nicolae Dabija, a fost prezent în calitate de critic. La discuțiile precedente, cele de taină, de până la Trebujeni, Mircea V.Ciobanu era pregătit în calitate de victimă. Ar fi trebuit să fie personajul ucis în cele 13 proze polițiste. Dezmățul tinerilor prozatori a fost mai mare. Și l-au uitat pe Mircea V.Ciobanu la marginea prozelor.
Ei s-au lansat în texte cu spioni, cu operatori și crime de la CBS AXA (da, cei cu sondajele de opinie),  cu clanuri verzi, cu sinuciderea lui Dumnezeu, cu iepuri și ficat pe trotuare, cu vinovați căutați de tânărul scriitor cu un tricou cu inscripția „Al Padrino!”, cu mortul Andriușa, poetul satului, cu Alexandrina, fata care a văzut Londra în timpul actelor huliganice,  cu batista domnului profesor Vancu (nu are nimic cu poetul Radu Vancu), cu „Sânge negru”, cu „Două degete lipsă”, cu un boschetar și cu o proză pe care ar fi trebuit s-o citească Dumitru Crudu. Dar era prea târziu și l-am rugat să fie el victima. Și n-a citit-o. (Din informații demne de încredere, am aflat, că Dumitru Crudu avea trei caiete scrise. De mâna lui dreaptă. Cu un „c” caligrafiat mare și neglijent, cu un „a” care seamănă foarte mult cu celelalte 25 de litere ale alfabetului. Caietele erau de matematică. Scrisul era peste un rând. În rând încăpeau patru cuvinte.)
Cele treisprezece texte au fost scrise de cei care vin. Cei care vin sunt:
Ecaterina Bargan, Ion Buzu, Cătălina Bălan, Aura Maru, Dumitrița Parfente, Mihai Felea, Carolina Vozian, Diana Bârsan, Maria-Paula Erizanu, Camelia Vasilov, Andrei Doșa, Naomi Ionică, Aurelia Borzin și Dumitru Crudu. Nu e nicio greșeală. Sunt paisprezece autori. Doi au scris la patru mâini un singur text.
Evenimentul a fost susținut de Direcția Cultură a Primăriei Chișinău. Cei paisprezece autori au venit din diverse puncte geografice.
Eu am fost să beau o cafea. Mâinile sunt ale mele. Ibricul este proprietatea Vilei Verzi. Fotografia este a unui distins director de revistă cu multe pagini din Chișinău.
Gândurile sunt ale lui Mircea V.Ciobanu. Uitat la marginea prozelor polițiste de cei care vin.

Comentarii(24)

    • catalin codru

    • 13 ani în urmă

    dupa asta va urma- romane de dragoste,oror,komicsuri…dar si astea vor ramane in mare parte necitite!

    • ecaterina

    • 13 ani în urmă

    totuşi e o greşeală în numele meu. ecaterina bargan, fără diacritice. mulţumesc.

    1. @ecaterina: Scuze.

  1. si vom putea citi un astfel de text-experiment? cine il va publica?

    1. @talex: Se zice, că ar publica varianta digitală cei de la Timpul (Dumitru Crudu e redactor Cultură acolo). Se zice, că eu sunt dispus să pun pe blog. Se mai zice, că cei de la Semn vor să publice pe hârtie de 100 gmp (Mircea V.Ciobanu este cu funcții pe la revista din Bălți). Până la urmă, ei vor decide.

    • catalin codru

    • 13 ani în urmă

    apropo ce a zis crudu?merita toti banii?

    1. @catalin codru: El era fericit. Poate zice ceva pe aici. Să vedem.

    • ecaterina

    • 13 ani în urmă

    Reformulaţi-vă fraza, astfel încât să nu-mi conţină numele în varianta asta pocită, odată ce nu doriţi să reveniţi pe text, sau, totuşi, corectaţi-l, vă rog frumos.
    Ecaterina Bargan

    1. @ecaterina: Comentariile de aici sunt citite. Ele sunt mai importante decât textele inițiale. Care sunt doar niște pretexte pentru comentarii. Iar comentatorii acestui blog sunt oameni mai înțelepți ca mine. Așa cum e și firesc.
      Poate ne spui ce-i cu acest Bargan și de ce te deranjează Bărgan.

    • catalin codru

    • 13 ani în urmă

    ecaterina !!!noi am iteles ca e corect bargan,scuze ca scriu cu minuscule,n-are nimik cu importanta ta literara.scuze pentru orice eventualitate.

    • ecaterina

    • 13 ani în urmă

    bine c-aţi înţeles. cei care nu citesc commurile nu o să înţeleagă. eu de exemplu nu citesc commuri, mai ales dacă-s multe. cam despre asta e vb şi despre numele meu pocit. noapte buna.

    • ecaterina

    • 13 ani în urmă

    Imposibil! Cum adică cu ce mă deranjează Bărgan? Nu am nicio problemă cu Bărgan, pur şi simplu nu e numele meu, când ştiu precis că despre mine e vorba acolo.
    Începeam să-mi pierd respectul, crezându-vă ignorant sau cineva care se consideră “preaimportantcasăpiardăvremecuăştiamărunţi” sau doar leneş. Bine că nu e aşa, f bine.
    Odată ce aţi corectat, nu mai contează.
    Mulţumiri, reverenţe.

  2. Am devenit si eu curios in legatura cu numele (invelisul sonor) Bargan. Bărgan suna mai firesc, mai româneşte. Am intalnit nume de genul Blajanov (Blajinu) sau Mamalâga (Mămâligă). Dar daca purtătoare numelui zice asa, o cred 🙂

    • tanya

    • 13 ani în urmă

    Vai, domnisoara Bargan! Nu staim ca se poate pierde respectul pentru cineva din cauza unui semn diacritic! La fel, nu staim ca un semn diacritic e un indiciu al ignorantei domnului Erizanu. Reactia Dvs atit de vehementa si sustinuta in acest caz minor e graitoare si poate face inutila orice poezie…

    • catalin codru

    • 13 ani în urmă

    domnu erizanu e vorba despre un nou roman politist.autoarea e bargan, prin,,a,,.fabula pe scurt-intr-un cantonament literar,condus de o persoana misterioasa, cunoscuta sub numele de,,senior crodo,,tinerii autori sint atrasi de o grupare criminala in afaceri necurate.tinerii autori au picat in plasa mafiei editoriale condusa de mafiotul zis,,erzini,,care defapt controleaza toate editurile acestei tari.baetii lui ,,erzini ,,din ,,cartierele,,chisinaului sint foarte periculosi insa ecaterina ,agentul sub ,,acoperis,,intueste ceva nereguli si de una singura incepe lupta cu caracatita ,,erzini,,dupa un sir de acctiuni bine gandite ajunge la concluzia ca defapt ilegal autorii din acesta tara prin scheme murdare sint privati de adevaratul lor nume,ca mai apoi toate veniturile sa ajunga in buzunarul mafiei.miza e mai mult decat serioasa, milioane de exemplare si sute de autori.va castiga sau nu duelul tanara ?curind in toate librariile bune,,cartierele de plumb a lui don erzini,,

    1. @catalin codru: Eu am preîntâmpinat-o pe dra Bargan. Comentatorii acestui blog sunt oameni serioși. Dacă se apucă de un text, atunci el, textul, merită să fie inclus în antologia Granta.
      Don Erzini chiar citește aceste texte. Mafia trebuie să fie bine informată.

    • dumitru crudu

    • 13 ani în urmă

    Dragi prieteni,
    orice as spune eu, conteaza ce zic cei care au fost la tabara si au stat impreuna si au muncit in acele zile la Trebujeni. Eu pot spune multe, dar e importanta opinia lor. Oricum, important nu e ca impresiile acestor tinieri scriitori sa treaca din ureche in ureche, ci ca e pe cale sa se impuna in literatura romana o noua promotie literara: una foarte viguroasa. Altfel, in toamna o sa facem si alte actiuni literare, despre care o sa va informam la timpul potrivit.
    Iar miercuri va invitam la lansarea cartii de poezie Cantece de la sase a Ecaterinei Bargan, aparuta in colectia noii barbari. lansarea va avea loc la ora sapte, in Gradina dendrologica.

    • ecaterina

    • 13 ani în urmă

    dra sau dna tanya, nu vorba de semnul diacritic, ci de atitudine (deşi semnul a fost punct pornire pentru).
    catalin codru, foarte amuzat comentariul, am râs cu poftă.

    • ecaterina

    • 13 ani în urmă

    amuzant* sorry

    • catalin codru

    • 13 ani în urmă

    ecaterina vedem cum merg vanzarile si daca,, merita toti banii,, poate lansam a doua parte,,un premiu nobil furat,,

    • dumitru crudu

    • 13 ani în urmă

    Catalin, vino miercuri la lansarea cartii Ecaterinei, caci, da, ai dreptate, merita toti banii.

    • catalin codru

    • 13 ani în urmă

    mersi pentru invitatie.

    • nedumeritu

    • 13 ani în urmă

    sugerez dlui Crudu, pe care nu am onoarea sa-l cunosc personal, dar am citit textele dumisale, sa ia cate un psiholog-psihanalist-psihiatru pe langa fiecare tabara pe care o organizeaza. pentru securitatea grupului si, de ce nu, a literaturii. Va multumesc.

    • dumitru crudu

    • 13 ani în urmă

    multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt