Blog

El este pensionar și profesor de biologie. Într-un sat unde glodul dă peste ocoale. Dimineața dă la vaci, oi, păsări. Schimbă galoșii pe pantofi. Își pune cravata pe care o are din anii 80. Și se duce la lecții. Are 73 de ani și 48 de ani de când e profesor în acest sat. Are o pensie de 1080 lei. În fiecare an, cu câteva săptămâni înainte de începerea anului școlar, este rugat de directorul școlii să mai rămână. Să mai ia niște ore. Tinerii profesori care ar fi trebuit să-i ia locul au plecat după prima toamnă rurală.  Iar cea care a rămas, doamna profesoară,  va intra în concediu de maternitate. La anul va fi unicul profesor de biologie din liceu. După lecții are de curățat via din dealul Berdeului. Seara, după ce va pune strujeni în sobă, se va pregăti pentru lecțiile de mâine.
O dată în lună se duce la poștă pentru a-și ridica pensia. Dacă va reuși.
El are 42 de ani. Și el este pensionar. De 4 ani. Are o pensie de 1800 de lei. Profesorul de biologie i-a predat pe timpuri ceva cu stalactite. Sau stalagmite. Nu mai ține minte. Abia a terminat școala. A fost polițist. S-a pensionat în grad de sergent. Primește suplimentar 300 de lei pentru participare la conflictul de pe Nistru. Cât a fost polițist statul i-a achitat gazda. Înainte de pensionare s-a căsătorit la Chișinău cu doamnă cu casă, copil și fără vicii. Este un telespectator fidel. Nu contează canalul. De două ori pe săptămână pleacă la serviciu. Într-o unitate de pază privată. Salariul este confidențial. După serviciu trece pe la magazin pentru a se alimenta pentru următoarele 3 zile. Greșit. De obicei, soția face cumpărăturile. Acasă îl așteaptă televizorul.
O dată în lună se duce la poștă pentru a-și ridica pensia. Ca o corvoadă.

Comentarii(15)

  • lleanka

  • 13 ani în urmă

  Si iar imi dau seama ca atit timp cit lucrezi sincer, nu furi nu amagesti ap la urma tot in pierdere esti. La sigur cu pensionarul de 78 de ani mi-ar fi mai interesant sa vorbesc despre viata.
  Oare cind va fi asa cum trebuie, asa cum se merita, prosto omeneste?

  1. @Ileanka: Când cozile de topor vor fi numite cozi de topor. Și locul lor va fi în mâlul din Bâc. Și nu vor mai umbla crezându-se brize.

  • sergiu

  • 13 ani în urmă

  Trist

  • cetăţean oropsit

  • 13 ani în urmă

  Eu am 28 de ani, am lucrat 5 ani profesor, iar acum nu am de lucru. Din toamnă sper să intru în vreo şcoală din Bălţi. În sate nu am ce căuta. Dacă nu voi reuşi în vreo şcoală din Bălţi, că oricum sunt legat de acest oraş pentru următorii 3 ani, cred că plec peste hotare.

  • Catalin

  • 13 ani în urmă

  Si aici imi var nasul, domnu Erizanu. Ai surprins foarte bine fenomenul “salariilor nesimtite”!! Dar sa vezi in justitie ce minunatii o sa vezi, daca incerci sa amisuni ce-i p-acolo!! Corpul juridic , de la noi seamana ca doua picaturi de apa cu al nostru!! Salarul lunar ajunge si la 70.000 -80.000 de ron lunar, iar pensiile mai mult de jumatate !! Si la noi e lupta mare pe justitie. Incrancenata. 78% din populatie a cerut la referendumul pentru schimbarea constitutiei reforma totala in justitie!! Contrar oricarei normalitati si logici, parlamentul nu, si nu, si nu!!! Secondat mana in mana de Justitiabili!!!
  In general spus, si la noi presa e …asa cum e. Dar la voi e departe de profesia adevarata de jurnalism. Cu presa de investigatie sunteti la pamant. Pentru asta trebuie de toate: curaj, cunostinte, verticalitate, probitate si perseverenta. Prea putin din astea sunt vizibile in presa basarabeana. Si te rog sa crezi, nu o spun ca sa fac pe… superiorul.

  1. @Catalin: M-am întâlnit azi cu un fost coleg. A activat în presă la sfârșitul anilor 80. Cu o viață deviată în mizerie și idealuri ponosite. M-a rugat să-i fac o pomană cu un Dicționar enciclopedic. Mi-am făcut pomana. Și mi-a vorbit despre un alt coleg din anii 80. Trecut în tabăra komuniștilor. Conștient de situația lui. Ăștia (komuniștii) i-au dat casă, masă și pe masă. Căi de întoarcere nu are. Îi va suporta până la pensie. E despre ziariști și viețile lor duse naibii.

  • Dlightfull

  • 13 ani în urmă

  De ce n-ai scris despre inca o categorie de pensionari – fostii directori de intreprinderi de stat si/sau agentii si/sau alti sefi, care au pensii de peste 10 mii lei lunar?

  1. @Dlightfull: Eu nu-i cunosc. Și atunci ar fi fad.

 1. Scumpii nostri profesori..

  • Mircea

  • 13 ani în urmă

  Profesorul este un om harnic, gospodaros, serviabil, curajos, cred ca iubeste viata si ceea ce face, îtr-o tara care nu poate avea grija de oamenii ei.
  Politistul a vrut sa scape de glodul si de munca grea de la sat, nu e prea harnic nici sîrguincios, dar nu e nici chear prost. S-a aranjat cum a putut si pare fericit. Nu fura, nu omoara. Tot într-o tara care nu are grija de oamenii ei.
  Tatal meu a lucrat toata viata, are 78 de ani si tot munceste, cum poate. Asteapta o pensie de la statul Român caci s’a repatriat la verisoara de peste Prut, dar iata de vre-o 7 luni nu o are nici pe cea a statului Moldovenesc de vre-o 800 lei. Mai vrea sa munceasca, cat o sa poata.

  • catalin codru

  • 13 ani în urmă

  oricum multi tineri vor sa fie menti-visul moldav.

 2. eu tot n-am priceput despre ce e biletul asta? despre nesimtirea unui stat de a nu oferi salarii decente pentru toata lumea, atat pentru politistul care, sa nu uitam si-a pus in pericol viata la Nistru (asta in nici un caz nu-i viata usoara si fara griji), cat si pentru profesorul de biologie care si-a rupt zilnic papucii, nervii si mintea sa faca oameni? ori despre faptul ca unele meserii ar fi mai platite decat altele (ca piata libera, fara a ne intreba pe noi, aranjeaza niste profesii la mare cautare, politistul e una din ele, programatorul, lucratorul la banca si altele ar fi exemple din aceeasi serie, asta nu-i prilej de uimire, asa-s ierarhiile economice)? eu as tinde spre prima interpretare si m-ar durea in cot cat primeste politistul atata timp cat invatatorul ar castiga suficienti bani incat sa poata trai decent…pentru ca, nici pensiile politistilor (1 mie si ceva de lei, cel mult 2) tot nu-s mare bucurie si tot nu ajung pentru acoperirea cosurilor de consum si cheltuielilor aferente…din nou, faptul ca e mare cautare pe piata de paznici si nu de invatatori nu-i decat o chestie “normala”, rezultata din distributiile operate de piata…pe care statul ar trebui sa le atenueze…adica sa-si plateasca bine slujitorii sai si sa se asigure, fara imixtiune, ca si privatii platesc decent (prin instaurarea unui salariu minim, bunaoara).

  1. @vitalie spranceana: Un polițist în grad de maior ajunge la o pensie de 5000 – 6000 lei. Dar nu despre asta e vorba. Un stat care mizează pe polițiști naște criminali.

 3. de acord…e nesimtire…pentru ca plateste disproportional…si incurajeaza devalorizarea educatiei…si pune unii oameni la granita supravietuirii. dar nu politistul e de vina, ci sistemul care l-a creat…

  1. @vitalie spranceana: De acord. Sistemul. Dar ăsta încă nu e pensionar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt