Blog

„Națiunea a îndurat 36 de ani de stăpânire colonială, a trecut printr-un război devastator, iar recent printr-o criză financiară. În pofida tuturor acestor greutăți, țara s-a ridicat de la sărăcie lucie până la statutul de a fi în prezent a 11-a putere economică a lumii. La începutul anilor 1960, venitul anual pe cap de locuitor era mai puțin de $100. Către 1997 venitul anual pe cap de locuitor a atins cifra de circa $ 10,000. Pe parcursul unei perioade relativ scurte de 30 de ani, Coreea a ieșit din anonimat economic și s-a alăturat cercului celor mai dezvoltate state.”
Din cartea Sistemul de asistență socială al președintelui Kim Dae-Jung în curs de apariție la Editura Cartier.

Comentarii(2)

  1. ”Ne hrăneau cu terci de orz. Cele câteva boabe de mazăre aruncate deasupra mi se păreau o batjocură. Dar au fost câteva zile în care ne-au dat terci fără mazăre. Atunci am simțit că pur și simplu nu am nici o putere să fac exerciții de înviorare (fiecare aveam 10 minute pe zi pentru asta). Cât de prețioase pentru viață erau doar o singură picătură de apă, doar un singur bob de mazăre. Atunci am înțeles, că omul are nevoie de foarte puțin pentru a supraviețui.” Este un fragment din amintirile din închisoare ale altui președinte sud-coreean, Lee Myung-bak. Întâmplător am aflat că actualul premier Pavel Filip a citit cu mult interes cartea acestuia – ”Minuni nu există”. Un caracter foarte muncitor, foarte tenace. Președintele Lee. Un stil concis, fără prea multă fantezie. Foarte devotat companiei și șefului. Până la un moment dat.
    Ion Sturza presupune că Pavel Filip se află acum în mare încurcătură – ”Țara sau „liderul”….” Ion Sturza speră că Pavel Filip va face o alegere corectă. Interesant, oare ce stă la baza unei alegeri corecte? Să fie oare ceva de genul lecției bobului de mazăre?

    1. @Anume: Este o axiomă pentru literatură. Diferența textelor marilor scriitori constă în detalii. E ca acel bob de mazăre al președintelui Lee. Unde-i bobul de mazăre al lui Sturza sau Filip eu nu am cunoștință. Nu știu. Nu cred. Nu sper.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt