Blog

Sufletul rus a murit. După Bucea, după Mariupol. Nimeni nu va mai căuta frământările sufletului rus în sutele de pagini ale lui Dostoievski. Pușkin a fost asasinat și el. Nu pe 6 iunie 1837. Ci pe 24 februarie 2022. A zis Muratov, ultimul Nobel pentru pace, redactor-șef al suspendatului ziar Novaia gazeta, într-un interviu recent pentru Venediktov, fost redactor-șef al fostului post de radio Eko Moskvî.

Sufletul dostoievskian acum se citește foarte simplu, doar în trei cuvinte: viol, crimă și maraudeur (cuvânt francez intrat în lexicul rus, echivalentul românesc ar fi jefuitor de cadavre sau prădător al civililor în timp de război).

„Înmormântarea Satanei”, fresca din Catedrala de la Verona, sec. XIV

Radiați și bolnavi de propaganda rusă, care hălăduiește prin Republica Moldova de prin 2003/2004, aproape o jumătate din cetățenii noștri caută onoare și cinste în victoriei URSS-ului în cel de-Al Doilea Război Mondial în panglica Sfântului Gheorghe („gvardeiskaia lenta”, de fapt). Devenit atribut al victoriei începând cu 2005. De când anul începe pe 9 mai și se sfârșește pe 9 mai.

Până în 1965 9 mai era o zi obișnuită în calendarul sovietic. Fără paradă militară în Piața Roșie, fără zi de odihnă, fără depunere de flori la memorialele dedicate războiului.

Ordinul Sfântului Gheorghe a fost instituită de Ecaterina a II-a. A fost interzisă de bolșevici după 1917. Cu Ordinul Sfântul Gheorghe, clasa I (ultima dată), a fost decorat Marele Duce Nikolai Nikolaevici al Rusiei, în anul 1877, pentru bătălia de la Plevna, chiar dacă meritul acelei victorii a aparținut Armatei Române. Regele Carol I, care a fost în fruntea lor, a fost decorat cu Sf.Gheorghe, clasa III și clasa II.

A fost utilizată de armata de eliberare rusă a generalului Vlasov, care lupta, alături de naziști, împotriva regimului stalinist. A intrat în atributele obligatorii ale lui 9 mai din 2005. Și a devenit un element important al propagandei ruse. A fost folosită de trupele ruse în invazia din Georgia din august 2008. Și de mercenarii lui Ghirkin în Donbas, în 2014. Este utilizată și de trupele ruse în invazia din Ucraina din 24 februarie 2022. Nu a avut nicio legătură cu victoria sovieticilor și a aliaților în Al Doilea Război Mondial. Poate doar pentru fanii generalului Vlasov. În memoria istorică panglica nu are nimic eroic.

Turnul Eiffel după cucerirea Parisului de către trupele naziste, 1940.

Simbolul „V”, utilizat de trupele ruse care au intrat în Ucraina în 2022, a mai fost folosit de către naziști în Al Doilea Război Mondial.

Comoara navelor scufundate, un film animat „Soiuzmultfilm”, 1973

Animatul Comoara navelor scufundate a fost realizat în 1973 de către studioul „Soiuzmultfilm”. Submarinul „Neptun” descoperă pe fundul mării o navă cu un „Z” latin. „E clar. E navă fascistă,” zice un personaj. „De unde știi?” „Citește! Toate navele fasciste au fost însemnate cu litera Z”. Litera „Z„, ultima literă a alfabetului latin, este utilizată ca simbol de către armată rusă în războiul din Ucraina.

Nu cred că propagandiștii ruși îl citesc pe Michel Pastoureau. Sau au fost atenți la simbolica hitleristă. Nu le-a păsat nici măcar de filmele cu desene animate din perioada sovietică. Erau propagandistice și plictisitoare. Agresivitatea nu are nevoie de cunoștințe istorice. Iar propaganda trebuie să fie primitivă. Ca să fie eficientă.

În Republica Moldova, din 20 aprilie, sunt interzise confecționarea, distribuirea și utilizarea simbolurilor panglicii bicolore („gvardeiskaia lenta”), literelor V și Z, ca simboluri ale agresiunii. De cealaltă parte, avem un front imens al televiziunilor, radiourilor, site-urilor rusești. Toți mari apărători ai literelor latine V și Z și ai Ordinului Sfântul Gheorghe.

Comentarii(2)

    • Mihai

    • 2 ani în urmă

    Cel mai regretat lucru, cind oamenii lipsiti de informatie veridica fac declaratii contraversate.

    1. @Mihai: Datul cu părerea ne face bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt