Blog

După discursul public al lui Vladimir Beșleagă din cadrul protestelor de duminică din Chișinău o ziaristă de la un canal tv caută cu disperare oameni care să vorbească despre prefața lui Vladimir Beșleagă la o carte de Stati. Nu sunt deloc sigur dacă ziarista a citit prefața. Sunt aproape sigur că nu a citit nici romanul Zbor frânt. Sunt absolut sigur că nu a citit nici Viața și moartea nefericitului Filimon. Cu aceste două romane, deloc iubite de regimul sovietic, Vladimir Beșleagă a trăit ca un damnat din 1966 până în 1989.
Cei care îi caută lenini lui Beșleagă acum, de la înălțimea aerisitelor comodități morale de azi, le recomand deloc insistent să nu-și scrie în biografia juvenilă prefețele de azi pentru statii de azi. Mai ales când nu ai în spate un Zbor frânt.
Zbor frânt este roman. Semnat de Vladimir Beșleagă. Prima ediție a apărut în 1966.
Viața și moartea nefericitului Filimon e singurul roman de sertar al literaturii române din Basarabia. A fost scris de Vladimir Beșleagă imediat după Zbor frânt. A fost publicat pentru prima dată aproape la un sfert de secol de la scriere.
Vladimir Beșleagă face parte din cei patru magnifici ai prozei basarabene din anii 60. Este un scriitor canonic.
Vasile Stati a fost un scriitor oportunist și un plagiator firesc. Este adeptul moldovenismului primitiv.
Manifestația de duminică din Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău a avut loc pe 3 mai 2015. Oamenii au protestat împotriva corupției și a instituțiilor captive ale statului care au permis „furtul secolului”.
Ziarista este o pițipoancă obraznică și o duduie obedientă de la un canal tv. Care vinde propaganda ca știre.
Nu am cunoștință dacă reportajul cu pricina a apărut. Am un televizor mic, care este conectat doar pentru fotbal mare și Animal Planet sau History.
 

Comentarii(2)

    • Florin O.Z.

    • 9 ani în urmă

    Frumos spus. Mulțumim.

    1. @Florin O.Z.: E din respect față de cel care în 1959, într-un Chișinău proletkultist și un pic dezmorțit, a explodat presa de atunci cu articolul „De ce suntem limitați (mărginiți)” în revista „Chipăruș”. Aproape toți angajații au fost dați afară atunci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt