Blog

Tolea din Pereni tare a vrut să vadă, pentru prima dată în viață, Chișinăul. Și în ziua de 13 ianuarie, când democrații din Pereni, raionul Rezina, au pus la dispoziție microbuzul pentru a veni la mitingul de susținere al PD-ului din scuarul Teatrului de Operă și Balet „Maria Bieșu”, Tolea, chiar dacă nu era pe lista, s-a oferit, nesilit de nimeni, să vină în capitală.
Coborât din microbuz, ajuns în scuar, a vrut omul, după un drum lung, să tragă o țigară. Așa a descoperit că nu are țigări. I-a spus femeii că se duce după țigări. Și s-a dus. După țigări.
Vladimir Plahotniuc a ținut un discurs pe treptele Teatrului de Operă și Balet „Maria Bieșu”. Tolea era după țigări.
După încheierea mitingului oamenii din Pereni, raionul Rezina, s-au urcat în microbuzul din Pereni, Rezina și seara au ajuns în Pereni, Rezina. Tolea era după țigări.
Noua majoritate parlamentară i-a scris scrisoare președintelui Timofti, cu semnătura a patru reprezentanți, că îl înaintează la funcția de premier pe Vladimir Plahotniuc. Tolea era după țigări.
Președintele Timofti i-a acordat un ordin președintelui Iohannis. Tolea era după țigări.
Președintele Timofti, ca ultimul bastion al luptei împotriva oligarhiei, nu l-a acceptat pe premierul desemnat de majoritate, făcând trimitere la o decizie a Curții Constituționale din 2013. Tolea era după țigări.
Premierul desemnat i-a scris personal președintelui. Își asumă și semnează declarația de integritate. Tolea era după țigări.
Noaptea președintele Timofti a fost apărat de președintele Băsescu, Renato Usatâi și Platforma DA. Tolea era după țigări.
Președintele Timofti le-a cerut noii majorități parlamentare, sub semnătură, să înainteze un alt candidat. Până la ora nouă seara. Tolea era după țigări.
Aproape de ora zece seara, Vasile Butnaru, face publică noua nominalizare a președintelui Timofti: Ion Păduraru. Tolea era după țigări.
Marian Lupu era în drum spre Condrița cu o scrisoare semnată de fiecare membru al noii majorități parlamentare. Noul candidat al majorității, cu semnături, era în scrisoare și în mașină: Pavel Filip. Marian Lupu află că președintele Timofti l-a înaintat ca premier pe Ion Păduraru. Întoarce mașina din drum. Tolea era după țigări.
Lumea află cum cântă Ion Păduraru „Sărut, femeie, mâna ta…”. La ghitară. În Timor. O țară mai necăjită ca a noastră. Dar asta a fost demult. Când Tolea era la Pereni. Dar acum Tolea era după țigări.
Cei șapte pldm-iști care au semnat pentru noua majoritate ba erau șapte, ba rămânea doar Creangă, ba erau cinci, ba trei, ba șase, ba erau, ba nu erau. Tolea era după țigări.
Andrian Candu își aduce aminte de cel mai drag film al său: Forrest Gump. Tolea era după țigări.
Președintele Timofti recită pe Aleea Clasicilor „Zdrobiți orânduirea…” Este aplaudat până și de bustul lui Eminescu. Tolea era după țigări.
Mihai Ghimpu s-a dus pe Aleea Clasicilor după Eminescu, dar a dat de mulțimea care și-a adus aminte de Evanghelii. Tolea era după țigări.
Ion Păduraru îi întoarce președintelui mandatul de candidat la funcția de premier. Tolea era după țigări.
Președintele îl desemnează în funcția de premier pe Filip. Tolea era după țigări.
Platforma DA apară democrația în piață. Și luptă împotriva oligarhului. Împotriva oligarhului luptă și Dodon, și Renato Usatâi. După glorioasa zi a președintelui Timofti vine rușinoasa zi a președintelui Timofti. Tolea era după țigări.
Dan Dungaciu întreabă câte divizii are România în Republica Moldova. Tolea era după țigări.
PLDM-ul intră, după Consiliul Național, în opoziție. După alții din Consiliu, intră cu o bucățică mâțâțâcă, la guvernare. Tolea era după țigări.
Duminică a nins mult și a viscolit peste Republica Moldova. Tolea era după țigări.
Luni președintele Iohannis și Victoria Nuland, de la București, au zis că susțin noua majoritate parlamentară. Tolea era după țigări. Dar, între timp, poliția din Rezina l-a dat în căutare. Și Tolea a apărut. S-a pierdut prin Chișinău. Apoi a luat un autobuz spre Pereni. Care a ajuns în Pereni. Dar raionul Hâncești. Perenii din Hâncești sunt ca și Perenii din Rezina. Dar nu și-a găsit femeia. Așadar, luni, când Nuland a ajuns la București, Tolea a ajuns la Pereni. Cel din Rezina. La femeie. Și s-a îmbătat de bucurie.
Armand Goșu, care nu știa de Tolea de le Pereni, se întreabă, ca într-o dramă italiană: Comme e possibili.
E posibil.
Noi îl avem pe Tolea de la Pereni, domnule Goșu. E ca Deveselu nostru.

Anatolie Malaiereu din Pereni, Rezina
Anatolie Malaiereu din Pereni, Rezina

Comentarii(13)

  • alina

  • 8 ani în urmă

  Pacat ca Vlad nu s-a dus dupa tigari.

  1. @alina: Vlad nu fumează.

  • Mircea

  • 8 ani în urmă

  Tolea a devenit celebru, o lume intreaga il cunoaste. Din prostie; prostie, care e pusa in capul mesei in Parlamentul Moldovei.

  1. @Mircea: Viața capătă sens. Când apare Tolea. E ca să nu ne ieșim din minți.

 1. O stire care a dus lumea in eroare, o stire falsa,plina de miciuni.

  1. @alissa: Nu e știre. E personaj marquezian. Dacă nu era, atunci el trebuia inventat. Ieșiți din starea încrâncenărilor luptelor politice. Pur și simplu, ieșiți după țigări.

  • dima

  • 8 ani în urmă

  Important ca avem majoritate , important e ca o sa avem in scurt timp Guvern , importat ca nu avem anticipate si ca fortele pro-ruse n-o sa ajunga la putere, important e ca Tolea s-a gasit

  1. @dima: Tolea e tot ce avem. Citește „Povestea cu cocoșul roșu” de Vasilache. Dar asta o faci pe cont propriu.

  • Ion

  • 8 ani în urmă

  Tolea a devenit cunoscut peste noapte, un scenariu excelent aplicat de cei ce nu vor investirea unui Guvern, planul unei lovituri de stat devine tot mai vizibil

 2. Tole deja a devanit mai vestit ca FIlat in ultimul timp mai mult se aude despre Tolea descit despre FIlat

  1. @kings, ion: Tolea e literatura, băieți. Luptați și făceți-vă banul cinstit pe știri, pe portaluri politice. Mai citiți Marquez, Druță, Busuioc. Sau Bulgakov.

  • Catalin

  • 8 ani în urmă

  George,
  Mai sa fie ! Si voi aveti DEVESELUL vostru ? Hai, ca sunt rau:BINE AR FI. DAR NU-I . Si e bine ca e aici,la noi.Oricum, suntem mai veseli.Dar mai stii? Poate dincolo de PRUT cineva va da o replica lui Marquez- ” UN SFERT DE VEAC DE SINGURATATE”. Chit ca ele au fost doua.Secole, vreau sa zic si sa nu uit.

  1. @Catalin: A încercat Busuioc cu „Hronicul Găinarilor”. Două veacuri de singurătate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt