Blog

A apărut numărul 11-12 (noiembrie-decembrie) 2016 al revistei Contrafort. Revista poate fi procurată în chioșcurile Moldpresa.
Lunarul conține chestionarul „Republica Moldova – cădere fără sfârșit?”
„Se pare că roata istoriei ne aduce într-un timp prin care am mai trecut. După 7 ani de europenism fals, culpabil și cleptocrat, ne-am pomenit cu Dodon președinte – protejatul oligarhului Plahotniuc și vajnic ucenic al comunistului Voronin, de la care a preluat retorica românofobă și anticulturală.
De ce nu reușim să ne desprindem din mocirla Estului post-sovietic? Ce n-au făcut dar ar putea să facă intelectualii pentru a rupe această ciclicitate nefastă, această cădere fără sfârșit?”
Gheorghe Erizanu:
„Scriitorii basarabeni nu trebuie să mai salveze omenirea. Nici România. Nici Republica Moldova. Nu e nevoie să se ia la piept cu Statele Unite prin ambasadorul Petit sau cu Rusia lui Putin.
E nevoie de lucruri simple: să-și scrie onest opera; să aprecieze corect operele colegilor; să iubească natura și să publice texte alese (cel puțin, câțiva copaci să salveze prin omiterea volumului inutil sau tipărirea exemplarelor inutile); să iasă din interesul de gașcă (mai ales că pot face parte din Imperiul Literelor).
Munca scriitorului nu se încheie atunci când predă manuscrisul la editură. Atunci când apare cartea abia începe munca cea grea a scriitorului. Cartea trebuie promovată. Știu că drumurile Basarabiei sunt grele, noroioase. Dar Basarabia e mică. Și poate fi brăzdată în lung și în lat. Pentru promovarea propriei cărți și pentru promovarea literaturii de calitate. Cu bun-simț. Și e nevoie de timp, de mult timp ca să facem asta. Rezultatele vor veni peste o generație. Trebuie să fim conștienți de asta. Și perseverenți.
Să încercăm să participăm la proiecte deschise. Să evităm cerșitul banilor publici doar pentru că suntem scriitori. Să monitorizăm puterea. Corect.
Să facem lansări de carte. Pentru public. Nu pentru propria glorie. Să oferim premii literare. Pentru public. Nu pentru marile orgolii.
Misiunea scriitorilor este exact ca și al celorlalți cetățeni ai Republicii Moldova. Să-și facă onest și pe cât de bine posibil munca. Pe propriul segment. Nimic mai mult.
Nu știu ce trebuie să facă intelectualii. Probabil, ar trebui să uite noțiunea de intelighenție în secolul XIX. A fost cândva. Într-o țară analfabetă.”
La chestionar au mai răspuns scriitorii:  Vasile Romanciuc, Maria Pilchin, Nicolae Negru, Lucia Țurcanu, Alexandru Tabac, Margareta Curtescu, Alex Cosmescu, Elena Prus, Eugenia Bulat, Marcel Gherman, Călina Trifan.
 
 
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt