Blog

În aprilie 1986 a fost explozia de la Cernobâl. La peste 30 de ani HBO realizează serialul Cernobâl. Cu o reconstrucție impresionantă și exactă antropologic a vieții sovietice din acea perioadă. Cu ierarhiile din administrația economică și de partid, unde, cu câteva excepții, meritocrația și abilitățile profesioniste erau marginalizate pentru ca nucleul conducător să fie dat la cheremul talibanilor de partid. Cu sacrificiul naiv al oamenilor de rând. Cu toate bâlbele și informarea cu întârziere a catastrofei, care sunt puse pe incompetența crasă a celor implicați direct în explozie.

În toamna lui 2017 peste Europa a mai trecut un val de radiație. Rușii au zis că nu au nimic cu el. Poluarea României era atât de mare încât europeni încercau să dea vina pe România. Recent, o comisie a UE, a făcut public raportul cu privire la norul radioactiv din octombrie 2017. Norul venea de la Complexul Maiak, care se află în orașul închis Celeabinsk, la vreo 400 de kilometri de Celeabinskul de pe hartă. În anii 50 trecut, în sudul Uralilor, în partea siberiană, a fost o explozie la Maiak, care are mai multe platforme de prelucrare a uraniului și plutoniului. Craterul exploziei a rămas, cel puțin până în 1985-87, fără niciun sarcofag. Explicația era simplă: vântul nu bate niciodată dinspre zona deflagrației spre localitatea Celeabinsk-56. Probabil, în toamna lui 2017 vântul a bătut altfel. Transportul militar care a plecat de la Maiak spre Cernobâl, în mai 1986, avea doza de radiație mai mare decât cel de la Pripeati. Cel puțin, asta mi-a spus vzvodnâi, când a revenit de la Cernobâl. Nu era genul de erou naiv sau carierist. Era un fatalist.

Recent, în Severodvinsk, alt oraș închis din zona Arhanghelsk, a explodat, probabil, racheta Burevestnik, cu propulsie nucleară. Ea a fost elaborată de industria militară sovietică în anii 50-60, dar riscul de a împrăștia prin lume, acolo unde explodează, mini-cernobâle i-au făcut pe inginerii și militarii sovietici să se dezică de ea. Scoasă din arhivele secrete de peste juma de secol, acu a fost prezentată ca o noutate în domeniul înarmării. Și a explodat la decolare. Norul radioactiv a fost ascuns de autoritățile ruse.

Orice incompetență locală, aroganță locală, minciună locală poate deveni o catastrofă globală. Atunci incompetenții, aroganții, mincinoșii vor apela la sacrificiul minerilor cu puța goală. Noroc că nu avem sau nu am avut orașe închise. Nici mineri nu avem unde căuta.

Comentarii(2)

    • Petru Terguta

    • 5 ani în urmă

    Autoritatea norvegiană pentru securitate nucleară, DSA, a informat că a detectat iod radioactiv în filtrele de aer ale unei staţii de monitorizare a radioactivităţii din Svanhovd, la graniţa cu Rusia în perioada 9-12 august, în condiţiile în care incidentul din Arhanghelsk a avut loc pe 8 august.
    „În acest moment nu putem determina dacă prezenţa iodului radioactiv este determinată de accidentul din Arhanghelsk de săptămâna trecută. DSA continuă analizele”, a informat agenţia.
    Reuters notează că detectarea iodului radioactiv nu este ceva neobişnuit în Norvegia, specialiştii din această ţară detectând acest element radioactiv de şase până la opt ori pe an, sursa fiind de obicei necunoscută.

    1. @Petru Terguță: Merci de completarea exhaustivă și echilibrată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt