Blog

Democrația unei țări poate fi evaluată după cărțile pentru copii. Într-o dictatură: imaginile conțin copii frumoși, cu ochii mari, veseli, optimiști. Textele abundă în câinișori, copilași, pisicuțe, fluturași, iepurași. Se prezintă o lume de vis frumos. Care nu va fi niciodată. Tânărul cititor este învățat ce și cum să facă. Nu-i bai. Cărți de genul ăsta sunt și în democrații. Atât că ele nu domină piața.  Perioada de tranziție se face cu imagini gen Disney.

Comentarii(6)

 1. D. Erizanu, ce cărţi pentru copii domină piaţa în democraţie?
  Offtopic: De ce nu daţi posibilitate cititorilor să nu comenteze pagina “Pe ferestre”?

  1. @eugen: Cărțile care oferă un dialog, cărțile care îl tratează pe copil ca pe un egal. Noi am inițiat câteva proiecte împreună cu editorul francez Martiniere, care a dominat cărțile pentru copii și tineret în Franța în ultimii 20 de ani. Tirajele lor au ajuns la sute de mii. Noi nu putem depăși mia. Cel mai grav e că problema nu e în copii. Copiii vor cărțile. Părinții le răsfoiesc. Și consideră că imaginile nu sunt atât de frumoase pe cât merită copii lor. Despre Pe Ferestre nu mi-e clară întrebare. Vreți să comentați? În acest caz, acela e foișorul meu.

 2. D. Erizanu, foişorul Dvs îl puteţi construi (dacă nu îl aveţi încă) la vilă. Odată ce aţi pus descrierea permteţi-ne să o comentăm.
  La noi societatea crede în basme. La orice colţ sunt basme şi poveşti. Puţini care se trezesc la realitate. În ce preţ erau cărţile (nu am de unde să ştiu deoarece încă nu cumpăr cărţi pentru copii)?

  1. @eugen: Câtă insistență. Vom schimba rubrica. Voi da anul nașterii, linioară lungă, anul morții.
   O carte bună pentru copii costă de la 80 până la 200/250 MDL. Costurile cărților pentru copii sunt foarte mari. Tirajele mici. Editorul nu-și permite să pună un preț real. Cel real ar trebui să ajungă la 400 – 500 MDL. Dar nu se va vinde niciodată. Mai bine mai puțin. Cu o mică șansă de vânzare. Totuși. Decât niște calcule care vor fi doar în capul lui Erizanu.

  • Nic Arsa

  • 11 ani în urmă

  Eugen-ul de mai jos “does not get it,” adecă în română noastră neaoșa “nu-i pica fisa” cum stau de fapt lucrurile din punct de vedere … al tuturor punctelor de vedere, care se mai numește si “considerând totul.”

  • Nic Arsa

  • 11 ani în urmă

  Rectific.
  Eugen-ul de mai sus “does not get it,” adecă în româna noastră neaoșă “nu-i pică fisa” cum stau de fapt lucrurile din punct de vedere … al tuturor punctelor de vedere, care se mai numește și “considerând totul.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt