Blog

Intrarea pe piața cărților a mogulilor și JR-ilor petrolieri a fost prezentată ca un gest nobil. Și, ca întotdeauna, gândul lui Voiculescu, Vântu, Patriciu, Sturza & Ko. a fost la bietul cititor. Carte ieftină și ziar ieftin. Ce poate fi mai apetisant pentru un popor cititor dacă nu textul ieftin?!
Dezechilibrul pieței cărții – bani puțini, concurență acerbă, tiraje mici – s-a făcut și se face prin piața mediatică. Și ea fiind sub presiunea banilor puțini, concurenței sau obedienței, tirajelor mici.
Intrarea banilor cu iz de petrol și a banilor din confetti-urile politice peste carte și ziare a lăsat, lasă o pată mare de petrol pe dezvoltarea firească, lentă, concurențială a presei și a cărților.
Cei care cumpără carte ieftină o iau și o pun în bibliotecă. Să fie. Poate vor citi nepoții. Nu putem vorbi de o educație a cititorului, cum ar fi pretențiile nobililor editori petrolieri.
În România încălcările din legea Concurenței au fost acoperite cu tăcerea cumpărată prin condiții contractuale ale editurii deținute de președintele Asociației Editorilor Români, în Republica Moldova nimic nu funcționează și nici nu era nevoie să acoperire cu ceva.
Ceea ce fac colegii editori (Adevărul, Curtea Veche, Trei, Litera, Prut Internațional) este un succes de piață pe termen scurt și o reproducere pop din tabloul lui Bosch. Sinuciderea în lanț e frumos s-o privești. E oarecum straniu să faci parte din acest lanț.
Teoria pământului pârjolit va da roade. Vor rămâne editorii de carte cu miros de petrol. Și atunci cititorul va trebui să fie feciorul lui JR pentru a cumpăra carte.
Pe de altă parte, chioșcurile din Republica Moldova, care obstrucționează vânzarea presei print mai degrabă decât vând această presă, făcând bani din vânzarea țigărilor, sugrumă librăriile. Prin acest ziar plus carte ieftină.
Istoricul acțiunilor carte plus ziar a fost prin țări unde mogulii dețin întregul sistem media și editorial (Italia). N-a avut acces pe piața cărților, unde editorii sunt o branșă puternică și unde funcționează legile.
Cartea care miroase a petrol nu aduce lumină. Dar nici scopul nu este acesta. Cuvintele frumoase le vor spune ei. Cu un damf de chirosină și cu un râgâit politic. Îi veți crede. pe ei.

Comentarii(13)

    • catalin codru

    • 13 ani în urmă

    acest ziar,spunetii pe nume si cine il conduce.apoi va povestesc ceva.

    1. @catalin codru: Sunt trei în RM: Timpul & Tănase & Vidrașcu, Adevărul & Adevărul & Adevărul, Jurnalul & Butnaru & Bodrug.

    • catalin codru

    • 13 ani în urmă

    pai cel mai tare a intrat pe piata adevarul,asa e sau ba?

    1. @catalin codru: Așa e.

    • catalin codru

    • 13 ani în urmă

    SI CINE CONDUCE IN MD ?

    1. @catalin codru: Adevărul. (pauză) Cel care crede că conduce, de fapt, nu conduce. Iar eu chiar nu știu.

    • Iurie Bîrsa

    • 13 ani în urmă

    Subscriu și eu la opinia dlui Erizanu. Ne place totul să fie ieftin și mult în kil. S-a devalorizat totul: de la cele mai simple lucruri pînă la un președinte de țară.

    1. @Iurie Birsa: Devalorizarea s-a făcut prin tăcerea noastră. Noi credeam că e bun-simț. De fapt, se numește altfel.

    • catalin codru

    • 13 ani în urmă

    e o eschiva profesionista,si-mi dau seama dece.bine, fie inchem discutia.

    • Opiniunea nationala

    • 13 ani în urmă

    Nene,
    Nu-mi place cum scrii de obicei, dar cu articolul asta ai fost la inaltime. Asa este! Cartile nu numai ca put a petrol, ci si a sudoare, sudoarea poporului roman, popor de pe urma caruia s-a capatuit Patriciu. Ai vazut cum vindeau la salon? Nu reuseau sa culeaga bancnotele din mainile pulimii.

    1. @Opiniunea națională: Eu nu număr banii lui Patriciu. Nu prea se leagă grija față de poporul român și mâinile pulimii.

  1. Cu tot respectul, am văzut în stradă mai mulţi oameni citind cărţile Adevărul decât oricare alte cărţi.

    1. @marcel: Cu tot respectul, am văzut în stradă mai mulți oameni ducând cărțile țiplate Adevărul decât orice alte cărți. Ar fi exact. E foarte bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt