Blog

Asociația Editorilor din România vine cu date despre avantajele și dezavantajele prețului de pe copertă din Franța și Marea Britanie. Piața editorială din Franța și Marea Britanie din anii 90 a trecut prin dilema  prețului fixat de către editor sau stabilirea prețului de către vânzător.
Franța a rămas la prețul fixat de editor. Marea Britanie a rămas la prețul fixat de vânzător. Au fost voci diferite și de o parte și de alta a Canalului Mânecii.
FRANȚA, PREȚ FIXAT DE EDITOR: Numărul mediu de edituri noi apărute pe piață e de cca 40 pe an. Are circa 2500 de librării independente. Din 1994 până în prezent prețul la carte e în scădere comparativ cu indicele general pentru bunurile de consum. Franța clasifică cartea ca bun esențial, precum mâncarea și utilitățile.
MAREA BRITANIE, PREȚ FIXAT DE VÂNZĂTOR: Număr în scădere al editurilor. Concentrarea excesivă a pieței. Număr scăzut al librăriilor independente. Din 2005 până astăzi s-au închis 500 de librării. Sub 1000 de librării independente. Prețuri mai mari la tirajele scurte. Dublarea prețului la cartea comparativ cu indicele general pentru bunurile de consum.
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt