Blog

„Există o carte numită Kebra Nagast care conține legea întregii Etiopii, iar numele Shum-ilor (adică al șefilor), ale Bisericilor și Proviinciilor sunt în această carte. Te rog să afli cine are cartea și să mi-o trimiți, pentru că în țara mea poporul nu se va supune ordinelor mele fără ea”. Citatul e din scrisoarea Regelui Ioan al Etiopiei către Lordul Granville în august 1872.
Kebra Nagast, care înseamnă Glorie regilor și mai este cunioscută ca și Cartea regilor, e o depozitare imensă de legende și tradiții, unele istorice și unele având un caracter pur folcloric, derivate din Vechiul Testament și din scrierile târzii rabinice, precum și din izvoare egiptene (atât păgâne, cât și creștine), arabe și etiopiene.
Compunerea celei mai timpurii forme a Kebrei se atribuie secolului al VI-lea d.Hr.
Lucrarea a fost la mare cinste în Abisinia timp de mai multe secole. Este venerată de etiopieni pentru că deține dovada finală a descendenței lor din patriarhi evrei și înrudirii regilor lor, pe linia lui Solomon, cu Hristos:
„Atunci, regele Solomon merse în casă și trimise după sfetnici, ofițeri și bătrânii regatului și le spuse: „Nu pot să îl fac pe acest tânăr să rămână aici. Haideți să îl facem rege al Etiopiei, alături de copii voștri. (…) Haideți, sfătuitorilor și ofițerilor, să îi dăm pe primii noștri născuți și vom avea două regate.. Eu voi domni aici, alături de voi, iar fii noștri vor domni dincolo”.”
Așa spun cărțile.
KEBRA NAGAST. Biblia etiopiană. Traducere din engleză de Elena Antohi și Liviu Papuc  (Editura Cartier, 2011)
(Pentru Cartea zilei, Publika TV)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt