Blog

Am fost informat aseară. Pe FB s-a produs o scurgere de informație din viața mea privată, liniștiră și de copil cuminte. Care, uneori, seara, mânca semințe de cânepă. Utile creșterii și vieții. Și acu mănânc, uneori, semințe de cânepă. Sunt în sticluțe cu etichetă bio. Dar semințele din copilărie erau mari și unsuroase. Cele de astăzi sunt sfrijite, mici, uscate. Și scumpe.
Atacul s-a produs pe FB astfel:
Angela Brașoveanu
22 septembrie la 21:22 · Chisinau ·
În vremurile de demult, pe când distinsul editor era doar Jeorjel (dar cu potențial), iar mămuca Claudia mai putea duce în același timp o capră, o desagă și o glugă de strujeni de doi metri la înălțimea ei de un metru și jumătate, aceștia doi aveau un ritual pe care îl respectau cu sfințenie: după ce treburile erau făcute, capra adăpată, picioarele spălate în lighenaș, unghiile tăiate și foarfeca pusă la loc, se aștezau frumos pe prispă, ascultau ce zice coropka, priveau la stele și mâncau semincioare de cânepă. Și știrile parcă erau mai bune, și stelele mai mari, și viața mai frumoasă. Chiar dacă trebuia să ascundă această îndeletnicire nobilă de idioții cu chepci, cufăici și banderole la mână, care le dădeau dreptul să umble prin grădinile oamenilor și să zmulgă plantele dușmănoase puterii sovietice. Trecut-au anii și secole de-a rândul și iată că azi îmi nimerește drept între ochi un text scris cu majuscule, precum că semințele de cânepă sunt un aliment complet, conțin toți cei nouă aminoacizi esențiali, la capitolul Omega 6 și Omega trei întrec de câteva ori semințele de in, iar la minerale și alte năzbâtii – în general îs cu nasul pe sus în raport cu toată lumea vegetală și animală. Am o concluzie și o întrebare. 1: Iată așa unii se puteau pricopsi cu o copilărie fericită chiar și pe vremurile când această noțiune (fericirea cui te are) trebuia să vină doar de la partid și 2: Ap ce se mai vorbește la ministeri despre agricultura cu valoare adăugată?

Comentarii(7)

    • Mircea

    • 10 ani în urmă

    Asa este Gheorghe si pe mine m-a interpelat aceasta scurgere de informatie din perioada cu o bunica care semana haldani în gradina, pentru a o proteja de chifterite si care strîngea semintele “de leac”. Erau delicioase. Evenimentul m-a facut sa fac unele cautari în privinta plantei cu pricina si rezultatul a fost linistitor: specia de cânepa care se cultiva pentru fibre contine foarte putin THC (Tétrahydrocannabinol) în comparatie cu cânepa indiana. Chear si Ion Creanga nu ar fi riscat cu nimic daca îi trecea cumva prin cap sa fumeze din cânepa matusei sale. Si îmi mai amintesc cum Matusa Claudia îti zicea Jeorgel. Si mai avea cirese si alune gustoase sadite îca de Mosul Iacob.

    1. @Mircea: Ooo! E un adevăr suprem: cânepa moldovenească și cânepa indiană. Deci, cânepa moldovenească a fost jertfa komunismului și a confratelui indian. Este important ca ministrul Bumacov să afle diferența. Vom putea exporta semințe, fibre de cânepă în UE.
      Iar moș Iacob a pus tot felul de pomi, copaci prin grădină. Era un fel de Kia Garden. Mere cu patru mere diferite, peri cu pere diferite, mere domnești, mere… Erau vreo duzină de mere. Dar nu erau Simirencă sau Golden. Erau mere vechi, care astăzi nu știu dacă s-au mai păstrat pe undeva.

    • Sfeta Konfeta

    • 10 ani în urmă

    Noi am fost mirati si usor revoltati.

    1. @Sfeta Konfeta: Apreciez revolta.

    • Mircea

    • 10 ani în urmă

    Da, mosul Iacob era un fel de artizan: confectiona perii de văruit si materia prima, o specie de iarba fina o aducea din padure, pe jos, de unde aducea tot soiul de copaci si arbusti. Apoi se aseza în mijlocul ograzii. Avea o barba lunga si alba care o puteai confunda cu periile care le mînuia si mestesugarea privind spre drum si spre biserica din fata.

    1. @Mircea: Mai multe detalii nu dăm. Noi am trăit în Harry Potter. Copiii din acest mileniu doar l-au citit.

    • Ion I. Ion

    • 10 ani în urmă

    Deh, atacul la persoană, mai ales cu referire la lucruri imposibil de ghicit, estimat sau de știut cu excepția cazului prezenței fizice și mentale nemijlocite a atacatorului (la persoană) la întâmplările și lucrurile descrise. Deh, am tot vazut, citit și auzit astfel de litanii, … specialitatea nevolnicilor.
    Ce fel de nevolnici? Dii toatii feluriilii, orientăriilii și culoriilii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt