Blog

Și-a anunțat moartea în august 2010. Nu l-am crezut. Era prea mult.  
A murit azi, 5 noiembrie, la 67 de ani. Adrian Păunescu, olteanul născut în Copăcenii din câmpia Bălților.
Era prea mult pentru poezii sentimentale.
Antologia de poezie din 78, cred, din BPT, s-a vândut în 155 000 de exemplare. Este tirajul editorilor români mari de azi pentru cărțile unui an întreg.
În anii 80 a fost românul care le-a spus basarabenilor că dincolo de Prut este o țară care a fost a lor.
Era prea mult. Ca să-l credem sentimental.
E prea mult. Ca să-l credem mort. Marele cinic care a scris poezii sentimentale.
 
Biet nemuritor la zidul morţii
Numai viteza mă mai ţine viu
Şi sclav măreţ aceloraşi proporţii,
Să mă opresc, n-am dreptul nici să ştiu
Că sunt alergător la zidul morţii.
n-am timp la zidul morţii să m-aşez,
şi combustibil am, de nicăierea,
probabil unii cred că şi trişez,
dacă, de-o viaţă, îmi refuz căderea.
n-am mai dormit de când eram copil,
cu-aceste roţi, cu-această şa sunt una,
iar dacă aţ încetini, umil,
m-aş prăbuşi din zid, pe totdeauna.
Distanţele pe care mi le-asum,
Paradoxal, sunt cele şi rămase,
pe zidul lentei morţi, de-atâta drum,
vehiculul mi s-a urcat în oase.
A mă mai crede liber, nu încerc,
În toată cursa asta nebunească,
Fiinţei mele, alergând în cerc,
Îi este interzis să se oprească.
Şi, vai, în toată tragica belea,
Cobor şi urc mereu aceaşi pantă
Şi nemurirea e o boală grea,
Un fel de plictiseală arogantă.
Destui îşi pot închipui că eu
Ador această-ntrecere vulgară,
Că-mi place tot acest absurd turneu
Pe zidul morţii unui circ la ţară.
Dar eu alerg, ca să nu mor, cumva,
Şi înţeleg cu vrere vinovată
Că nu mai am puterea de-a pleca
De-aici, din zidul morţii, niciodată.
Nu pot trăi, precum nu pot muri,
Nu mă opresc, precum m-alungă sorţii,
Nu pierd nimic şi nu pot birui,
Ca biet nemuritor la zidul morţii.

Comentarii(52)

  1. Basarabia a pierdut un fiu, Romania un Mare Poet.

    • catalin codru

    • 14 ani în urmă

    De-atîtea drumuri cîte am parcurs
    Am tălpile tigheluite-n sînge
    Şi-aş vrea să dorm o iarnă ca un urs
    Şi ochii mei să nu mai poată plînge.
    Printre scrisori fără destinatar
    Şi mie însumi parcă milă-mi este
    Că nu mai are nimenea habar
    Şi toţi mă izolează în poveste.

    • catalin codru

    • 14 ani în urmă

    eminescu a mai murit odata

  2. despre morti, aut bene aut nihil…optez pentru a doua varianta…ca-i mult gunoi (mi-am incalcat principiul, dar oricum trebuia sa furnizez o explicatie)

  3. toată stima şi respectul pentru acest poet.

  4. o figura controversata, interesante articolele din evz si adevarul, a fost un beneficiar al tuturor regimurilor, sa speram ca posteritatea il va absolvi si reevalua, poate ca binele si frumosul pe care le-a creat vor cantari mai mult pe balanta istoriei…

    • catalin codru

    • 14 ani în urmă

    pentru talex- o figura esti tu poate ,paunescu adrian e un sfint,sau imbinat in acest martir al neamului numai adevar si patriotism ,pina la infinit,ma mir cum unii lipsit de har,care stiu sa bata din clape/programisti p. m./isi asuma dreptul suprem/de a comenta evenimente d-ea dreptul tragice din universul romanesc,controversat esti tu si blogul tau de 3 parale,miticule,beneficiar esti tu de internet p. m.ca nu am cuvinte,sa speri tu ca acest comentariu nu-ti va zdrobi zdreanta de blog controversat cel ai,citi ani ai ,ca sa judeci un geniu,care a avut mai multe poezii decit tu ,pentru moment ai vizitatori pe blogul tau ,ascunde-te in buruiana din retea,un poate al tau ,sa il marturisesti cuiva strain de durerea romaneasca,il stimez mult pe erizanu,de aia ai scapat eftin,figura controversata ce esti…..

    • catalin codru

    • 14 ani în urmă

    auzi a cetit adevarul si evenimentul zilei.mai bine ti-ai fi uitat cum si-a luat ramas bun poporul romanesc de adrian paunescu- o rana in care s-a tras fara mila.

    • q

    • 14 ani în urmă

    @catalin, sfinti si martiri ne inventam atunci cand nu suntem singuri in stare a face ceva. Si nici a gandi. Un poet mare este ceea ce este – un poet mare. Un om. E de ajuns.

    • catalin codru

    • 14 ani în urmă

    mai bine exagerez in a da laude unui mare poet /cel mai mare contemporan/decit sa-mi dau cu parerea despre ce a fost, avind ca sursa ziare ca evenimentul zilei si altele .aseara am fost nervos.

  5. n-am vazut care-i problema cu Evenimentul Zilei…cu exceptia faptului ca au indraznit, in falsa jele generala, sa fie ceva mai sobri…n-am prea vazut, la Catalin Codru, vreun argument ca Evz n-ar fi avut dreptate, ci doar asa, ca nu-i corect (politic?) sa-l citesti/citezi…
    dosarul lor mi s-a parut destul de bun si relativ “obiectiv”, doar ca au ales prost momentul…
    despre sfinti prefer sa vorbeasca Biserica…despre Eminescu 2, criticii literari…

    • catalin codru

    • 14 ani în urmă

    pentru v s -ti-am vazut vibratiile pe blog,impresionant,regorgitari adinci pline de ura,de aia sintem romani,ca stim sa lovim in frati fara,,falsa jele,,.

    • catalin codru

    • 14 ani în urmă

    eri dupa ce adrian paunescu a fost inmormintat,am rasfoit netul plin de venin din partea unor mari specialisti in poezie si omenie.m-am simtit zdrobit,imi venea sa pling.defapt ce rau a facut marele poet asa si n-am inteles.departe de casa find am chemat doi rusi,,vecini de comunalca,, ca sa-l pomenim pe adrian paunescu,pe scurt le povestiseram despre regretatul poet,rusii atentie faciau parte dintr-o miscare extremista,,slavianskii soiuz,,dupa un pajarel de votca unul din ei m-ia spus-,,vam povezlo unas takih netu,blea,,m-am imbatat ca pe timpul primilor iubiri.

  6. @catalin, sper ca-i mare internetul si e loc si pentru alte tipuri de atitudine…ceva ce regretatul n-a tolerat, dar eu cred ca-i nevoie.
    iti urez trairi poetice profunde, dar si mie imi urez dreptul de a-mi pastra un drept la opinie aparte.
    spor

    • catalin codru

    • 14 ani în urmă

    pe pamint avem de toate,bune,rele,si a putea si nu se poate,si noroi si stele

  7. Catalin, daca-i sa fiu sincer, tot n-am inteles care-i sursa vehementei tale cu referire la talex…si am cateva probleme cu asta:
    – inteleg ca nu-ti plac materialele publicate in EVZ dar n-am vazut o fonema de argument contra continutului lor, ceva fapte/situatii care ar infirma “istoria” lor…in loc de asta, un atac virulent, cu argumente ad hominem, pentru ca
    – talex nu ti-a impartasit starea ta de tristete (o accept ca sincera). iti inteleg emotia, dar nu-ti inteleg cerinta pentru obligativitate – daca tie ti-i rau atunci e obligatoriu ca toata lumea sa planga cu lacrimi, toti sa-l jeleasca pe Paunescu si nimeni sa nu indrazneasca sa traiasca un alt sentiment, sa zambeasca, ori, doamne fereste, sa fie trez si sa judece rece… Mi-ai amintit de comisarul sovietic din “Nunta muta”. iti lipsea doar pistolul si tancul pentru a impune acest doliu general si obligatoriu…asta nu-i atac la persoana, e doar caracteristica a unei situatii.
    – si ma ingrozeste acest militantism pentru uniformitate ce nu tolereaza opiniile diferite (precum nu le-a tolerat si raposatul caruia i-a vibrat inima tot la unitate si intoleranta diversitatii, ori alteritatii) si care decreteaza stari de doliu generale si obligatorii, dogme si legi religioase: P. e sfant etc…sper ca n-ai anticipat o decizie a BOR de a-l canoniza pe AP (sper ca tu esti preot ca altfel n-ai avea dreptul, cum nu avea nici mass media, sa promoveze sfinti. doar Biserica se ocupa de asta)..
    – daca AP e sfant atunci eu cred ca n-o sa fac parte din biserica aia…
    spor
    p.s. ma gandeam daca-ar fi ok sa bag un dvs in locul lui tu, dar am renuntat. pentru ca-i o discutie publica iar asta presupune ca suntem egali in fata argumentului rational si de bun simt… indiferent de varsta, statut social,provenienta etc…considera ca acest tu nu-i un semn de proasta educatie ci doar o conventie pentru discutia de fata.

    • catalin codru

    • 14 ani în urmă

    dupa cite vad vrei singe,esti adeptul reglarilor de conturi,prietenul trebue razbunat,fratia blogherilor trebue pazita cu verb si sabie,indiferent.talex in comparatie cu aberatiile tale a fost un finut,dar mi-a picat sub mina,tu m-ai facut sa tresar,mai ales ca ai bagat niste declaratii facute de popor/dar care au fost ale mele,ca daca am gresit eu cu ceva , eu trebue sa raspund ,lasa poporul in pace/.eu nu o prea tin cu tristetele,sentimentul de tristete imediat s-a transformat in unul al respectului fata de A.P.eu am crescut in chisinaul anilor 70-80,cu regret bilingvismul de atunci,si politica comunista,a adus limba romana din basarabia intr- o stare deplorabila.A.P.IN PRIMUL SI IN PRIMUL RIND A FOST UN MESIONAR AL LIMBII ROMANE DIN BASARABIA.domnia sa a readus limba romana frumos asemeni unui apostol/acentuezi asemeni/cu dragoste cu poezie si credinta in reinviere.omul politic A.P. a fost alt ceva ,fiind foarte spontan si sincer,adesea poate atingea pe nedrept anumite persoane,normal,cea ce ii lipsea desavirsit,era ura si pica,se aprindea usor,insa tot asa de repede se potolea,nu asa au procedat insa si adversarii lui.tudoran mi s-a parut foarte sentimental in articolul sau despre A.P.A ARATAT CIT DE COMPLEX A FOST PERSONALITATEA POETULUI,parca ne roaga sa alegem noi adevarul, eu mi l-am ales.sa trecem la comisarul sovietic-bunelul meu din partea mamii a fost sef de post in satul voinova,basarabia.cind au venit comunistii in 41 unii din localnici,l-au pirit si au cerut sa fie inpuscat,noaptea a venit nkvd-istul si a spus ca mai are timp pina dimineata ca sa dispara.ofiterul era un rus din novgorod.bunelul a scapat .in 45 deja in bucuresti tot un consatean la denuntat la sovietici,si saracul a ajuns in gulag si a stat acolo pina n-a murit stalin.paunescu- eminescu destine asemanatoare,si doar posteritatea a putut,si va putea s-ai aprecieze,ci nu o gasca de blogheri oportunisti,/ca o haita de lupi au asteptat sa moara batrinul zimbru/.unii poate au vazut in mormintul marelui poet o estacada de a se face vazuti,sau cred au presimtit schimbarile din culuarile literaturii si a fost mai comod si practic s-al atace pe regele mort,,a murit regele,traeasca regele,,cine e noul rege inca nu se stie,probabil vor aparea mai multi,mici cneji.sa trecem la sfinti,poti sa intalegi diferit aceasta notiune.a fost ceva strict din contextul culturii romanesti.unde se duce o lupta acerba /cel putin in basarabia/intre fortele raului si a binelui.se stie cine e raul si sa stie ca A.P. N-A FOST DE PARTEA lor/iarasi,ma refer la basarabia.poate nu stii inca ceva tatal meu l-a cunascut bine pe A.P.SI TATA n-a fost sfint,pe multi ii critica ,am in vedere poetii,nu insa si pe A.P.CARE LA APRECIAT CA CEL MAI MARE POET ROMAN CONTEMPORAN,cea ce nu parea normal daca il stiai pe tata,poetii de obicei nu se prea sufera.sigur ca eu voi continua sa gindesc cum a gindit tata,eu sint mostenitorul lui,n-am fost tradator, lingau,si oportunist.bisericute sint multe,ele au dezbinat si vor dezbina in continuare unitatea crestina,multi incearca sa stea sub umbra DOMNULUI.sau sa talmaceasca poporului,adica mie/ cum ai scris /ce este credinta adevarata.sint violent ,poate mai bine e asa decit un necrofil nesatios.in rest consider subiectul A.P. epuezat .nu cred ca am dreptul .pentru talex chiar imi pare rau ca asa s-a intimplat,mult prea ma tensionat momentul.daca am scapat ceva sint sigur ca nu vei rata ocazia sa dezvolti subiectul.dar gata asta a fost.

    • catalin codru

    • 14 ani în urmă

    pentru V. S. a da ,sigur ,am uitat de EV Z/p…/ca asa ziceau prietenii mei din bucuresti,mi-a largit considerabil ziarul dat orizontul ,stiam despre toate botezurile manelistelor,amantele unor oamen importanti din afacerile murdare,cit costa o curva la gara de nord,si ca basarabenii din saracie isi maninca confratii,si asta a durat nici mai mult nici mai putin vre-o 15 ani .lectura serioasa,domnule./ma refer la cei mai buni ani din viata mea ,care dupa cum ai ghicit au fost petrecuti in mult prea micul,paris.

    1. @Catalin Codru & Vitalie Sprinceana: Nu avem dreptul să fim intoleranți. Nu suntem cibrici (preotul). Cel puțin, așa cred, despre internauții care intră pe acest blog. Moartea lui Păunescu înseamnă moartea poetului tribun în literatura română. Poeții tribuni apar în regimurile totalitare. Cel mai mare poet român, trăiește și nu știu câți știu de el, în Sibiu. Și este Mircea Ivănescu. Ivănescu nu e tribunul. Și este o normalitate a poeziei. Dar cine a spus că noi am trăit într-o societate normală? Nu putem nega importanța lui Păunescu pentru vremurile noastre. Îl apreciez ca poet al volumelor din anii 60 (primele). Am învățat interviul din volumele sale. Primele interviuri pe care le-am citit cu Mircea Eliade sau Regele Mihai au apărut în cartea lui Păunescu. Era de prin 70. Și era coadă la Păunescu la biblioteca „Krupskaia”.
      Era o observație foarte bună pe blogul lui Tolontan despre o Păunescu. Ca să mai fac o trimitere.
      Nu-l putem face doar alb sau doar negru. Era prea mult.

    • catalin codru

    • 14 ani în urmă

    nu prea ma interesaza la concret cine e cel mai mare poet roman,mai mare cu cit sau cu ce.dar paunescu are oricum un loc de frunte in panteonul poezii romanesti.despre ivanescu e o discutie aparte,nu putem s-ai suprapunem,poezia n-are un etalon,nu poti sa-l compari pe paunescu cu mircea dinescu,pe cartarescu si pe sadoveanu,daca vorbim de proza.in fiecare poet,scritor te regasesti,asta e miracolul literaturii.alb s-au negru ,poate spectrul culorilor e mult mai variu.scuze pentru inundarea blogului cu polemici fara rost.e prea mult ,mult prea mult.

    1. @Catalin Codru: Polemicile nu sunt fără rost. Sunt foarte importante. Sper că am fost înțeles corect.

    • catalin codru

    • 14 ani în urmă

    mersi pentru blogul lui tolontan

    • catalin codru

    • 14 ani în urmă

    cineva in primul rind ar fi trebuit sa existe,dupa aia sa-l ponegreasca pe maestrul A.P.

    1. @catalin codru: Cel mai frumos text despre Păunescu este al lui Dorin Tudoran. E pe blogul lui. Cel nou.

    • catalin codru

    • 14 ani în urmă

    da da vazut

  8. tot n-am inteles de ce eu as fi dintre cei care-l face alb sau negru pe AP…intentia mea era doar sa atrag atentia asupra unei intolerante a “indoliatilor” de a asculta si cealalta voce, a ratiunii, care le-ar fi soptit si alte lucruri…nu neaparat negre, ci colorate, daca era cazul…si care i-ar fif acut mai modesti in a aplica etichete de genul “cel mai mare”, “sfant” si alte blasfemii…
    in fine, discutia cred ca s-a epuizat de vreme ce oponentul meu a trecut deja la subtile atacuri la persoana (musai ca nu m-a bestelit ca pe talex, ceea ce ar fi constituit pentru el, inalta proba)…
    Howgh!

    1. @Vitalie Sprinceana: A fost și este o discuție. Și e foarte bine că este. Suntem vii. Avem opinii diferite. Suntem în țări diferite. Punctul meu de vedere este doar un punct de pornire. Nimic mai mult. Iar cea mai plăcută zăbavă rămâne dialogul. Chiar și cel cu scântei.

    • catalin codru

    • 14 ani în urmă

    da tu chiar esti cea ce ma gindeam,ce inalta proba,esti grandoman domnule,atacuri subtile ,ce insinuatii ,descutia s-a epuezat dintr-un simplu motiv,si anume ca lumea buna si-a spus opiniile cit in romania asa si in md,si ati ramas o minoritate cvasi inexistenta,e ca si cum nu existati.vrei inalta proba poti sa o primesti,cine ma stie iti fa confirma,nu ma feresc nici de discutii nici de batae,spune unde si cind si cu ce arma .

    • catalin codru

    • 14 ani în urmă

    – /Dacă, cum a fost cazul lui Grigore Vieru sau Adrian Păunescu, poezia mai e și cantabilă (adică construită ca și cântec), nemurirea-i la o azvârlitură de băț iar calificative precum Eminescu, Luceafăr și restul nu par chiar atât de năstrușnice./autor gherghe sprinceana….

    • catalin codru

    • 14 ani în urmă

    p. s. vitalie sprinceana

    • catalin codru

    • 14 ani în urmă

    mai spune-mi ce e cu paralele intre mortile lui vieru si paunescu,unde bati,mai bine fa carte acolo in state ca se simte o nevoe acuta ,si seara cind n-ai ce face mergi la spalat vase ,ca sa te intorci acasa cu bani,nu pierde inzadar timpul.asta in cazul daca te intorci,daca nu te faci american ,adica fara nationalitate ,procesul a inceput,poate fi irecuperabil.ai crija!

  9. p;i;det, ar trebui poate sa bag niste dovezi ontologice, cosmologice si teleologice ca exist…
    in alta ordine de idei, ma amuza cum stau unii in spatele unor nume ceva (mult) mai mari decat ei si distribuie certificate de lume buna, existenta si minoritate la toata lumea…
    spor. asta chiar a fost ultima mea interventie pe postul asta.

    • catalin codru

    • 14 ani în urmă

    aculta ,cind vii la chisinau sa ma suni,+7926 4144833,las tot balta si cu primul avion viu la chisinau,si atunci vorbim ca doi barbati,sa-ti lamuresc cei cu existenta ta .p,,D,,ET E CU TINE.EU IMI APAR MORTII MEI DE CANALII,CINE LOVESTE IN MORTI /INDIFERENT E VIERU SAU PAUNESCU/LOVESTE IN PARINTII MEI,SPER CA DACA EXISTI SI ESTI BARBAT PE LINGA TOATE,MA SUNI.CE DULCE ASTEPTARE.

    • catalin codru

    • 14 ani în urmă

    de acelas ,,autor,,vitalie sprinceana.copy-paste ,,ce va fi in vreo saptamina si ceva un dosar pe criticatac.ro dedicat “poetului nepereche” Adrian Paunescu. dosarul va fi o analiza critica a fenomenului poetic/mediatic/politic Paunescu…textul meu era doar o randunica ce anticipa cumva lucrurile…asa ca, speram, oameni teferi au mai ramas…am vazut ca neteferi sunt destui…
    ..eu am remarcat o similaritate izbitoare cu cazul Grigore Vieru la noi…semn ca se repeta un model…incerc sa-l dibuiesc sa vad ce model e…spor,, patanii sau apucat serios de treaba el incearca sa dibuiasca tema ca o nimfomana ratacita prin shlit in cautarea erectiei.

  10. @catalin, vezi ca d-nul Erizanu avea pe undeva pe blog o campanie cu donare de carti pentru copii nevoiasi/orfelinate…asa icat, banii pentru biletul “barbatiei din balta” Bucuresti-Chisinau poti sa-i transferi acolo…ca nu merita umila mea persoana atata truda si nu prea am chef sa-ti demonstrez ca sunt ori nu barbat…
    sper mult ca d-nul Erizanu sa stearga aceasta cacealma, impreuna cu acest mesaj, desigur…promit sa nu mai comentez pe acest blog, pana una-alta…ca nu=mi place deloc sa-mi umble cineva prin slit…

    • catalin codru

    • 14 ani în urmă

    asa pleaca din scena figurantii teatrului,peplicile cele mai tari le b….sc in vestiar

    • catalin codru

    • 14 ani în urmă

    p s replicile/peplicile/

    • catalin codru

    • 14 ani în urmă

    biletul de aviom de la moscova spre chisinau costa 150 de parai,imi dau cuvintul ca asa si procedez in privinta cartilor pentru copii,sa nu mai creasca ,,critici tupeisti,,care la timpul lor au fost privati de acses la carti adevarate.pa pa fetito.

    • catalin codru

    • 14 ani în urmă

    domnul erizanu sper ca nu va suparati ca va tai din ,,audienta ,,blogului.daca cumva sar calu ,sau lam sarit dati-mi un semn.

    • talex

    • 14 ani în urmă

    @catalin codru,
    afirmatiile pe care le faceti nu va cinstesc deloc, banuiesc ca sunteti fiul poetului Codru, nici eu nici V.S nu am folosit un limbaj licentios, am fost rationali si am pus argumentul in fata oricarei demagogii. intr-un fel va inteleg profunda nemultumire, dar a ingurgita orice cliseu, fara a discerne, fara a pune o intrebare, indoielile asupra valorii poezii sau asupra rolului “mesianic” au fost ridicate intr-un mod cat se poate de civilizat. istoria va face dreptate, sper ca esti de acord cu acesta asertiune. nimeni nu neaga aportul lui P in miscarea de independenta din RM, dar mai ramane ceva, in subsidiar, un trecut pe care generatiile mai tinere nu-l pot trece cu vederea. D. Tudoran PREFERA sa-si aduca aminte de unele evenimente, in spatele lor exista insa altele pe care NU PREFERA sa le reinvie. despre asta discutam, tu l-ai canonizat, l-ai asezat in imediata vecinatate a lui Eminescu. te cam grabesti! aplombul tau e exacerbat si inutil. e mult mai rational sa discutam pe baza unor argumente solide. si eu imi doresc ca istoria literara sa salveze textele valoroase, sa devina un clasic sau un poet national, pentru ca in moarte e loc pentru toti, dar s-o faca vocea autorizata, dezbracata de orice patima si iconodulie. numai bine!
    initial v-am refuzat statutul de interlocutor, dar am observat ca sunteti citit si poate reusiti sa lasati patima, amenintarile la o parte! dupa cum vedeti e un mesaj impaciuitor, antevorbitorii nostri au fost cu totii corecti si politicosi, dv ai inceput cu reglarea de conturi. sper ca am fost inteles corect

    • catalin codru

    • 14 ani în urmă

    stii ,iti voi raspunde si eu .ti-am cetit povestioara aia cu moscova,foarte buna,dar ai ceva ce te caracterizeaza,pe tine si pe v.p.un aer de superioritate ,,putin motivat,,tii minte aia cu -eu baiat elegant cu ochi inteligenti,si moldovenii care aratau ca niste ….in comparatie cu tine.sau idea lui v.s. despre o poezie eletista si un nu ,,versificatiilor,,eu am fost ca voi ma refer la virsta,si-mi parea si mie ca sunt buricul pamintului,tata imi spunea- fa carte dragu tatii,fii chibzuit in cea ce spui,stimeaza-i pe cei mai in virsta.nici o data nu l-am ascultat.cind m-am prins era tirziu,si din pacate n-am reusit s-ai spun ca a avut dreptate.eu nu pretind sa va tin o lectie parinteasca.va spun exact cea ce mi-a spus tata,adica va doresc un bine,FACETI CARTE ,FITI CHIBZUITI IN CEA CE SPUNETI,STIMATII PE CEI BATRINI!!!pentru mine un umil cetitor lucrurile sint clare ma refer la a.p. si gr.v .si asta sa intimplat foarte demult,inca pe cind va plimbati pe sub masa.daca veti privi retrospectiv lucrurile si personalitatile,poate veti fi mai atenti .totul e mult mai complex decat pare la prima vedere.in rest pace si tacere,poate mai scrii o povestire,sint curios ,mai ales despre moscova o continuare,un oras care m-a schimbat mult.est modus in rebus.

    • talex

    • 14 ani în urmă

    ma bucura sinceritatea celor spuse, V.S e mult mai citit si mai inteligent decat mine, sper sa va impacati, ca asa e bine! chiar daca nu e dacat o pace intr-un spatiu virtual!

    • catalin codru

    • 14 ani în urmă

    daca tot spui ca e foarte destept sint sigur ca analiza despre a.p.care vrea s-o faca….da o analiza profunda a fenomenului a.p. il va aduce logic la o singura concluzie ,convins pozitiva.pricipalul punct slab/dupa unii/e colaborarea cu regimul ceausescu,cu cine mai putea sa colaborezE ,cu CIA,cu KGB…si-a slujit patria /chiar daca a fost socialista/.nu a acceptat sa o schimbe,desi o putea face lejer.nu s-a facut democrat peste noapte,nu si-a pus pe fata masca liberala,a ramas de stinga pina la moarte,lucrul rar intilnit in perimetrul politic romanesc,plin de migratii politice.

    • databac

    • 14 ani în urmă

    pt catalin codru: 0762043316-asta e nr meu, suna-ma daca vrei sa vorbim ca intre barbati. degeaba esti citit daca te lasi condus de frustrari…talex e cu o clasa peste tn, v s cu doua…

    • andrei

    • 14 ani în urmă

    Se combate puternic aici vad, de la creiere la slituri, de la nationalism-ceausist la rusificare bolsevica, de la vatican la evz 🙂
    Una peste alta, eu unul, cu privire la pozitia lui Paunescu in panoplia de poeti&artisti, sunt in asentimentul lui talex…este de lasat timpul sa discearna valoarea lui ca poet….ca activist roman, fara tagada ca a fost o figura carismatica, o personalitate.
    Sanatate si inspiratie tuturor.

    • catalin codru

    • 14 ani în urmă

    databac in primul rind vad ca faceti gasca ,eu tot n-us singur,in al doilea rind ar trebui cel putin sa participi la discutie.m-am speriat de moarte.dar numarul mi l-am notat.

    • catalin codru

    • 14 ani în urmă

    databac cel putin da-mi un numar existent,sau poate ai gresit .

    • andrei

    • 14 ani în urmă

    Nu va bateti, mai copii 🙂
    Sau vreti sa va intalniti la o bere?

    • catalin codru

    • 14 ani în urmă

    andrei ,sigur timpul si numai maria sa timpul va da valoare sau non valoare tuturor celor implicati in literatura ,istorie si multe alte domenii.unii insa pretind a fi ceasornicari, care trisheza miscarea acelor,grabind mersul normal al uniu mecanism mult prea complex.hic transit istoria mundi…

    • catalin codru

    • 14 ani în urmă

    historia p.s.

    • talex

    • 14 ani în urmă

    de fapt e asa / Sic transit gloria mundi 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt