Blog

A fost o zi frumoasă. Căpriana era plină de afișe electorale. Cele ale comuniștilor erau încleiate pe stâlpi la 3-4 metri înălțime. Ale PLDM-ului și cele ale MAE erau la înălțimea unui om. Cele ale PD-ului erau la înălțimea unui copil.
La mănăstire se sfințeau tiruri. Reparația nu mi s-a părut chiar atât de idioată și lipsită de gust, respect față de istoria acestei mănăstiri. O senzație pe care o aveam din timpul reparațiilor. Acu 3-4 ani.
Căpriana are niște peisaje superbe. Am încercat să le fotografiem. Un gospodar din partea locului s-a uitat la noi și ne-a zis: „Ăsta-o ogorul meu. Du-te și fotografiază mănăstirea!”Felinarele Căprianei.

Comentarii(11)

 1. văd că erau mulți vizitatori la mănăstire:)

  1. @vklvsk: Erau de-ai lăcașului sfânt. Unii dintre noi.

  • catalin codru

  • 14 ani în urmă

  astea mai durdulii au fost agenti a lui voronim,sinteti ghidat domnu erizanu.

  1. @catalin codru: Erau durdulii și cu coada sfredel. Erau fericiți. Până la Ignat mai este. Și ei nu știu orânduirea sfinților.

  • Prietenul prietenului tău scriitor

  • 14 ani în urmă

  oau! ce frumusete! si frumusetea asta nu musca!

  1. @prietenul prietenului tău scriitor: Cei care mușcă sunt mistreți. Astăzi nici mistreții nu mai mușcă. Mistreții cu colți au rămas doar în poemul lui Doinaș.

  • Mircea

  • 14 ani în urmă

  Porcii la Capriana sunt ca si vacile in India, onorati, aprope sacri:)

 2. Mă bucur că ai evocat Căpriana!
  De ani buni m’am dus acolo, aveam rude. Acum nu mai am. Unchiul meu, schimonahul Gavriil s’a mutat la Domnul, să fie mai aproape de EL, să-I slujească în preajmă…
  Întradevăr, orice s’ar spune, dar fostul regim a RESTAURAT “starea” de altă dată a mănăstirii. Sunt foarte încîntat de calitatea acelor lucrări, doar un răuvoitor poate cîrcoti sau băsnui împotrivă. Dar mai presus de orice, Căpriana a devenit un loc de arătat şi la alţii, cu poziţionarea ei în cadrul natural cu tot. Iar accesul dinspre “autostrada” de Leuşeni — este o deschidere spre tradiţie, spre românitate…
  http://manastiri-basarabene.over-blog.com/article-3850825.html

  1. @Vladimir B.: Eu eram cel care tot a mârâit că în mănăstire nu se face „evroremont”. E o blasfemie. Plăcut surprins că nu deranjează foarte tare. Foarte buni pictorii catedralei. În fața lor mă-nclin.

 3. Pictura mă pasionează mai puţin — vorbesc de “duhul” locului, de interacţiunea “golurilor” şi “plinurilor”, de cromatica clădirilor & anexelor, de decupajele de verde…dacă ştiam că te duci acolo, te rugam să urci în minusculul cimitir să aprinzi o lumânărică la poalele nucului tînăr, acolo unde se odihneşte unchiul, în trup doar…

  1. @Vladimir B.: Mergem împreună. Când vii la Chișinău. Și-am să-ți spun ce mi-a spus bunica despre nuci, atunci când va muri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt