Blog

Am răspuns la o anchetă a Ziarului de Gardă. Cum a fost anul 2020 pentru edituri. Și un pronostic pentru 2021.

Anul 2020. A început foarte bine. Era, după primele două luni, primul an în care editura își revenea după criza din 2008. Noi am simțit criza de atunci printre primii, începând cu octombrie 2008, când vânzările au scăzut cu 25 la sută comparativ cu octombrie anul precedent. Pentru noi a fost nevoie de 12 ani pentru a reveni la volumul de atunci. După Noaptea Cărților Deschise din martie a fost un reportaj tv despre măsurile luate de transportatorii publici cu eventuala pandemie. Cred că era 13 martie. Ni se prezenta cum troleibuzele din Chișinău sunt dezinfectate: cu apă, o cârpă și un lighean. Am sunat lucrătorii Editurii Cartier și i-am rugat să rămână acasă. Apoi a fost decizia autorităților cu prima carantină. Promisiunea publică a primarului Ceban că agenții economici nu vor achita chiria pentru cele două luni de carantină. Apoi scrisoarea privată a aceluiași primar în care eram informați că ne amâna plata chiriei, dar va trebui s-o achităm și pentru cele două luni de carantină. În mai, cred, în plină carantină, ANSP, organul public din prima linie anti-Covid, a venit cu o inițiativă legislativă de modificare a condițiilor sanitare pentru cărțile pentru copii și manuale. Era o încercare voalată de cenzură sanitară. Două luni am scris scrisori, explicații, note informative. ANSP lupta aprig și cu Covidul, și tot atât de aprig, poate chiar cu mai mult zel, și cu editorii. Apoi a fost o încercare a Ministerului Educației, Culturii și Cercetării să modifice Regulamentul de aprobare a manualelor: autorii, numele editurii să nu existe pe copertă, numele ministerului să fie mare și frumos, dacă se poate, chiar mai mare decât numele obiectului, iar fiecare manual să înceapă cu simbolica de stat și cu imnul Republicii Moldova, pentru a crește nivelul de patriotism. Am explicat și scris scrisori într-o fericire caniculară. Structurile statului au avut o grijă deosebită față de noi, editorii, ne-au ocupat cam tot timpul. În timpul liber am scos cărțile din programul nostru editorial, rectificat, mult aerisit, mult amânat.

Prognoze pentru 2021. „Nu spera și nu ai teamă.” În Republica Moldova niciodată nu știi când, de unde și cum apare pandemia. Poate fi sanitară, poate fi socială, poate fi economică, poate fi politică. Un singur lucru e cert, pandemia culturală ne va ocoli. Este unica constantă. Sunt optimist.

Comentarii(3)

    • Iuliu

    • 3 ani în urmă

    De ce va raportati meteu la rm? Viitorul editurii cartier e in romania! Piata aici o aveti, mercantil agraind. Si chiar va doresc sa ocupati nisa care va sta la dispozitie. Mult suces! Iuliu ibanescu

    1. @iuliu: Era o anchetă pentru presa din RM.

        • iuliu Ibanescu

        • 3 ani în urmă

        Întâmplător, am pe acasă nişte cărţi editate de Cartier, cumpărate cu lei, din România. Şi credeţi-mă, sunt foarte pretenţios la achiziţia de carte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt