Asociația Editorilor din România vine cu date despre avantajele și dezavantajele prețului de pe copertă din Franța și Marea Britanie. Piața editorială din Franța și Marea Britanie din anii 90 a trecut prin dilema prețului fixat de către editor sau stabilirea prețului de către vânzător.
Franța a rămas la prețul fixat de editor. Marea Britanie a rămas la prețul fixat de vânzător. Au fost voci diferite și de o parte și de alta a Canalului Mânecii.
FRANȚA, PREȚ FIXAT DE EDITOR: Numărul mediu de edituri noi apărute pe piață e de cca 40 pe an. Are circa 2500 de librării independente. Din 1994 până în prezent prețul la carte e în scădere comparativ cu indicele general pentru bunurile de consum. Franța clasifică cartea ca bun esențial, precum mâncarea și utilitățile.
MAREA BRITANIE, PREȚ FIXAT DE VÂNZĂTOR: Număr în scădere al editurilor. Concentrarea excesivă a pieței. Număr scăzut al librăriilor independente. Din 2005 până astăzi s-au închis 500 de librării. Sub 1000 de librării independente. Prețuri mai mari la tirajele scurte. Dublarea prețului la cartea comparativ cu indicele general pentru bunurile de consum.