Va urma un citat lung de pe un post și mai lung al pastorului Filaret sau Filip din Chișinău, profesor, șef pe Biblii și alte regalii care te apropie de Dumnezeu.
BIBLICĂ: „Încolo, fraţii mei, tot ce este adevărat, tot ce este vrednic de cinste, tot ce este drept, tot ce este curat, tot ce este vrednic de iubit, tot ce este vrednic de primit, orice faptă bună şi orice laudă, aceea să vă însufleţească.” (Filipeni 4:8)
PASTORUL FILAT: „Orice roman sau alt fel de carte vrei să citești, trebuie să-l treci prin acest filtru și să vezi dacă nu vine împotriva celor scrise aici.
Fiul nostru mai mic Daniel a primit pentru pentru vară să citească mai multe cărți la literatura română. I-a cumpărat cărțile pentru că făceau parte din programa școlară. Dar, într-o zi, peste mai puțin de o oră după ce a început să citească cartea “Hronicul Găinarilor” de Aureliu Busuioc a venit și mi-a spus că refuză că citească mai departe cartea și mi-a arătat acolo câteva înjurături scrise de autor. Mă bucur pentru discernământul băiatului nostru și că a înțeles când trebuie să se oprească, pentru că în Cuvântul lui Dumnezeu este scris:
Păzeşte-ţi inima mai mult decât orice, căci din ea ies izvoarele vieţii. ” (Proverbe 4:23)
ÎNJURĂTURILE LUI BUSUIOC. Nu prea țineam minte de aceste înjurături, care i-au rupt apetitul de lectură bietului fiu de pastor.
M-a deranjat și interpretarea citatelor. Orice om care citește o carte până la capăt găsește complet alt sens în Filipeni 4:8 și în Proverbe 4:23.
Într-o oră de lectură un cititor mediu ajunge pe la pagina 50-60 din Hronicul Găinarilor. Am început să caut pagină după pagină de la 50 în sus. Ajung la 100. Dau de cuvântul „beșică”. Poate ăsta l-a deranjat. Dau de expresia „facem căsuța țâță”. Poate ăsta!
Pe naiba! Fiul iubitor de lectură a citit 15 pagini. A găsit soluția chiar la pagina 20: „Curva îi zări, în sfârșit, mădularul, care-o uimise pe muierea de la judecată.”
Așa a scăpat de un chin fiul pastorului. A rămas la 1812. Era abia începutul Hronicului Găinarilor.
E adevărat, peste o pagină, Aureliu Busuioc, într-o Ars poetica, ironizează stilul prozatorilor contemporani cu „Domnișoarele erau dornice de discuții fine și eu mă gândeam că ele poartă sub fuste aceleași… (mă jenez să reproduc denumirea populară – „p…zde” – a organelor!) ca și eroinele lui Turgheniev…”.
„Încolo, fraţii mei, tot ce este adevărat, tot ce este vrednic de cinste, tot ce este drept, tot ce este curat, tot ce este vrednic de iubit, tot ce este vrednic de primit, orice faptă bună şi orice laudă, aceea să vă însufleţească.”
Și Hronicul Găinarilor „este adevărat”, „este drept”. Este istoria noastră. A Găinarilor. Și ne „însuflețește”.
Mircea
Prima ma trimite la diferenta între a privi si a vedea, a doua la faptul ca unele organe ale omului care ar trebui sa fie cele mai curate sunt considerate ca cele mai murdare (adeseori numai în public si în vorbe caci ispita este mare). Ultima ca nu am citit (înca) Hronicul Gainarilor.
Gheorghe Erizanu
@Mircea: Paradoxul e că Aureliu Busuioc ia în derâdere noua scriere a tinerilor prozatori, nu înțelegea de ce doamne gingașe utilizează cuvinte obscene în textele lor. Era uimit.
Frumos argumentul cu cele mai curate părți ale corpului uman. Merci.
Andrei
Articolul este scris in batjocura si atac vadit la persoana.
Autorul a comentat josnic.
Nu va puteti retine si va deletati sa luati peste picior cu mare superioritate ceea ce nu puteti accepta, de dragul “eu”-lui patriotic. De dragul “istoriei noastre”, de dragul “operei inegalabile a scriitorului”, cum ar spune o conducatoare de serata scolara dedicate creatiei unui sau altui scriitor. Aceeasi inchinare vetusta si ingusta in adresa oricarui scriitor, sanctificind-ul aprioric sau aposterioric, arzind poetic in alegorii si metafore, de dragul si pe… altarul artei.
Umanismul are smechera si ignobila caracteristica de a-si pierde bunul simt si respectul atunci cind vine vorba despre cineva de alta parere decit a sa, mai ales cind ultimul are tupeul, pe buna sau rea drepatate, se declara ca cinsteste Biblia.
Mood: dezgustat.
Gheorghe Erizanu
@Andrei: O fi. Dacă ziceți. E o apărare a lecturii. Nu poate fi atac la o persoană. E atac la un mod de gândire. Numele pastorului este schimbat.