Casa Cărții se află în sectorul Ciocana. Pe bulevardul central al sectorului. Pe Mircea cel Bătrân nr.9. Este unica librărie pe partea stângă a bulevardului, dacă mergi de la rond spre periferia Ciocanei. În rest sunt doar restaurante. Casa Cărții este ferită de ochii lumii de restaurantul Fazanul de Aur, restaurantul Muntenia și o bodegă în față. Îmi scapă numele.
A fost deschisă la 1 iunie 1997 în cadrul proiectului ”Drumurile Cărții”, inițiat de Primăria Chișinău la inițiativa lui Iulian Filip, pe atunci șef al Direcției Cultură. Proiectul era romantic și frumos. Cu librării ale editorilor moldoveni la București și cu librării ale editorilor români la Chișinău. Deoarece Cartierul era proaspăt pe piață, iar ceilalți editori sperau să obțină un loc mai bun într-un sector central din capitală, spațiul de la Ciocana ne-a revenit nouă.
Am avut o lună și ceva la dispoziție pentru reparație, mobilier, sortimentul de carte. La deschiderea fixată pentru 1 iunie urma să vină primarul Chișinăului Urechean și primarul Bucureștiului Lis. Am deschisă librăria la 1 iunie. Iar primarii au tăiat panglica. Eu eram nedormit de-o săptămână. Iar ultimul meșter a ieșit din librărie cu peria de vopsea încă udă cu 15 minute înainte de sosirea oaspeților. Primarul Serafim Urechean a fost primul cumpărător. A cumpărat un dicționar Webstern.
Peste două ore de la deschiderea oficială am închis librăria. Am dat jos toată reparația de o lună. Și am mai făcut o reparație în decurs de două-trei luni. Nouă.
La lansarea DEI-ului în ianuarie 1999 am văzut primele cozi la carte. Copleșitoare imagine. Să te cari într-o periferie a Chișinăului, să asculți discursuri plictisitoare, să stai la coadă o oră pentru a procura o carte… Mă închin în fața acelor oameni.
În 2009 Costică Cheianu a devenit mascota librăriei. Cu sloganul: ”Sunt bogat, am două case: casa mamei la Trușeni și Casa Cărții la Ciocana.”
În fiecare an, în luna septembrie, Casa Cărții lucrează și sâmbătă. Programul de lucru se mărește cu o oră. Telefon librărie: 34 64 61. E-mail:casacartii@cartier.md. Director: Ana Mândru. Librar: Valentina Mititelu.
Fotografii de Igor Schimbător
Andrei
Funny.
Cam la fel s-a deschis libraria PRO NOI – tot la Ciocana. Atunci panglica s-a taiat de 2 ori.
Odata pentru ca copii erau obositi sa mai astepti pe stabul mare – astfel s-a taiat panglica si copii au plecat.
Apoi, cind a venit stabul (“plecat” sptmn trecuta in opozitie dura) – deschizind impreuna cu dl. Urechean.
Au deschis, au baut sampan cu cioco si au plecat. Libraria s-a deschis mult mai trziu.
Cea de la UNIC, linga intrarea in pasajul subteran…
Cind a pasit dl Urechean si dl. Filip – printre teracote tisnea mortarul. Idem cu deshisul.
Prima librarie-butic PRO NOI de linga Opera Nationala a trimis in spital cu pneumonie citiva lucratori care au lucrat in ploaie ca sa se faca deschiderea de Ziua Orasului.
Mai sunt exemple…
Gheorghe Erizanu
@Andrei: E frumos să-ți faci publicitate pe spinarea mea. Dar e o chestie obișnuita pentru voi. Succese.
Andrei
Mmm… nu prea. Cam pripit, desi dupa cum se vede – motivat…
Nu sunt angajat PRO NOI si nu am treaba cu a face pub pe spinarile cuiva. Recunosc doar ca am fost acum citiva ani angajat. Actualmente nu sunt in domeniu.
Publicitate nu le fac. 🙂 Pot face ARC-ului, Cartierului si un pic Literei.
Un Humanitas bun si mai proaspat in Chisinau il gasesti in “Cartier(e)” si nu in alte parti, plus nitel de “Publica”, 3, Pandora, Paralela, Art sau alte bunatati.
Pur si simplu iubesc cartile – desi, ma rog, poate suna a denumire de roman de Dostoievschi.
PS. Ma intrebam daca nu aveti planuri pentru Catisma? Multumesc.
Gheorghe Erizanu
@Andrei: Bănuiam. Erai cumva responsabil de cartea prin poștă? Am făcut o comandă cu trei sau patru ani în urmă pentru serviciul Cartea prin Poștă. Tot o așteptăm. Omul care a comandat-o a ajuns din stagiar și librar unul dintre primii oameni la Cartier. Asta-i spusă cu dragtoste. Chiar dacă pare ranchiună. Și cu dorința moldovenilor de a aduce vara până în noiembrie. Ne-ar plăcea. Dar realitățile sunt ca tundra. Dacă te uiți vezi departe. Și sunt doar reni, zăpadă și aborigeni. Iar noi vrem gazoane englezești, porshuri și americani.
Deocamdată încercâm să scoatem la capăt proiectele vechi din portofoliul editorial. Vă ținem la curent pe http://www.cartier.md
Andrei
Mersi p/u raspuns.
Proiectul cu posta era interesant, cu o perspectiva si tot la marketing incepuse – abia se infiripa – nu mai stiu ce s-a intimplat mai apoi, dar pot presupune din commentul dvs.
In 2004 am plecat, apoi a plecat si colega responsabila de proiect. Eu eram responsabil de promo.
Despre carti de la “Chatisma” – am intrebat daca s-ar putea sa apara in librariile “Cartier”.
OK, am prins mesajul… we’ll stick to what we have! Inteleg realitatile si nu mai intreb.
E frumos ce faceti, doar ca la nivel de citire imi pare rau ca tot nu ne mai descleiem de descrierile lui Cantemir – dar carti sunt atit de multe si bune.
Gheorghe Erizanu
@Andrei: Poate vom ajunge și la Chatisma. Problema importurilor de carte e legată și de editori. Editorii mici sau editorii închistați în niște concepte din anii 90 nu prea au șanse să ajungă în librăriile din Moldova. Se operează nu doar cu iluminări culturale, dar și cu rentabilitate. Vom lucra constant. Vom persevera. Și vom vedea unde vom ajunge. Depinde foarte mult și de potențialul cumpărătorilor noștri, care sunt mai deștepți ca noi. De aia aleg alte domenii decât librăriile sau editurile. De aia nimeni nu se bate pentru ministerul culturii. Alții dictează. Alții contează.