Blog

Președinții de țară se întâlnesc oficial. Informal. În cadrul summiturilor sau conferințelor internaționale.

Sunt președinți de țară cu care alți președinți de țară nu vor să fie văzuți. Sunt președinți toxici. Sunt președinți toxici, care prin media și trollii care le lustruiesc imaginea în propria țară, cred că președinții altor țări îi percep din oglinda trollilor personali și mediei personale.

La summitul țărilor francofone de la Erevan președintele Dodon a insistat până în pânzele albe să obțină o întâlnire cu președintele Macron. Sătul de insistențele deloc diplomatice ale delegației moldovenești, francezii au cedat. Au acceptat o întâlnire neoficială, scurtă, fără fotografii protocolare, fără declarații de presă, cu un protocol sec, fără daruri prezidențiale. Oricum, președintele Dodon a încălcat înțelegerea. I-a oferit președintelui Macron un divin Prezident. Apoi a reușit să-l prindă pe Macron pe un coridor. Pentru o fotografie în comun.

În patru ani de mandat președintele Dodon a avut 14 întâlniri cu Vladimir Putin (Rusia), şase cu Lukaşenko (Bielorusia), cinci întâlniri cu Aliev (Azerbaidjan), trei întâlniri cu Recep Erdogan (Turcia), câte două întâlniri cu preşedinţii Turkmenistanului, Kazahstanului, Tadjikistanului, Bulgariei, Macedoniei, Letoniei şi premierul Ungariei. 

În nici două luni de mandat președintele Maia Sandu a avut întrevederi oficiale cu președintele ucrainean Zelenski, la Kiev, și cu preşedintele român Iohannis, la Chișinău.

Apoi a fost Bruxelles. Maia Sandu s-a întâlnit cu Charles Michel, preşedintele Consiliului European, cu Ursula Von Der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, cu Joseph Borrell Fontelles, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate,, cu David Maria Sassoli, preşedintele Parlamentului European, cu Olivér Várhelyi, Comisarul european pentru Vecinătate şi Extindere, cu Johannes Hahn, Comisarul european pentru Buget şi Administraţie, cu Didier Reynders, Comisarul european pentru Justiţie, cu Regele Philippe al Belgiei și cu Laura Codruţa Kövesi, Procuror Şef al Parchetului European.

În drum spre Paris Maia Sandu s-a întâlnit, la București, cu premierul român Florin Cîțu.

În afară de întâlnirea oficială de la Elysee și dineul cu președintele Emmanuel Macron, președintele Sandu a avut întrevederi cu Richard Ferrand, președintele Adunării Naționale, cu Jean-Yves Le Drian, ministrul pentru Europa și Afaceri Externe, cu Amélie de Montchalin, ministrul pentru Transformare și Serviciu Public, cu Gérard Larcher, Președintele Senatului Republicii Franceze, cu Louise Mushikiwabo, secretarul General al Francofoniei.

În lumea de astăzi nici țările mari nu sunt autosuficiente. Iar țările mici, ca să fie puse pe harta politică a globului, au nevoie de o diplomație activă. Maia Sandu încearcă să pună Republica Moldova pe harta politică a lumii.

La întoarcere ziariștii și analiștii noștri politici o vor întreba: cât a costat călătoria?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt