Blog

Avem 15 ani. Ce facem?
Evenimente. Culturale.
Și cărți.
În martie vor apărea:
„Eroi și minuni ale Evului Mediu” al celui mai important medievalist Jacques Le Goff;
„SchrummSchrumm”, romanul lui Fernand Combet, care a apărut în Franța acum 40 de ani la o editură mică, readus recent  în atenția publicului mare de Gallimard;
„Holocaustul la periferie”, o antologie de studii despre holocaustul din Transnistria din anii 1941 – 1944, este o traducere din germană;
„Evanghelia trădării sau O biografie a lui Iuda” de Regis Burnet;
„Copilul din mașina galbenă”, probabil cel mai bun volum de poeme al Irinei Nekit;
„Bunele maniere” de Angela Cara într-o ediție revăzută, completată și de bun-smiț.
 Evenimente.
Joi, 25 februarie, la 18.15, la Librăria din Centru vă așteaptă, pentru prima dată la Chișinău, cei mai importanți poeți ai generației tinere din România: Claudiu Komartin și Dan Coman;
miercuri, 3 martie, la 17.00, la Librăria9 vor fi lansate romanele Oanei Stoica Mujea;
 miercuri, 3 martie, la  18.15, la Librăria din Centru va fi lansat romanul de debut al Stelei Popa „100 de zile”, prima lucrare de proporție despre evenimentele din aprilie 2009;
vineri, 5 martie toate Librăriile Cartier vă așteaptă la „Noaptea cărților deschise” (dichis și carte) într-un program de până la miezul nopții;
miercuri, 10 martie, la ora 18.15 la Librăria din Centru deschidem Expoziția de cea mai bună carte germană (voi reveni cu detalii).
Ne maturizăm frumos. Exploatând munca unui minor de 15 ani. Care-i face la 6 martie. (Ne cerem scuze că am mințit pe FaceBook, care nu permite sau permite cu restricții înregistrarea minorilor. Sper să fim înțeleși.)
Vă așteptăm. Și mulțumesc celor care vor fi alături de noi.

Comentarii(8)

    • mitru perea

    • 14 ani în urmă

    frumos, sper sa fie niste evenimente reusite. care sa schimbe si mentalitatea (macar putin) romanilor din Romania. dureros sa recunosc, dar poti sa numeri pe degete oamenii care vorbesc despre RM in alti termeni decat :”rus”, “ev mediu”, “vetust”, “imatur/necopt” (in ce priveste literatura).

    1. @Mitru Perea: Mai era „bolșevik” și „kgb-ist”. Atât doar că suntem diferiți. Și fiecare face ce poate și cum poate.

  1. felicitari si la multi ani! as vrea sa stiu din timp de lansarea volumului semnat de Irina Nekit (daca va fi o lansare). ma bucur penru ea si pentru voi.

    1. @Sylvi: Probabil la sfârșit de martie sau început de aprilie va fi lansarea cărții.

  2. Gheorghe, poti seta sa nu apara pozele comentatorilor? (mai cu seama ca la mine, pe wordpress.com e setat sa nu apara si… iata, ciudat! ca apare, cate pe undeva 🙁

    1. @Sylvi: Nu cenzurez și nu retușez nimic. E un principiu. Dar chiar dacă n-ar fi, atunci tot n-aș putea face nimic. Butonul e la tine.

    • Catalin

    • 14 ani în urmă

    Draga Mitru Perea,
    De ce pogori acum din paginile “Istoriei romanilor in Dachia” pe acest blog , nu prea inteleg. Dar ma rog, nu te pot opri, fireste.Ba chiar nu am nicio intentie. Iar daca nu as avea intuitia ca esti… literat, nu m-as fi incumetat sa-ti raspund nici in ruptul capului!! E asa cum zici, “rusi” ,”ev mediu”…stefanian (sic), “vetust” si asa mai departe,dupa cum il taie capul pe fiecare roman in parte. Tu ,sigur ca vei zice despre mine “roman fascist”, jandarm roman”,”antistalist moldovean”,”legionar” si celelalte de cuviinta, dupa cum il taie capul pe fiecare”moldovean” in parte. Eu voi zice asa in vecii vecilor tuturor comunistilor de la Kotovski,Rakovski, Bodiul, Snegur,Lucinschi si pana la Voronin, cati s-au perindat intre Prut si Nistru. Mai ales celor din epoca Voronin, votat intr-o veselie de multi, prea multi “fosti romani” intru instaurarea fericirii “modovenesti”… intre sfintele hotare(sic) Nu voi zice asa ceva insa niciodata despre Vasile Stroescu, Pan Halippa, Ion Inculet, Mircea Druc, acd. Mosanu si despre alti cativa ca ei. Tu , la randul tau, poti sa-mi zici mie , tot pentru vecie, asa cum mi se zice- “roman fascist”, “jandarm roman”, “legionar” etc. Nimeni nu te opreste,cum nu ma poti opri nici tu. In memoria mea insa, “Basarabia -pamant romanesc” ramane pentru vecie asa,iar tu ai toata democratia la picioarele tale sa proclami eternizarea Republicii Moldova. Tot pentru vecie imi iau si eu dreptul de a citi, fie si in “limba moldoveneasca “( in paranteza, romana)orice om care-si asterne dintru zabava proprie gandurile pe hartie ,ca sa pretuiesc pretul(!) cuvantului atat cat e.(Si Ion Creanga pretaluia in propriile-i palme Pupaza din Tei) De aceea, nu inteleg si pace inca un lucru: pentru ce aduci in atentie… conceptia euclidiana a celor doua linii paralele care nu se intalnesc niciodata si nu aduci conceptia lui Einstein cu intalnirea ,totusi , a celor doua linii, fie si in infinitul ideal? “Istoria pentru inceputul romanilor in Dachia”, draga Mitru Perea, a fost scrisa,stii bine, pana cand nu existau paralele de-o parte si de alta a Prutului. Imi place sa cred ca in timp ce vei savura poeziile lui Komartin si Irina Nechit nu-ti va mai trece prin inima niciuna din linii. Nu, sa nu crezi ca sunt unul din cei care-i poti numara pe degete care gandesc despre Basarabia ca Basarabie. Sunt multi ca mine, foarte multi, dar nu-i cunosti tu. Aici e problema. Chestie de aparat auditiv. Nimic altceva.

    • Nic Arsanca

    • 13 ani în urmă

    Mitru Perea este total defazat cu privire la sentimentul afectiv și percepția românilor din România vis-a-vis de românii din Basarabia (a se citi oficial Re(s)publica Moldova).
    Unul din prietenii mei din Timișoara (orașul meu de baștină), dascăl de română, originar din Țara Bihorului, a spus întotdeauna tuturora, dar mai ales elevilor săi, că românii basarabeni au fost de-a pururi parte inseparabilă a axei vertebrale morale a românismului.
    Sunt absolut de acord cu cele spuse de el, așa cum foarte mulți alți români din România gândesc și acționează în termeni foarte asemănători.
    Ba chiar mai mult, adaug, atunci când mulți români au trădat românismul, voi, românii basarabeni ați ținut sus steagul roșu-galben-albastru.
    (Din nou, poate folosesc cuiva, Ă ă Â â Î î Ș ș Ț ț)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt