1. Banca Centrală din Irak
Valoarea: 920 mln USD
Când: 18 martie 2003, cu o zi înaintea declanșării bombardamentelor SUA asupra Baghdadului.
Unde: Banca Centrală a Irakului, Baghdad
Cum: Un bilet scris de mână, semnat de Saddam Hussein, prin care se ordona retragerea a 920 mln dolari cash și oferirea lor lui Quasay, feciorului președintelui irakian
Cine: Saddam Hussein și Quasay, fiul său
Recuperați: 650 mln dolari de către soldații americani
Soarta spărgătorilor: Saddam Hussein, condamnat la moarte prin spânzurare. Quasay, ucis într-un schimb de focuri de soldații americani.
2. Banca Socială, Republica Moldova
Valoarea: 888 mln USD
Când: 25 – 26 noiembrie 2014, în ajunul scrutinului parlamentar
Unde: Banca Socială, Chișinău, Republica Moldova
Cum: Adunarea generală a acţionarilor decide într-o videoconferință cu Ilan Șor, acționar majoritar, aflat într-un oraș ukrainean, să ofere credite unor companii în sumă de 5,6 miliarde de lei, 333,5 milioane de dolari şi 134 de milioane de euro. Fondatorii și administratorii companiilor sunt persoane, unele, dependente de droguri sau, altele, plecate demult din Republica Moldova. Pentru obligaţiunile acestor cinci companii faţă de bancă e responsabilă firma off-shore Fortuna United LP (Marea Britanie).
Toate documentele în baza cărora au fost acordate creditele (170 de mape cu contractele de credit) au fost scoase din Banca Socială cu o mașină de încasare pe 27 noiembrie 2014 la 18:45. Mașina a ars cu tot cu documente lângă localitatea Ialoveni.
Cine: Oficial, nu sunt date
Recuperați: Oficial, nu e considerat furt
Soarta spărgătorilor: Oficial, o duc bine
3. Muzeul Boston
Valoarea: 300 mln USD
Când: 18 martie 1990, câteva ore după festivităţile de ziua Sfântului Patrick
Unde: Muzeului Isabella Stewart Gardner, Boston, SUA
Cum: Doi bărbaţi îmbrăcaţi în poliţişti au bătut la uşa intrării de serviciu. Gardienii au deschis, contrar instrucțiilor. Au fost legați. Și duși în subsolul muzeului. Au distrus casetele cu înregistrările din muzeu şi nu au lăsat amprente. În 90 de minute au fost furate 12 tablouri (trei picturi semnate Rembrandt, cinci schiţe ale lui Degas).
Cine: N-au fost identificați.
Recuperați: N-a fost recuperată nicio pânză.
Soarta spărgătorilor: o recompensă de cinci milioane de dolari pentru informaţii.
4. Depozitul de valori Knightsbridge
Valoarea: 66 de milioane de dolari ( estimați azi la 130-150 mln USD )
Când: 12 iulie 1987
Unde: Depozitului de Valori Knightsbridge, Londra, Anglia.
Cum: Doi bărbaţi au intrat în acea zi în depozitul britanic, având intenţia declarată de a închiria o cutie de valori. După ce au fost conduşi în seif, au scos pistoalele şi i-au deposedat pe directorul instituţiei şi pe gardieni. Apoi, hoţii au atârnat pe uşa de la intrarea în clădire un semn prin care explicau închiderea temporara a Centrului de Depozitare Sigură, permiţând în acelaşi timp accesul în interior al mai multor complici. Au spart multe cutii de valori şi apoi au plecat prada.
Cine: Valerio Viccei & Ko.
Recuperați: Parțial.
Soarta spărgătorilor: Condamnați la închisoare. Mai târziu Viccei a publicat o carte despre întreaga acţiune.
5. Depozitul Securitas, Kent
Valoarea: 92 de milioane de dolari (cca 50 de milioane de lire sterline cash)
Când: 22 februarie 2006, primele ore ale zilei
Unde: Depozitul Coroanei de Gestionare a Lichidităţilor, din Vale Road, Tonbridge, Kent.
Cum: Deghizați cu nasuri si bărbi false, purtând peruci, unii dintre ei îmbrăcați in polițiști, cinci hoți i-au răpit pe directorul depozitului, soția și fiul acestuia. Folosindu-se de ostatici, ei au trecut de pază și au intrat in depozit, de unde au furat 5o de milioane de lire sterline. Politia i-a arestat dupa cateva zile, recuperand si 21 de milioane de lire sterline.
Cine: Stuart Royle (49 de ani), Jetmir Bucpapa (26 de ani), Lea Rusha (35 de ani), Ermir Hysenaj (28 de ani) si Roger Coutts (30 de ani)
Recuperați: 21 de milioane de lire sterline
Soarta spărgătorilor: Arestați peste câteva zile și condamnați.
6. Marele Jaf din Tren
Valoarea: 80 de milioane de dolari (pe atunci 2,3 mln lire sterline)
Când: 8 august 1963
Unde: Tren pe Podul Feroviar Bridego, Buckinghamshire, Anglia.
Cum: Trenul poştal de Corespondenţă a Casei Regale a fost oprit de semnale luminoase. Atunci, o bandă formată din 15 indivizi, conduşi de Bruce Reynolds, a pătruns în tren şi a furat 2,3 milioane de lire sterline în bancnote folosite de una, cinci şi zece lire sterline.
Cine: Bruce Reynolds & Ko.
Recuperați: parțial
Soarta spărgătorilor: Condamnați. Doi dintre ei au evadat din închisoare.
7. Banca Centrală din Brazilia
Valoarea: 70 de milioane de dolari.
Când: 6 -7 august 2005, în weekend
Unde: Banco Central din Fortaleza, Brazilia
Cum: Spărgătorii au săpat un tunel spre Banco Central din Fortaleza. Au extras de acolo cinci containere pline cu bancnote de câte 50 de reali.
Cine: Luis Fernando Ribeiro & Ko.
Recuperați: 7 mln USD
Soarta spărgătorilor: Luis Fernando Ribeiro, de 26 de ani, găsit împușcat. Alți cinci complici au fost condamnați la închisoare.
8. Banca Nordică
Valoarea: 50 de milioane de dolari
Când: 20 decembrie 2004, sâmbătă noaptea
Unde: Banca Nordului, Belfast, Irlanda de Nord
Cum: Deghizaţi în poliţişti, hoții au pătruns în casele a doi angajați ai băncii, ţinând sub ameninţarea armei familiile celor doi. Unele dintre rudele acestora au fost apoi răpite şi sechestrate, iar oficialilor li s-a cerut să îşi continue normal activitatea la sediul băncii. Au rămas la lucru după închidere şi pe înserat au permis accesul în bancă al tâlharilor.
Cine: presupunere IRA.
Recuperați: nu sunt date
Soarta spărgătorilor: nu se cunoaște
9. Depozitul Brinks Mat
Valoarea: 45 de milioane de dolari
Când: 26 noiembrie 1983
Unde: Depozitul Brinks Mat, aeroportul Heathrow, Anglia
Cum: Un gardian complice le-a oferit spărgătorilor cheia uşii principale şi detalii de siguranţă. Hoţii au crezut ca vor fura trei milioane de lire sterline în bani lichizi. Când au pătruns în depozit au descoperit zece tone de lingouri de aur, în valoare de 26 de milioane de lire sterline.
Cine: Michael McAvoy & Ko.
Recuperate: 7 tone de aur
Soarta spărgătorilor: condamnați la închisoare (25 de ani)
10. Dunbar Armored
Valoarea: 19 milioane de dolari
Când: 13 septembrie 1997, vineri noaptea
Unde: Dunbar Armored din Los Angeles, California, SUA
Cum: Spargerea a fost pusă la cale de Allen Pace, care a lucrat pentru Dunbar ca inspector regional de siguranţă. A recrutat cinci prieteni din copilărie şi vineri noaptea, pe 13 septembrie 1997, şi-a folosit cheia pentru a intra în instituţie. Omul urmărise şi cronometrase din timp camerele de supraveghere şi a înţeles cum pot fi evitate. Odată aflaţi înăuntru, spărgătorii s-au ascuns în cantina pentru personal, unde au asaltat toţi gardienii, unul câte unul. După ce i-au doborât pe paznici, în numai 30 de minute jefuitorii au încărcat milioane de dolari într-un vehicul care-i aștepta.
Cine: Allen Pace & Ko.
Recuperați: 9 mln USD
Soarta spărgătorilor: condamnați la închisoare (24 de ani)
Florin O.Z.
Cred că devalizarea Băncii Dacia Felix, prima bancă romanească privată, fondată în 1991 (în Cluj și apoi formal închisă în 2001, de fapt „terminată” de un grup de excroci), de cel puțin 150 – 190 milioane dolari americani, ar merita un „loc de cinste” în acest top.
Gheorghe Erizanu
@Florin O.Z.: Ar fi un loc onorabil.
Mircea
Amploarea obrazniciei a ajuns la culme. Nimeni si nimic nu-i opreste pe acei criminali ajunsi la putere prin manipulari si încurajati de o situatie geopolitica exploziva, sa-si satisface ambitiile mîrsave. E slut la Prut, este o vorba.
Gheorghe Erizanu
@Mircea: Slut-slut.