Blog

Vladimir Beșleagă n-a avut noroc cu ziua de naștere. Conducerea Uniunii Scriitorilor era plecată în concediu. Vladimir Beșleagă n-a avut noroc cu numele mic. Ceea ce l-a făcut pe Vlad Filat, premierul moldovean de pe timpul când Beșleagă împlinea 80 de ani,  să spună: „Nu toți Vladimirii sunt răi. Sunt și Vladimiri buni”. Vladimir Beșleagă n-a avut noroc de televiziuni. Operatorii au țintit obiectivele spre premierul Filat. Și, în semn de deosebit respect față de cel pe care l-au învățat la română în școală, au întors fundurile lor de blugi în fața scriitorului. Vladimir Beșleagă n-a avut noroc de vremuri.
Articolul lui Beșleagă „De ce suntem mărginiți (limitați)?”, publicat în „Chipărușul” din 1959 a explodat întreaga redacție. Aproape întreagă echipă redacțională a fost demisă.

Vladimir Beșleagă, 1972. Portret de Glebus Sainciuc

Romanul „Zbor frânt”, publicat în anii 70, i-a făcut pe unii critici de atunci să spună că ne-am integrat perfect în Noul Roman Francez. Iar pe criticii de azi să spună că avem și noi primul roman postmodern. Iar autoritățile ideologice de atunci, pur și simplu, l-au redus la tăcere.
Pe coperta celei mai populare reviste din URSS „Ogoniok”, anii Glasnosti

Apoi au fost anii Perestroikăi. Noi așteptam literatura de sertar. Și unica literatură de sertar a fost a lui Vladimir Beșleagă: „Viața și moartea nefericitului Filimon”.
Vremurile au avut noroc. Și au noroc. De Vladimir Beșleagă.

Comentarii(4)

  • catalin codru

  • 13 ani în urmă

  mai apoi crudu va scri in timpul ca n-ar strica sa-l reciteasca…80 de ani unu din cei mai ilustri prozatori basarabeni si ce reactii !la multi ani domnu Besleaga si ertATile moldovenilor NEPASAREA!!!

  • Catalin

  • 13 ani în urmă

  Domnule Erizanu,
  Ma grabesc sa salut nota dumitale intru omagierea unui scriitor din cei mari ai literaturii romane. Este uluitoare si semnificativa , din pacate, aceasta ignorare “moldoveneasca” a unui spiritus rector pentru basarabenii adevarati. Imi condamn si mie nestiinta exacta a anilor sai de cruce romaneasca pe care o duce in spate, mai ales ca tocmai in aceste zile omagiem un alt mare om de cultura al roamnilor: Eugen Coseriu. Daca nu ne strangem in jurul lor tot ce avem de aparat in noi este mai mult decat deplorabil si ne meritam soarta imbecila.Fac exces de sentimente oare? Sa ma acuz de… nationalismul atat de combatut in cheie comunistoida,cheie numita “political corect”?Vorbeste “fascistul ” roman din mine,cel aratat cu degetul de Rogozin … et ejusdem (europaeum…) farinae?

  1. @ catalin codru, @ Catalin: Vladimir Beșleagă este un caracter. Caracterele au deranjat. Invitatul de sâmbătă de la ”Cărțile săptămânii” este Beșleagă.

  • catalin codru

  • 13 ani în urmă

  chiar va multumesc pentru anunt,desi ultimamente nu ratez nici o emisiune .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt