Blog

IT-ul moldovenesc a depășit  în 2008 ca volum de vânzări agricultura.
Vodca e cea mai preferată băutură a moldovenilor. Urmată de bere.
Marea Britanie și Japonia încearcă să promoveze ca program de stat consumarea vinului roșu sec.
Marile imperii vinicole din Moldova sunt în comă. Izul sovietic al vinului moldovenesc, care se bea dintr-o răsuflare, ca să nu-i simț gustul prost, adie încă prin părțile noastre.
În acest damf al Basarabiei doi mici producători de vin au încercat să lanseze pe piață ultimile vinuri. Sunt altfel decât celelalte vinuri produse la noi. Sunt în cantități mici. Și se beau de parcă ai citi o carte bună. Pagină după pagină. Rând după rând. Pot fi găsite doar în unele restaurante din Chișinău sau direct de la producători.

Fotografie de Sorina Ștefârță
Fotografie de Sorina Ștefârță

 
Shardonay. Anul roadei 2007. Produs de EtCetera. Podgoriile de la Olănești. Valea Domnească. 3000 de sticle. Servit cu pește.
Fotografie de Maria-paula Erizanu
Fotografie de M.P.

 
Chiraz. Anul roadei 2007. Produs de Equinox. Podgoriile de la Olănești. Valea Domnească. 900 de sticle. Servit cu pasăre. Constantin Stratan, proprietarul, este părintele Chirazului moldovenesc.
Fotografie de Maria-Paula Erizanu
Fotografie de M.P.

 
Cabernet-Sauvignion. Anul roadei 2007. Produs de Equinox. Podgoriile de la Olănești. Valea Domnească. 900 de sticle. Servit cu carne de porc.
Fotografie de Maria-Paula Erizanu
Fotografie de M.P.

 
Cabernet-Sauvignion. Anul roadei 2007. Produs de EtCetera. Podgoriile de la Olănești. Valea Domnească. 7000 de sticle. Servit cu carne de vită.
Fotografie de Gheorghe Erizanu
Fotografie de Gheorghe Erizanu

 
Bucatele au fost oferite de restaurantul Symposion. Aceste vinuri membrii Clubului Hedoniștilor revistei Punkt le știu. Ca să nu fiu egoist, ca să nu beți vodcă, ca să nu beți bere care devine plumb în corpul vostru, ca să nu beți vinul dintr-o răsuflare, vă dau e-mailul acestor producători. Sunt vinuri bune. Și sunteți deștepți.
EtCetera (Igor Luchianov): ampelos@ampelos.md
Equinox (Constantin Stratan): office@winemoldova.com
Nu este publicitate. Aceste vinuri nu au nevoie de ea. Sunt adeptul cărților bune și al vinurilor bune.

Comentarii(14)

 1. Sunt adeptul cărților bune și al vinurilor bune.

  Parcă se cere aici şi al treilea component – femeia bună…

  1. @Vitalie: În femei sunt alții mai pricepuți. Scuzați. Nu mă pot pronunța.

  • Zenu

  • 14 ani în urmă

  Ba e publicitate. Cred că e pro bono, dat e, totuși, publicitate. 😉

 2. Multumim pt info. Si eu sunt adepta vinurilor bune 🙂

 3. Oho, îmi amintesc de vinul Etc.băut la tine în grădină, dar parcă etichetarea arăta altfel! Sau eram eu deja bine “pulverizat” ca să nu mai fi reţinut designul? Şi apropos, la temă, această copertă:
  http://2.bp.blogspot.com/_nXknRDZBs0E/SykwblOIOxI/AAAAAAAAEcw/ekC-I7VZEyk/s1600-h/cheers.jpg
  sper să-ţi placă!

  1. @Vladimir: Au schimbat eticheta. E altă roadă.

 4. Dar sincer să fiu, mă aşteptam ca site-ul Ampelos să fie şi în română((

  1. Vladimir B.: Si eu tot.

  • Mircea

  • 14 ani în urmă

  e si firesc; pe asa un pamant si cu asa oameni sa fie si un vin corespunzator; vinul bun isi va gasi consumatorul, numai ca trebue promovat; publicitate trebue! Moldova nu e prea cunoscuta, si nici vinul sau.

  1. @Mircea: Basarabenii nu pot face vin. Este un vis frumos. Vinurile noastre sunt grele, sunt vinuri pline de cernoziom. Bogza avea dreptate cu „Basarabia, țară de pământ”.

  • Mircea

  • 14 ani în urmă

  sigur ce trebue si sa visam, si sa fim optimisti ramanind realisti; cred ca problema e in traditie si in transmisiune; am fost mult cotropiti si nenorociti ca popor (si mai suntem); dar am baut si vin bun moldovenesc facut de un gospodar de prin centrul Moldovei cere poate fi demn de vinurile mari franceze de vendange tardive.

  • Ludmila

  • 14 ani în urmă

  Aporpo, eu am la Bruxelles, ascunse intr-un dulap, la intuneric, inca doua sticle de Et Cetera medaliate cu aur la expo internationala, daca le-a pus Sandu dop de liège ctrebuie s amai reziste, le destup cand treceti pe la Bruxelles!!!

  • Ludmila

  • 14 ani în urmă

  Apropo de site-ul Ampelos, Sandu Luchianov a semnat petitia “Un clic pentru Limba Romana in Constitutia RM”, dar site-ul si l-a pastrat in romana, crede oare ca rusii se pricep mai mult la vinuri bune? Ia sa-i dau un tel, pt cei care vor sa-l sune, iata numarul 0037379103469 si sa-l obrazeasca un pic, ca merita, chiar daca face vin bun. Apropo, nu-l deranjatu curand se pare ca e sun un colal acum, sau poate ca e deja in Patagonia. Unde? In Patagonia!?

  • ion-pt liuda

  • 14 ani în urmă

  Buna seara, Liuda
  nu face sa dai nr. pe site
  nu e frumos..
  si tu ai trait aici si stii ca roada BUNA MERGE AFARA
  CELE BUNE! AI GRIJA DE TINE ACOLO!
  ION

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt