Printr-o dispoziție expresă primarul Chișinăului Dorin Chirtoacă a ordonat Direcției generale economie, reforme și relații patrimoniale să nu prelungească contractul de arendă pentru Casa Cărții Ciocana. Ordinul a fost primit luni, 12 noiembrie, la amiază. Și într-o oră a fost executat.
Locul i-a plăcut unui slujitor al lui Dumnezeu.
Pe vremuri am scris acest text:
Casa Cărții se află în sectorul Ciocana. Pe bulevardul central al sectorului. Pe Mircea cel Bătrân nr.9. Este unica librărie pe partea stângă a bulevardului, dacă mergi de la rond spre periferia Ciocanei. În rest sunt doar restaurante. Casa Cărții este ferită de ochii lumii de restaurantul Fazanul de Aur, restaurantul Muntenia și o bodegă în față. Îmi scapă numele.
A fost deschisă la 1 iunie 1997 în cadrul proiectului ”Drumurile Cărții”, inițiat de Primăria Chișinău la inițiativa lui Iulian Filip, pe atunci șef al Direcției Cultură. Proiectul era romantic și frumos. Cu librării ale editorilor moldoveni la București și cu librării ale editorilor români la Chișinău. Deoarece Cartierul era proaspăt pe piață, iar ceilalți editori sperau să obțină un loc mai bun într-un sector central din capitală, spațiul de la Ciocana ne-a revenit nouă.
Am avut o lună și ceva la dispoziție pentru reparație, mobilier, sortimentul de carte. La deschiderea fixată pentru 1 iunie urma să vină primarul Chișinăului Urechean și primarul Bucureștiului Lis. Am deschisă librăria la 1 iunie. Iar primarii au tăiat panglica. Eu eram nedormit de-o săptămână. Iar ultimul meșter a ieșit din librărie cu peria de vopsea încă udă cu 15 minute înainte de sosirea oaspeților. Primarul Serafim Urechean a fost primul cumpărător. A cumpărat un dicționar Webstern.
Peste două ore de la deschiderea oficială am închis librăria. Am dat jos toată reparația de o lună. Și am mai făcut o reparație în decurs de două-trei luni. Nouă.
La lansarea DEI-ului în ianuarie 1999 am văzut primele cozi la carte. Copleșitoare imagine. Să te cari într-o periferie a Chișinăului, să asculți discursuri plictisitoare, să stai la coadă o oră pentru a procura o carte… Mă închin în fața acelor oameni.
În 2009 Costică Cheianu a devenit mascota librăriei. Cu sloganul: ”Sunt bogat, am două case: casa mamei la Trușeni și Casa Cărții la Ciocana.”
Acu vei avea o biserică, Costică.
cristina
Bigotismul la putere…
Gheorghe Erizanu
@cristina: Și viața noastră, brusc, capătă sens. Și ocupație.
Vitalie Spranceana
pizdets…asta chiar nu ar trebui sa se intample…vedem ce facem… inteleg sa se deschida biserici in locul unor vulcanizari, abatoare sau fabrici abandonate, dar biserici in locul librariilor asta e chiar magarie…
de unde putem lua info in legatura cu biserica ce urmeaza a fi construita acolo?
Gheorghe Erizanu
@Vitalie Spranceana: Bănuiesc că oficialitățile primăriei vor găsi o schemă a părintelui Theodor.
Vitalie Spranceana
eu ma gandesc la un protest ceva…macar si blogosfeeric…din acest motiv intrebam – ca sa ne documentam.
Gheorghe Erizanu
@Vitalie Spranceana: Merci mult. Numele preotului e adevărat. Poate e fără h.
bibliotecar
noi am avut acelasi sentiment cand am fost anuntati ca nu se mai finanteaza definitivarea constructiei pentru blocul 2 al bibliotecii academiei de stiinte. si avem peste 1 mln. de carti care zac in niste conditii de mai mare mila. cineva ne-a intrebat cum e sa nu poti face nimic pentru pastrarea acestui tezaur (carti in special straine)? cine sa ne intrebe, daca mai toata lumea este fericita ca academiei i s-au luat banii pentru reparatii capitale….
Gheorghe Erizanu
@bibliotecar: Lumea e fericită nu pentru că s-au luat banii ASM. Nu-i fericit nimeni. Ci pentru că s-a pus, în sfârșit, problema subvenționării corecte. Este o problemă care trebuie discutată. Și rezolvată. Pentru binele ASM.
vladimir b.
În timp ce la Chișinău spațiului de librărie i se va da o altă funcționalitate…la Stuttgart s-a deschis o nouă bibliotecă! Că tot Germania e o superputere, și își permite:
http://www.spatiulconstruit.ro/stire/biblioteca-stadtbibliothek-din-stuttgart-o-reinterpretare-a-cubului-rubik-object_id=11223
Țările dezvoltate ridică biblioteci, cele sărace și sărmane – zidesc biserici…Concluziile le trage fiecare, după capul lui!
Gheorghe Erizanu
@vladimir b.: În Scoția, unele biserici au fost transformate în săli de expoziție și librării.
vladimir b.
…Pentru că anglicanismul și catolicismul și-au atins scopul: s-au identificat cu valorile capitaliste, au devenit o singură ”plămadă”)
Ortodoxia încă este în curs de îmburghezire, mai are nevoie de acumulări. De aceea, mai este nevoie de biserici. Procesul va mai dura maximum 10 ani.
Dacă Bizanțul nu ar fi fost ”luxat” de schisma din 1054, prin apariția bisericii de Apus (aka capitalismul), probabil că procesul de care vorbeam se va fi desăvîrșit demult…N-a fost să fie!
Gheorghe Erizanu
@vladimir b.: Păi, a fost uitat un preot la Roma, atunci când curtea s-a mutat la Constantinopol.
catalin codru
EU ZIC SA-L SANCTIFICAM PE,, CHIRTOACA CEL LUNG IN CREDINTA,,TORCVEMADA DE CHISINAU P. M.SPRINCEANA CA DE OBICEI E POLITIC CORECT …ASTA NU E PIZDETS ,ASTA E POLNIYI PIZDETS.PE TIMPURI ERAU OMNIPREZENTE COLTURILE ROSII-,,CRASNYI UGOLOK,,ACUMA TENDINTA E SA FACA BISERICI,UN FEL DE GHERETE DE PROFIT RAPID SI CULMEA, NEIMPOZABILE!CATI NEMERNICI SE PLIMBA PE SUB UMBRA DOMNULUI!
Gheorghe Erizanu
@catalin codru: „Lung în Credință” e perfect. E creștinește. Sunt preoți diferiți. Primari diferiți. Oameni diferiți. Ca viața să fie mai palpitantă.
vladimir b.
@Cătălin, da’e curios, cum toată lumea e preocupată de veniturile neimpozabile ale bisericii…Chiar crede această lume k dacă instituția bisericii va fi impozitată – lumea va fi mai aproape de Rai??? Sau e doar o vorbă-n vînt?
Iar în privința lui Chirtoacă – el, sărmanul, chiar vrea să consttruiască o Agia Sophia, precum cea din Stambul, doar că nu e deloc conștient că Moldova nu e Bizanț)))))))))
Gheorghe Erizanu
@vladimir b.: E Bizanț. Cel din urmă.
catalin codru
DOMNU BULAT SE PARE CA SINTETI PREA PROFUND IN GANDIRILE DUMNEAVOATRA…EU INSA CUNOSC FOARTE MULTE FETI BISERICESTI .AM VIZITAT CU ELE SAUNE ,AM FOST LA SHASHLICI ,UNII CHIAR PROPUNEAU SERVICII DIVERSE.DEACEA POT SA SUBSCRIU INCA O DATA -CAUZA PRINCIPALA A POPILOR E VIATA FRUMOASA !IN UNELE DISCUTII NU M-AS BAGA CU DUMNEAVOASTRA ,STIINDU-VA CA SI O PERSOANA PROFUND INSTRUITA IN ALE CULTURII SI IN ALE ISTORIEI INSA VA ROG MULT SA NU-MI POVESTITI DESPRE POPII DIN CHISINAU,VA MULTUMESC!
catalin codru
P S DIN CAU NU FACI A PATRA ROMA/A TREIA E MOSCOVA NB/
Catalin
Aoleu, George, ce citesc!?!
Uimitor!! George,domnilor, asa ceva nu se poate faptui!! Nu de proteste pe blogosfera e nevoie pentru a opri blasfemia , ci de un protest in toata regula.ACUM!!!!! Cu oameni, cu pancarte , cu tot dichisul! Chiar daca toti participanti pot fi numarati pe degete, asa ceva nu are voie sa se intample. Ce dumnezeu, daca acest dom `primar nu o stie , trebuie invatat.O CASA A CARTII E PRIN EA INSASI UN SANCTUAR!
Sunt cu adevarat indignat, George.Asa ceva daca s-ar intampla in Romania s-ar lasa cu un scandal monstru. Si au si fost. Pentru librarii,filarmonici,galerii de arta, palate ale copiilor. Chiar in orice oras de provincie. Sa nu mi-o luati in numne de rau, pentru ca nu e un act de instigare, dar nu puteti sa nu reactionati dur!!
Asa ceva a invatat Chirtoaca in Romania?? Gesturi de idiotenie culturala ??? S-a contaminat de la ANDREI MARGA- CALORIFERU sau ce-a patit??
Vadim
De-o femeie are nevoie Chirtoacă, nu de biserici la tot colțul! Ne-a cam săturat cu proiectele lui sperietoare! Acolo librări trebuie să fie! Nu odată am fost în ea, se vindeau CĂRȚI acolo, foarte recomandate primarului, să mai citească! Iar acum va trebui să-mi caut alt loc de unde-mi pot măcar inspira privirea cu titluri noi și autori buni!
Păcat! Păcat că încă e primar dacă „închide” cartea!
vladimir b.
Să trăiți, domnule Codru, dar parcă nu se face, nu e etic (cel puțin!), să petreceți așa minunat și plăcut timpul cu părințeii dragi, să mergeți la saună împreună, apoi, pak, și le cereți să-și plătească impozitele către hrăpărețul stat, care, apoi, va reinvesti aceste impozite, prin dragul de el, Primar, într-o suberbețe de biserică! Și tot așa!
catalin codru
chisinau e orasul tuturor posibilitatilor.nu stiu ce ati inteles prin cea ce am scris mai sus dar nici nu conteaza…in acest oras superb pentru ca sa faci bani, trebue sa te intilnesti cu oricine.popi ,politisti de la coruptie ,banditi,deputati ,lista e mare .un lucru e cert insa ca nu ne intilnim in librarii.luarea peste picior care tot o incercati duce a caterinca ieftina!salutari stimabile)))
catalin codru
sigur domnu bulat!mi-am adus aminte de cazul recent-de cele doua pistoale si sacul de bani!pentru ce?de unde?
alina
Stie cineva, daca ordinele /deciziile agramate pot intra in vigoare? Mi se pare chiar absurd-absurd “di tat” sa accepti ca decizie irevocabila un text in care prima fraza e un calambur semantic, dat fiind ca lipseste predicatul (sau verbul cu valoare predicativa). In acelasi stil neo-chisicnauian e redactata si a doua propozitie. as vrea sa cred ca un jurist bun face praf in instanta din decizia asta. Si poate alesii poporului isi corecteaza si deciziile , si textele deciziilor. P.S. Aliona asta Berdila semneaza chiar fara sa citeasca ce semneaza? Sau gandeste dupa cum si citeste?
Gheorghe Erizanu
@alina: Intră în vigoare.
Max Ciudin
Şi totuşi, se va roti! Într-un final.
Gheorghe Erizanu
@max Ciudin: Optimist!
Vitalie Spranceana
in aceeasi saptamana, pe acelasi bulevard s-a deschis un supermarchet nou…alaturi de alt supermarket…peste drum de alt supermarket…
Gheorghe Erizanu
@Vitalie Spranceana: Se poate și așa, dacă e adevărat.
vladimir b.
…păi dacă lumea consumă, nu e firesc? Capitalismul oferă, iute, doar ceea ce se consumă, să se susțină sistemul de consum…în rusă există o sintagmă: potrebljatsvo. Nu e reușită combinația asta de cuvinte?
Max Ciudin
@Gheorghe Erizanu: Determinist!
Gheorghe Erizanu
@Max Ciudin: Pentru determiniști, sper, ca în 2013 să scoatem Ayn Rand.
Viorel
Omul își cizelează (poate mai mult chiar!) sufletul și în biserici, și în librării! Avem nevoie și de carte, dar și de Dumnezeu, pe care Îl putem (re)găsi în Biserică prin biserici. E bine, totuși, că acel spațiu nu a ajuns să fie bodegă!
Gheorghe Erizanu
@Viorel: În Republica Moldova, grosso modo, avem vreo 70 de librării. Și vreo 2000 de biserici.
Johnny C. Johanson
Da biserica tot are un contract pe o perioada anumita si care la fel nu va fi prelungit ca si libraria? Sau cuiva ii e comod sa spele niste bani prin acest “làcash” ? “De-o dragoste” sta cupola ceia printre balcoane si baruri, bine ca nu a facut-o ca mansarda… a-lea Dorin Cartoafa))
Gheorghe Erizanu
@Johnny C.Johanson: Nu știu. Se permite și privatizarea.